Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ιταλική επανάσταση - Μ Ρέτνσι: «Αυτό που γίνεται στην Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχιστεί» - Μ.Γκρίλο: «Ετοιμάζουμε Italexit»

Μια «επανάσταση» απέναντι στην αδυσώπητη μονοκρατορία της Γερμανίας και του «γερμανικού ευρώ» ετοιμάζεται στην Ιταλία, καθώς πληθαίνουν οι φωνές από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας ότι η πολιτική αυτή της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε την αρχή λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομική πολιτική» για να ακολουθήσει ο Μπεπε Γκρίλο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα μίλησε για δημιουργία plan B και έξοδο της χώρας του από το ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ο Ιταλός πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα μέλη της συνέλευσης των Ιταλών διπλωματών, υπογράμμισε ότι «η ήπειρος μας στην φάση αυτή δεν μπορεί να σωθεί μόνον με την λιτότητα. Βρισκόμαστε στην Ευρώπη διότι πρέπει να γίνει και πάλι το σημείο αναφοράς για ιδεώδη, αξίες, ελπίδες» για να συμπληρώσει:
 «Το να δώσουμε και πάλι αξία στην λέξη αξίες είναι υπόθεση πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα κενό είδωλο οικονομίστικων κανόνων» επισήμανε, ενώ σημείωσε ότι η συζήτηση για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου εισέρχεται πλέον σε φάση βαθιάς αλλαγής.
 «Ξεκινά μια μεγάλη συντακτική περίοδος για την Ευρώπη. Υπάρχει το βρετανικό δημοψήφισμα, οι γαλλικές εκλογές και ακόμη νωρίτερα οι πορτογαλικές και οι ισπανικές, στον απόηχο της συζήτησης που ξεκίνησε σχετικά με την οικονομική πολιτική», ανέφερε ο Μ.Ρέντσισυμπληρώνοντας πως δεν πιστεύει ότι κύριο θέμα συζήτησης είναι το «ναι ή όχι στην Ελλάδα».
 «Πρέπει να δοθεί μια νέα ώθηση στο πλαίσιο των κανόνων και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μακράς πολιτικής συζήτησης τους επόμενους μήνες», κατέληξε.
Οι δηλώσεις αυτές του Ιταλού πρωθυπουργού είναι ενδεικτικές για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην ευρωπαϊκή Ήπειρο το επόμενο διάστημα, καθώς όλα δείχνουν ότι οι λαοί θα οδηγήσουν τις ηγεσίες τους εκεί ακριβώς που αυτοί επιθυμούν:
Σε μια πιο δίκαιη Ευρώπη, μακριά από τις οικονομιστικές πολιτικές τύπου λαιμητόμου της Γερμανίας, πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο.
Ταυτόχρονα και ο ηγέτης του κόμματος «Κίνημα των Πέντε Αστέρων».Μ.Γκρίλο προανήγγειλε σήμερα ότι τη δημιουργία ενός «σχεδίου Β» για την Ιταλία:
«Έχουμε πέντε σαφή σημεία για ένα σχέδιο Β, για μια εναλλακτική πορεία εκτός Ευρωζώνης» αναφέρεται χαρακτηριστικά ο Γκρίλο.
Όπως επισημαίνει το κόμμα του, το «σχέδιο Β» εδράζεται στους εξής πυλώνες: ίδρυση μίας δημόσιας και ισχυρής τράπεζας, τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να παρεμβαίνει στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, την αύξηση των χαμηλόμισθων ανάλογα με τον πληθωρισμό και την αποκατάσταση των συνταγματικών κεκτημένων σχετικά με την υγεία, την παιδεία και τις καταθέσεις.
«Το ευρώ με τη σημερινή του μορφή δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης» επεσήμανε  το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων».
«Η κυβέρνηση, υποταγμένη στην εξουσία των χρηματοοικονομικών παραγόντων και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατόν, για το καλό της Ιταλίας» κατέληξε.
Από ότι φαίνεται η κατάρτιση «σχεδίων Β» για έξοδο από την ευρωζώνη δεν είναι τελικά ελληνική ιδιαιτερότητα. Σε άρθρο του το Marketwatch αναφέρει πως η «κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης  θα αποδειχθεί σημαντική τονίζοντας το γεγονός ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα. Κάτι που σημαίνει ότι το ευρώ δεν είναι πλέον ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά αντ 'αυτού ένα καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, που πρόκειται να γίνει λιγότερο σταθερό».
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως «τώρα είναι σίγουρο πως κάθε υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη θα ερωτάται τώρα συνεχώς αν και η χώρα του, όπως και η Ελλάδα, έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα εναλλακτικό νόμισμα. Θα είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση για να απαντήσει».
Στην ερώτηση όμως αυτή φαίνεται πως απάντησε από μόνος του ο πρόεδρος του  Eurogroup ο διαβόητος Γ.Ντάισελμπλουμ ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο, δύο μήνες πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είχε παραδεχθεί, μιλώντας στο κανάλι RTLZ, ότι η κυβέρνηση της χώρας είχε προετοιμάσει ένα σχέδιο επιστροφής στο ολλανδικό φιορίνι, για την περίπτωση που η κρίση του ευρώ ξέφευγε από τον έλεγχο.
 Όπως είχε πει τότε ο Ντάισελμπλουμ, όλοι στην κυβέρνηση τότε υποστήριζαν τη διατήρηση του ευρώ ως νομίσματος της χώρας, όμως «εξετάσαμε παράλληλα τι θα συνέβαινε αν αυτό δεν ήταν εφικτό».
Τελικά γίνεται φανερό πως η δημιουργία σχεδίων Β, δια πάν ενδεχόμενο δεν θα είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στην ευρωζώνη όσο αυτή υπάρχει ακόμη, καθώς αυτό εάν συνδυαστεί με την λαική αντίδραση στις χώρες του Νότου ιδιαίτερα τότε όλα θα αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων και μάλιστα δραματικών. Και νίσως τελικά όλα ξεκινήσουν από την Ιταλία…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr        http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC-%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%BD%CF%83%CE%B9-%C2%AB%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%C2%BB-%CF%80%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου