Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει μια εντελώς νέα μορφή ύλης: τα χρόνο- κρύσταλλα.

Για μήνες τώρα, έχει υπάρξει η εντύπωση ότι οι ερευνητές μπορεί να έχουν δημιουργήσει "τέλος χρόνου " με κρύσταλλα - παράξενοι κρύσταλλοι που έχουν μια ατομική δομή, που επαναλαμβάνεται όχι μόνο στο χώρο, αλλά και στο χρόνο, θέτοντάς τα σε αέναη κίνηση, χωρίς ενέργεια.131711 web
Τώρα είναι επίσημο -οι ερευνητές ανέφεραν  λεπτομερώς ότι μπορούν να μετρήσουν αυτά τα παράξενα κρύσταλλα. Και οι δύο ανεξάρτητες ομάδες επιστημόνων λένε ότι δημιουργήσανε στην πραγματικότητα χρόνο- κρυστάλλους στο εργαστήριο, με βάση από αυτό το προσχέδιο, επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας εξ ολοκλήρου νέας μορφής ύλης.

Η ανακάλυψη μπορεί να ακούγεται αρκετά αφηρημένη, αλλά προαναγγέλλει μια ολόκληρη νέα εποχή στη φυσική - για δεκαετίες εμείς ήδη μελετάμε το θέμα που ορίζεται ως «ισορροπίαα», όπως τα μέταλλα και οι μονωτές.

Αλλά ήδη προβλέπεται ότι υπάρχουν πολλά άλλα παράξενα είδη, εκεί έξω στο σύμπαν, που δεν είναι σε ισορροπία, που εμείς δεν έχουμε αρχίσει ακόμα να τα εξετάζουμε, όπως τα χρόνο- κρύσταλλα. Και τώρα ξέρουμε ότι είναι πραγματικά.
Το γεγονός ότι τώρα έχουμε το πρώτο παράδειγμα της μη ισορροπίας ύλης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις ,στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, καθώς και σε νέες τεχνολογίες, όπως η κβαντική Πληροφορική.
131712 web
«Αυτή είναι μια νέα φάση της ύλης, περίοδος, αλλά επίσης είναι πραγματικά δροσερό επειδή είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα της μη ισορροπίας ύλης, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Norman Yao, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ.
«Για τον τελευταίο μισό αιώνα, έχουμε διερευνήσει το θέμα ισορροπίας, όπως τα μέταλλα και οι μονωτές. Μόλις τώρα αρχίζουμε να εξερευνούμε ένα ολόκληρο νέο τοπίο, της μη ισορροπίας ύλης

Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω για μια δεύτερη φορά, διότι η έννοια του χρόνο- κρύσταλλου έχει επιπλεύσει  για μερικά έτη τώρα.

Αρχικά προβλέπεται από το βραβείο Νόμπελ-που κέρδισε ο θεωρητικός φυσικός, Φρανκ Γουίλζεκ το 2012, τα κρύσταλλα είναι δομές που φαίνεται να έχουν κίνηση, ακόμη και σε χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση, γνωστή ως κράτος- έδαφος.
Συνήθως, όταν ένα υλικό  βρίσκεται στο έδαφος- κράτους, επίσης γνωστό σαν το σημείο μηδέν,η ενέργεια ενός συστήματος, σημαίνει κίνηση πρέπει που είναι θεωρητικά αδύνατη, επειδή αυτή θα απαιτούσε να δαπανήσει ενέργεια.

Αλλά ο Wilczek προέβλεψε ότι αυτό ίσως να μην είναι πραγματικά η περίπτωση για τα χρόνο- κρύσταλλα.

Φυσιολογικά τα κρύσταλλα έχουν μια ατομική δομή, που επαναλαμβάνεται στο χώρο - ακριβώς όπως ο άνθρακας του διαμαντιού. Αλλά, ακριβώς όπως ένα ρουμπίνι ή ένα διαμάντι, είναι ακίνητο, επειδή είναι σε ισορροπία ,στο επίγειο κράτος τους.

Αλλά τα κρύσταλλα έχουν μια δομή που επαναλαμβάνεται στο χρόνο, όχι μόνο στο χώρο. Και για να  κρατήσει τη ταλάντωση στο κράτος- έδαφος.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SCIENCE ALERT : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου