Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Στην αντεπίθεση το Ιραν – Απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε Αμερικανούς./ Διεθνείς αντιδράσεις για τις ενέργειες Τραμπ για τους πρόσφυγες.


Το Ιράν δεν θα επιτρέπει σε πολίτες των ΗΠΑ να εισέρχονται στη χώρα ως αντίποινα για τις απαγορεύσεις εναντίον της Τεχεράνης και έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών.

Πριν από λίγο το Ιράν ανακοίνωσε πως αποφάσισε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τρεις μήνες την είσοδο Ιρανών, αλλά και πολιτικών έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν…σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.
Η απαγόρευση των ΗΠΑ θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη για τους συγγενείς και τους φίλους των περίπου 1 εκατ, Ιρανο- αμαερικανών να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Reuters.
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επέκρινε νωρίτερα χωρίς να τον κατονομάσει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η εποχή της ανέγερσης τειχών μετά των χωρών “ανήκει στο παρελθόν”.

Διεθνείς αντιδράσεις για τις ενέργειες Τραμπ για τους πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον ότι “η απομόνωση είναι αδιέξοδη” και τον κάλεσε να σεβασθεί την αρχή της υποδοχής των προσφύγων, “θεμέλιο των δημοκρατιών μας”, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Από την πλευρά του, ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, “ανεξαρτήτως της πίστης σας”, μία ημέρα μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων για 120 ημέρες και πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών για 90 ημέρες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας “προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του προστατευτισμού” και τόνισε ότι “απέναντι σε έναν κόσμο ασταθή και αβέβαιο, η απομόνωση και η αναδίπλωση είναι μία απάντηση χωρίς διέξοδο”.
“Υπενθύμισε την πεποίθησή του ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατιών μας δεν είναι αποτελεσματικός παρά στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών που αποτελούν θεμέλιό τους, ιδιαίτερα της αρχής της υποδοχής των προσφύγων.
Ο Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στη σημασία που έχει για τον πλανήτη η εφαρμογή της σύμβασης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την οποία θέτει σε αμφισβήτηση ο Ντόναλντ Τραμπ.
Υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελεί κοινή προτεραιότητα για το Παρίσι και την Ουάσινγκτον, επαναδιατύπωσε την αποφασιστικότητά του για την συνέχιση της δράσης στο Ιράκ και τη Συρία.
“Η διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολιτικό πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
“Καμία άλλη λύση δεν θα ήταν βιώσιμη ή αξιόπιστη”, είπε.
Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις σχέσεις με τη Ρωσία, με τον Φρανσουά Ολάντ να επαναλαμβάνει “την βούλησή του να συνεχίσει και να ενισχύσει τον διάλογο για το σύνολο των θεμάτων”.
“Οι κυρώσεις που συνδέονται με την κατάσταση στην Ουκρανία” δεν μπορούν να αρθούν παρά μόνο όταν η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα έχει διευθετηθεί με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, είπε ο Φρανσουά Ολάντ στον Τραμπ.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου των μεσογειακών χωρών της ΕΕ στη Λισαβόνα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε καλέσει την Ευρώπη να συγκροτήσει μέτωπο και να δώσει μία αυστηρή απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, που πρόσφατα πανηγύρισε για το Brexit χαρακτηρίζοντάς του “εκπληκτικό πράγμα”.
Επίσης, ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, “ανεξαρτήτως της πίστης σας”.
“Όσοι διαφεύγετε τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο να γνωρίζετε ότι ο Καναδάς θα σας υποδεχθεί ανεξαρτήτως της πίστης σας”, έγραψε στο Twitter o Τριντό.
“Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας #WelcometoCanada”.
Ο Τζάστιν Τριντό δεν σχολίασε απευθείας την απόφαση Τραμπ, αλλά το tweet του ήταν απολύτως εύγλωττο.
Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περί τους 35.000 Σύριους πρόσφυγες. Ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο την πρώτη ομάδα τον Δεκέμβριο 2015.
Μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης Τραμπ, η καναδική αεροπορική εταιρεία WestJet ανακοίνωσε ότι αναγκάσθηκε να αρνηθεί θέση σε επιβάτη με προορισμό τις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες τους οποίους αφορά η απόφαση του Τραμπ.
Η Air Canada ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες που θα εμποδισθούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά παρά μικρό αριθμό επιβατών.
http://dialogos.com.cy/blog/diethnis-antidrasis-gia-tis-energies-trab-gia-tous-prosfiges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου