Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Η παραλία στον Κομμό της Μεσαράς στην Κρήτη καλύφθηκε από αφρούς μετά την κακοκαιρία Bettina./Βίντεο ‑ ντοκουμέντο: Η στιγμή της βύθισης του Raptor./Πάτρα: Αντίστροφη μέτρηση για το Καρναβάλι 2024- Οι κατασκευές, το θέμα και η μόνιμη Καρναβαλούπολη.

 Με… αφρούς γέμισε η παραλία στον Κομμό της Μεσαράς στην Κρήτη ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Bettina με τους ισχυρούς ανέμους και τον έντονο κυματισμό.


Όπως εξηγούν ειδικοί οι αφροί δεν είναι αποτέλεσμα ρύπανσης αλλά φαινόμενο που εμφανίζεται μετά από έντονες βροχοπτώσεις.
kommos_afros_thalassa3

kommos_afros_thalassa2

Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία «αυτοκαθαρισμού» της θάλασσας που εμφανίζεται σε περιόδους που επικρατούν καιρικές συνθήκες σαν αυτές των προηγούμενων 24ωρων, δηλαδή έντονος κυματισμός και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι.

Το γιγάντιο αφρόλουτρο εμφανίζεται κυρίως στις ακτές της Αυστραλίας αλλά και της Αφρικής. Ονομάστηκε Cappuccino Coast όπως γίνεται αντιληπτό από τον πλούσιο αφρό που δημιουργείται και θυμίζει τον αφρό του συγκεκριμένου καφέ.

Την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πως όμως η φύση βρίσκει τα κατάλληλα συστατικά και μεταμφιέζεται σε barista; Αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο κυρίως μετά από καταιγίδες σβήνοντας ουσιαστικά τη γραμμή μεταξύ ακτής και θάλασσας. Συχνά το βλέπουμε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως ο καφές απαιτεί απλά συστατικά, από απλά συστατικά δημιουργείται και το Cappuccino Coast. Τα τρία συστατικά που περιέχει ο Θαλασσινός αφρός είναι το νερό, ο αέρας αλλά και μικρά σωματίδια, λιπίδια.

Δημιουργείται ουσιαστικά από χημικές ουσίες, εκκρίσεις από φύλλα, νεκρά φυτά και άλατα. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε αποσύνθεση στο βυθό της θάλασσας. Τα δυνατά ρεύματα που δημιουργούνται ανακατεύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον σχηματισμό φυσαλίδων.

Με τη σειρά τους οι φυσαλίδες ενώνονται μεταξύ τους και όταν φτάσουν στην ακτή με ορμή θα μετατραπούν σε αφρό. Συνήθως συμβαίνει μόνο στην ανώτερη επιφάνεια του ωκεανού γνωστή και ως επιφάνεια μικρόστρωμα.

Το πόσο μεγάλος θα είναι ο αφρός εξαρτάται και από ένα είδος φυτοπλαγκτόν, τα διάτομα.

Εάν βρίσκεται μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, στη περίοδο της άνθησης όπως αποκαλείται μπορεί να μεγαλώσει τον αφρό γρήγορα.

cretapost.gr

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο: Η στιγμή της βύθισης του Raptor.

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο: Η στιγμή της βύθισης του Raptor

Τουρκική ιστοσελίδα κατέγραψε το πλοίο Raptor, το οποίο ναυάγησε στα ανοιχτά της Λέσβου, να δίνει άνιση μάχη με τα κύματα πριν βυθιστεί.

Το Raptor φαίνεται στο βίντεο να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια, τη στιγμή που η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί ενώ παράλληλα έχει εκπέμψει «MAYDAY».

Δείτε το βίντεο:

Από το πλοίο που έχει βυθιστεί στην Μυτιλήνη έχει διασωθεί ένας μηχανικός ενώ έχει βρεθεί νεκρός ο Αιγύπτιος ναύτης που σήμερα αναγνωρίστηκε.

Στο πλοίο, που ονομάζεται «Raptor», επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (Ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι) και μετέφερε αλάτι από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται πως ο πλοίαρχος του bulk carrier «RAPTOR» είχε δήλωσε αρχικά μηχανική βλάβη και στη συνέχεια μικρή κλίση του πλοίου.

stonisi.gr

Πάτρα: Αντίστροφη μέτρηση για το Καρναβάλι 2024- Οι κατασκευές, το θέμα και η μόνιμη Καρναβαλούπολη.Λίγοι μήνες μας χωρίζουν από την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 με την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας να προχωρά σε σχεδιασμό δράσεων και όχι μόνο.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή,«εκείνο που μας απασχολεί ιδιαίτερα στην παρούσα φάση είναι το αν θα εξαιρεθούμε από την ενσωμάτωση στο Δήμο Πατρέων. Ως Κοινωφελής επιχείρηση θα έπρεπε ήδη να έχουμε ετοιμάσει τον  προϋπολογισμό μας και να έχουμε εντάξει τις διάφορες δράσεις που αφορούν στο Καρναβάλι του 2024. Προχωράμε σε έναν προγραμματισμό εκδηλώσεων έχοντας κατά νου τις δυσκολίες που μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση που ενσωματωθούμε στο Δήμο Πατρών. 

Ο προγραμματισμός αφορά την τελετή έναρξης, την Τσικνοπέμπτη και γενικότερα τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και τις Καρναβαλουπόλεις. Φέτος εκτός από τις περιφερειακές, θα λειτουργήσει και για ένα μήνα, από τις 17 Φεβρουάριου μέχρις τις 17 Μάρτιου, μία μόνιμη Καρναβαλούπολη στα Παλαιά Σφαγεία,  τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα που θα περιλαμβάνει δράσεις για τα παιδιά».

Όπως αναφέρει η κα Κουρή, «το φετινό θέμα διαμορφώθηκε μετά από πρόταση ομάδας εθελοντών και εργαζομένων και το μήνυμα είναι ότι πρέπει “να βγούμε από την πρίζα” και να είμαστε πιο ανθρώπινοι, πιο δημιουργικοί πιο κοντά στην πραγματικότητα διεκδικώντας τα όνειρά μας και τη υλοποίηση τους. «Τι κι αν μας “μπριζώνουν”; Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν».

Οι κατασκευές, όπως εξηγεί η κα Κουρή, «έχουν ψηφιστεί από το Δ.Σ. ήδη από τον Μάρτιο. Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα άρματα του βασιλιά και της βασίλισσας, τα άρματα για το παιδικό καρναβάλι αλλά και σατυρικά. Υπάρχει και μία νέα σύνθεση από μπάστακες στην Τριών Συμμάχων. Έχουν αλλάξει ως προς την αισθητική τους στα χρώματά τους».

Τέλος όπως επεσήμανε, «προχωράμε στην υλοποίηση της πρότασης από το ταμείο ανάκαμψης για τη διαμόρφωση των Παλαιών Σφαγείων σε χώρο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη».  

thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου