Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Tα Βαλκάνια εισέρχονται σε μια απρόβλεπτη κατάσταση.

Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, τα Βαλκάνια εισέρχεται μια απρόβλεπτη κατάσταση
Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, προκαλώντας έτσι την ανασφάλεια των πολιτών.
 Προηγήθηκε αρχικά η σύλληψη του ηγέτη της ΑΑΚ, Ραμούς Χαραντινάι, από τις Γαλλικές αρχές μετά από ένταλμα που εξέδωσε η Σερβία.

Το αποκορύφωμα των εντάσεων συνέβη το Σάββατο 14 Γενάρη, στο οποίο η Σερβία προσπάθησε να εισέλθει στο έδαφος  του Κοσσυφοπεδίου,με τρένο που είχε την επιγραφή "Το Κόσοβο είναι Σερβία".
Για την ένταση  μεταξύ των δύο χωρών έχουν  μιλήσει ανώτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης καλύφτηκε από τα μέσα ενημέρωσης για τη λαϊκή Ευρώπης, όπως το BBC, στη συνέχεια οι γερμανικές εφημερίδες «Süddeutsche Zeitung» και «Frankfurter Allgemeine Zeitung "και πολλά άλλα.

Το γνωστό τηλεοπτικό δίκτυο του BBC αναφέρει σε ένα άρθρο ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία βρίσκονται στο χείλος ενός νέου πολέμου, με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου της Σερβίας Tόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος είπε ότι η Σερβία θα υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό» του εαυτού της και ισχυρίζεται ότι είναι έδαφός της το Κοσσυφοπέδιο, και είναι έτοιμη να στείλει στρατό για την προστασία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
Από την άλλη πλευρά, τόσο η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στα γραπτά τους είχαν τονίσει ότι η Σερβία έκανε και πιο παλιά εντάσεις.
Αλλά δεν σταματούν εκεί ,υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι στα Βαλκάνια θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο Thomas E. Ricks, καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην δημοσιογράφος, στα πιο σημαντικά μέσα στον κόσμο όπως η «Wall Street Journal» και η «Washington Post», κατά τη γνώμη του, το Μάρτιο προειδοποίησε ότι, θα υπάρξουν αναταραχές στο Κοσσυφοπέδιο.
Καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Αλβανίας, Άρτα Ντάντε ,τόνισε ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου ,δεν αποτελεί επιλογή και ότι θα οδηγήσει σε ένα φαινόμενο- ντόμινο στην περιοχή.
Όσον αφορά αυτές τις προειδοποιήσεις του πολέμου, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Μπουρίμ Ραμαντάνι μίλησε στην Telegraph,και  δήλωσε ότι στα Βαλκάνια εισέρχεται μια απρόβλεπτη κατάσταση.
Ο ίδιος αναφέρει δύο σημαντικούς παράγοντες, που βρίσκονται στην κατάστασή που έχει δημιουργηθεί.
"Πρώτον, η Σερβία, που υποστηρίζεται από την τάση της Ρωσίας να επεκτείνει την επιρροή της, έχει σαν στόχο να αξιοποιήσει τη γενική κατάσταση στον κόσμο, για να αρχίσει η εφαρμογή του σχεδίου της, για τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Θα επηρεάσει επίσης την πραγματική κατάσταση σε άλλες χώρες στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια. Δεύτερον, οι ημι-αυταρχικές κυβερνήσεις στα Βαλκάνια, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την πολεμοχαρή ρητορική, για μια ακόμη φορά,για να δείξουν ότι δήθεν οι  ημι-αυταρχικοί, είναι η εγγύηση για να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο ασφάλειας και  ηρεμίας », δήλωσε ο Ραμαντάνι.
Ο Ραμαντάνι τόνισε στη συνέχεια ότι και στις δύο περιπτώσεις, πιστεύει ότι  θα ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση.

"Η Σερβία δεν θα φτάσει στο σημείο να προσαρτήσει το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία και τα Σκόπια. Ενώ οι ημι-αυταρχικοί ηγέτες θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τη φωτιά του πολέμου ,για να κρατήσουν την προσωπική τους δύναμη »δήλωσε ο  Shoti Ραμαντάνι.
Τέλος, για ένα πιθανό πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, έχει μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, που δήλωσε ότι «η αμαξοστοιχία είναι για την προσάρτηση του βορρά, για τους Αλβανούς αυτού του πολέμου."

Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, γύρος  συνομιλιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας σχετικά,σε επίπεδο Προέδρων, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις και τη συνέχιση του διαλόγου. / Telegraph /
http://telegrafi.com/tensionet-kosove-serbi-ballkani-po-futet-ne-nje-situate-te-paparashikueshme/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ TELEGRAFI: Corfiatiko.blogspot.com
Στις Βρυξέλλες, μας υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες προκλήσεις....
O Πρόεδρος Μουσταφά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, τόνισε επίσης ότι η αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου έχει λάβει υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τέτοιες προκλήσεις.
Και νομίζω ότι πρέπει να πιστέψουμε τη δέσμευση της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, παρόλο που δεν ήταν εκεί », είπε ο Μουσταφά,στο gazetametro.net.
Μιλώντας για το διάλογο,ο Μουσταφά είπε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα σταματήσει αλλά θα εμβαθύνει περισσότερο.
Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε το διάλογο και να εμβαθύνει περαιτέρω,Επόμενο θέμα θα είναι ο τείχος στην Πρίστινα.
Νομίζω ότι στις αρχές του επόμενου μήνα θα λάβει χώρα ακόμη μια συνεδρίαση, για το θέμα του τείχους. Για το θέμα αυτό δεν έχουμε μιλήσει, ιδίως με τη σερβική πλευρά. Εδώ έχουμε καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους της ΕΕ ότι θα πρέπει να πέσει, και αν δεν το κάνουν, θα τον γκρεμίσουμε.
http://gazetametro.net/ne-bruksel-na-premtuan-se-nuk-do-te-kete-provokime/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ GAZETA METRO NET : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου