Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Γιατί η κυβέρνηση παίζει συνέχεια το χαρτί των εκλογών.

Το σενάριο τίθεται έτσι κι αλλιώς από τα πράγματα: Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, καθώς μία κρίσιμη μάζα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – 35 με 40 – αρνούνται να ψηφίσουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη νέα συμφωνία με τους δανειστές και αυτό αναμένεται ναΓιατί η κυβέρνηση παίζει συνέχεια το χαρτί των εκλογών πράξουν περί τα τέλη Αυγούστου όταν θα έλθει στο κοινοβουλίου προς έγκριση το τρίτο μνημόνιο. Αυτή θα είναι και μία κρίσιμη και καθοριστική καμπή, καθώς η καταψήφιση του μνημονίου θα σημάνει οριστικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το μπλοκ της συμπολίτευσης στη Βουλή, με την κυβέρνηση να μένει με λιγότερους από 130 βουλευτές στη δύναμή της.


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει επίσης ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού» προσανατολισμού (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), άρα οι εκλογές μοιάζουν ένα πιθανό, ίσως και το πιο καλό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά, όταν σε συνέντευξή του είπε ότι «η χώρα δεν θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές, συμπαγείς και σταθερές λύσεις». Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις σκέψεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο τόνισε ότι «είναι λογικό να ανακυκλώνονται τα σενάρια εκλογών, όταν το κυβερνητικό κόμμα έχει τόσες κοινοβουλευτικές απώλειες».

Τη σχετική φημολογία ενίσχυσε και η στάση του ίδιου του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το μεσημέρι της Παρασκευής. Παρά τις οχλήσεις και τις νύξεις των άλλων αρχηγών να μην γίνουν εσπευσμένα εκλογές, ειδικά αν δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και δεν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ρύθμιση του χρέους – δηλαδή καλό… 2016 – ο πρωθυπουργός απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.    http://www.protothema.gr/politics/article/495832/giati-i-kuvernisi-paizei-suneheia-to-harti-ton-eklogon-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου