Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Συνεχίζεται ο διάλογος Κοσόβου-Σερβίας.


Είναι η πρώτη συνάντησης των πλευρών που πραγματοποιείται σε σύνοδο στις Βρυξέλλες έπειτα από την αποχώρηση του Κοσόβου ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του το 2008 και την τελευταία κρίση τραίνου που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη σύνοδο στις Βρυξέλλες συμμετέχουν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσόβου Χασίμ Τατσι , ο Πρωθυπουργός Ισα Μουσταφά , ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Τομίζλαβ Νικολίτς και ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βουτσιτς και η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Μογκερίνι στις δηλώσεις της στο πέρας των συναντήσεων που είχε ξεχωριστά με τις αποστολές της Σερβίας και του Κοσόβου τόνισε ότι, οι πλευρές συμφώνησαν στην συνέχεια του διαλόγου.
Η αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της ΕΕ τόνισε η Μογκερίνι .
Η τελευταία κρίσης ανάμεσα στην Σερβία και στο Κόσοβο είχε ξεσπάσει, όταν η Σερβία έστειλε ένα τραίνο που μετέφερε τα χρώματα της σημασίας της Σερβίας και μετέφερε το μήνυμα « Το Κόσοβο ανήκει στην Σερβία».
Η σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμους Χαραντιναι στην Γαλλία είχε ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Έπειτα από την κρίση του τραίνου καθώς το Κόσοβο έστειλε στα σύνορα αστυνομική δύναμη από την άλλη πλευρά η Σερβία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για την αποστολή σέρβων στρατιωτών στο Κόσοβο για να υπερασπιστούν τους Σέρβους του Κοσόβου.
http://dialogos.com.cy/blog/sinechizete-o-dialogos-kosovou-servias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου