Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Το μυστήριο του πρώτου βασιλιά της Αγγλίας – Αρχαιολόγοι βρήκαν «χαμένο ναό» 1.400 ετών.

 Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην διάσημη αγγλοσαξονική τοποθεσία Σάτον Χου βρήκαν έναν ναό που πιστεύουν ότι είναι 1.400 ετών.
Ο συγκεκριμένος ναός λέγεται ότι χτίστηκε από τον παλιό Άγγλο βασιλιά Raedwald της Ανατολικής Αγγλίας. Εάν πράγματι αυτή η υποψία επιβεβαιωθεί από στοιχεία τότε θα έχει λυθεί ένα μυστήριο, που ταλάνιζε τους αρχαιολόγους εδώ και αιώνες.

Ο σεβάσμιος Bede, ένας μοναχός και λόγιος που έζησε τον έβδομο και τον όγδοο αιώνα π.Χ., έγραψε ότι ο Raedwald, ο οποίος πέθανε το 625 μ.Χ., έχτισε ένα ναό στον οποίο βρέθηκαν βωμοί προς τον Χριστό και ειδωλολατρικούς θεούς.

Σάτον Χου

Ο συγκεκριμένος βασιλιάς θεωρείται ότι ήταν το άτομο που θάφτηκε σε ένα πλοίο, το οποίο εντοπίστηκε στο Σάτον Χου. Ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Ανατολικής Αγγλίας που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό αλλά διατήρησε δεσμούς και με άλλες θρησκείες.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η τοποθεσία του ναού είχε χαθεί στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, οι ομάδες των αρχαιολόγων που εργάζονταν στο Rendlesham, κοντά στον τόπο ταφής του Raedwald, ανακάλυψαν τα ερείπια ενός κτιρίου.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο πλαίσιο του Rendlesham Revealed, ενός κοινοτικού αρχαιολογικού έργου, εντοπίστηκαν τα ερείπια του ναού και μία σειρά άλλων κτιρίων.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου, Christopher Scul, είπε στην Telegraph: «Τα χαρακτηριστικά και ουσιαστικά θεμέλιά του δείχνουν ότι ένα από τα κτίρια, μήκους 10 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων, ήταν ασυνήθιστα ψηλό και στιβαρά κατασκευασμένο για το μέγεθός του, οπότε ίσως κατασκευάστηκε για ειδικό σκοπό».

«Είναι περισσότερο παρόμοιο με κτίρια αλλού στην Αγγλία που θεωρούνται ναοί ή σπίτια λατρείας, και επομένως μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για προχριστιανική λατρεία από τους πρώτους βασιλιάδες της Ανατολικής Αγγλίας», τόνισε ο καθηγητής.

Και συνέχισε: «Τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο Rendlesham ‘μιλούν’ έντονα για τη δύναμη και τον πλούτο των βασιλιάδων της Ανατολικής Αγγλίας και την πολυπλοκότητα της κοινωνίας που κυβερνούσαν».

foxreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου