Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι επέστρεψε την εντολή για κυβέρνηση- το λόγο έχει ο Ιβάνοφ.

                                  «Ο Γκρούεφσκι επιστρέφει την εντολή- η κίνηση στον Ιβάνοφ»

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη λήξη της προθεσμίας, αφού δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το πρώτο αλβανικό κόμμα στη χώρα.
Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, το κόμμα του Αλί Αχμέτι- DUI,  δήλωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετά επιχειρήματα για την επιλογή μίας των πέντε προτεινόμενων προτάσεων, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και αναφέρθηκε ότι ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για κάποια απόφαση.
Το DUI δικαιολόγησε τη θέση του ότι παραμένει ως κόμμα στις θέσεις και τις αρχές που διαμορφώνουν τη γενικότερη στρατηγική για το εθνικό συμφέρον, όπως αυτή εγκρίθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2016.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αύριο, ο Γκρούεφσκι θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ.
Παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν αναφέρει με σαφήνεια τις περαιτέρω διαδικασίες, εντούτοις είναι σαφή ότι μέσα δέκα ημέρες ο Πρόεδρος οφείλει να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον. Αλλά, σύμφωνα με την συνταγματική ερμηνεία (που αφήνει ανοικτά παράθυρα) ενδέχεται να δώσει την εντολή σε άλλον από την πλειοψηφούσα πολιτική παράταξη- μετά μία ενδεχόμενη παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι-.
Τέτοιο προηγούμενο υπήρξε κατά το 1992, ή να χορηγήσει την εντολή κυβέρνησης στον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ως επικεφαλής του δεύτερου κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
Ερωτήματα ανακύπτουν, από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας ήταν μέλος του VMRO-DPMNE και προτάθηκε και ψηφίσθηκε από αυτό στο αξίωμα του προέδρου, εάν θα ακολουθήσει τη συνταγματική επιταγή, την παράδοση, δηλαδή της εντολής το δεύτερο κόμμα ή θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα VMRO-DPMNE με αλλαγή του επικεφαλής του.
Διαφαίνεται μια συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου