Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ο Αλβανικός εθνικισμός βάζει «φωτιά» στα Βαλκάνια.

Ανάλυση του Χρήστου Καπούτση.
Οι πρόσφατες ενέργειες κύκλων του Αλβανικού εθνικισμού σε βάρος του Ελληνισμού, όπως οι χειρονομίες των νεοσυλλέκτων στρατιωτών αλβανικής καταγωγής και το κάψιμο της ελληνικής σημαίας στη Δρόπολη , θα πρέπει αξιολογηθούν με ψυχραιμία, εντασσόμενα όμως , στην αλυσίδα των γεγονότων στο Κόσσοβο, την νότια Σερβία και στην  FYROM. Οι εξελίξεις στα κεντροδυτικά Βαλκάνια είναι ανησυχητικές , απειλούν τη σταθερότητα και την έτσι και αλλιώς, εύθραυστη ειρήνη και θα  έπρεπε  η ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αγωνιούν το ίδιο , όπως για την περίφημη Β’ αξιολόγηση, την  έλευση ή μη των ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ, την ημερομηνία των εκλογών και  το Κυπριακό, παρότι και αυτό το μείζον εθνικό θέμα υποχωρεί από το προσκήνιο της επικαιρότητας, επειδή ως γνωστόν «το Κυπριακό δεν πουλάει». 

Ενδεικτικά καταγράφουμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, προκειμένου να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης στα Βαλκάνια.
Υπάρχει μεγάλη ένταση στο Βόρειο Κόσσοβο μεταξύ Αλβανών και Κοσσοβάρων από τη μια και Σέρβων από την άλλη. Όμως,  η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς, τους αλβανούς στηρίζει το ΝΑΤΟ και τους Σέρβους η Ρωσία.  Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν τον Στρατό της Αλβανίας για χερσαίες επιχειρήσεις,  γι’ αυτό  στέλνουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη αποστολή) ενώ τους επόμενους μήνες θα αποσταλούν άλλα 180.  Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και κυρίως για την ανάμειξη της Ρωσίας που στηρίζει ενεργά τη Σερβία. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν δήλωσε  ότι: «Αν  επιτεθεί η δύση στη Σερβία είναι σαν να επιτίθεται στους Ρώσους». Μάλιστα από το Κρεμλίνο «διέρρευσε» η πληροφορία ότι, η Μόσχα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να  εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στο έδαφος της Σερβίας, υπενθυμίζοντας την ανάλογη ρωσική κίνηση στη Συρία. Τις τελευταίες μέρες, γίνονται μετακινήσεις στρατιωτικών Μονάδων προς το Κόσσοβο. Ήδη τμήμα της Ταξιαρχίας αμέσου επεμβάσεως του Αλβανικού Στρατού βρίσκεται στα βόρεια της χώρας και στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ σερβικές ειδικές δυνάμεις έχουν μπει στο Βόρειο Κόσσοβο, για να προστατέψουν τους Σέρβους πολίτες. Ο αλβανοκοσοβάρος Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (είχε κατηγορηθεί ως αρχηγός του UCK, ως εγκληματίας πολέμου,  αλλά το Διεθνές Δικαστήριο τον αθώωσε) , δήλωσε: «Η Σερβία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το σενάριο της Κριμαίας και να ενωθεί με το Β.Κόσοβο. Βασίζεται στη βοήθεια της Ρωσίας. Η πολυεθνική στρατιωτική Δύναμη που βρίσκεται, με απόφαση του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, θα πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες και τη χώρα μας».  Η Ε.Ε. εκτιμά ότι η κατάσταση στα κεντροδυτικά βαλκάνια είναι επικίνδυνη,  καθώς Αλβανοί και Σέρβοι έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς». Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ  για θέματα εξωτερικής πολιτικής και  Ασφαλείας, Federica Mogherini, εκφράζοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων, απαίτησε από  Κοσσυφοπέδιο και Σερβία «να  αποφύγουν  την πολεμική  κλιμάκωση»!
Επίσης εκρηκτική είναι η κατάσταση στη νότια Σερβία, όπου έχουν εισχωρήσει αλβανοί εθνικιστές και ζητούν την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο. Στη νότια Σερβία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αλβανικής καταγωγής. Ο Γιονούζ Μούσλιου , πρόεδρος του   Εθνικού Συμβουλίου του Πρέσεβο, Μέντβεντζας και Μπουγιάνοβατς, δήλωσε: «Η κατάσταση όσον αφορά το  Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο ( νότια Σερβία), είναι ίδια από την εποχή του Μιλόσεβιτς. Οι κάτοικοι ήταν όλοι εγγεγραμμένοι στο Κοσσυφοπέδιο, μέχρι που προσαρτήθηκε  η Κοιλάδα του Πρέσεβο υπέρ της Σερβίας, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών της. Ζητάμε την απόσχιση από τη Σερβία και  την ένωση με το Κόσσοβο» (δήλωση του  Μούσλιου, σύμφωνα με το σερβικό «Vesti-Online.com).
Σοβαρή  πολιτική και κοινωνική κρίση είναι σε εξέλιξη και στη FYROM. Οι Αλβανοί απαιτούν την αναγνώριση της αλβανικής μειονότητας,  ως ισότιμης  εθνικής συστατικής  κοινότητας του κράτους (τροποποίηση του Συντάγματος) και την αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης  γλώσσας της  FYROM,  προκειμένου να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση του  Ν. Γκρουέφσκι. Όμως ένσταση υπάρχει και στις σχέσεις της FYROM με την Σερβία.  Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων διαμαρτυρήθηκε και απαίτησε από τις Αρχές της Σερβίας την διόρθωση της ονομασίας του κράτους, επειδή στους αυτοκινητόδρομους της Σερβίας τα αναφέρουν ως «FYROM». «Η χρήση αυτού του όρου, και όχι του συνταγματικού ονόματος της Μακεδονίας, βρίσκεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας».  Άμεση ήταν η απάντηση της Σερβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι εάν οι αξιωματούχοι των Σκοπίων θεωρούν προσβλητική την ονομασία FYROM, το ίδιο ισχύει για τη Σερβία,  όταν χρησιμοποιούν αυτοί τον όρο «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».
Στην  πολιτική των Αλβανικών Κυβερνήσεων, ειδικά επί πρωθυπουργίας  Σ. Μπερίσια και τώρα με τον Ε. Ράμα, κυριαρχεί ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, μέσα από το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Η δημιουργία της «Μ. Αλβανίας», στηρίζεται σε μια ακραία εθνικιστική, αναθεωρητική και τυχοδιωκτική πολιτική των  Αλβανών και προσβλέπει,  στην ενσωμάτωση του Κοσσόβου και στην έγερση εδαφικών αξιώσεων σε βάρος της Ελλάδας (Τσαμουριά), της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Τέτοβο, Κουμάνοβο)  και της Σερβίας (Κοιλάδα του Πρέσεβο).  Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, οι διεκδικήσεις των αλβανοτσάμηδων σε βάρος της Ελλάδας (Θεσπρωτία), έχουν κεντρική θέση   στην εσωτερική πολιτική ατζέντα στα Τίρανα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι  ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Προβληματίζει την ελληνική Κυβέρνηση η νέα πρόκληση των αλβανών εθνικιστών στο χωριό Γεωργουτσάτες της Δρόπολης, που βρίσκεται δέκα χιλιομέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Κατέβασαν την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στο κέντρο του χωριού και  την έσκισαν.  Σε ανακοίνωση  του εθνικιστικού κόμματος «Κίνημα για Ενωμένη Αλβανία» του κοσσοβάρικης καταγωγής Ταχίρ Βελίου, αναφέρεται ότι,  έχουν  στόχο την τρομοκράτηση του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού και χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ενέργεια, ως αντίποινο στη στάση που κρατά η Ελλάδα στο τσάμικο.

Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς σχολιάζοντας την  αναθεωρητική πολιτική της Αλβανικής Κυβέρνησης, δήλωσε , σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ : «η ουσία του προβλήματος στην Αλβανία είναι ότι πρέπει ν’ απαιτηθεί να γίνει κράτος δικαίου,  πρέπει να καταπολεμηθεί το εμπόριο ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος και  ότι πρέπει να υπάρξει αναγνώριση των δικαιωμάτων της γηγενούς  ελληνικής εθνικής μειονότητας σε όλη την Αλβανία και να σταματήσουν τα παιχνίδια με τα περιουσιακά τους. Κι αυτά τα θέτει όλη η Ευρώπη ως δεσμεύσεις, για την μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου