Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΘΕΛΟΥΝ 100 ΕΝΑΕΡΙΑ ΤΑΝΚΕΡ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ.- Κολοσσιαία παραγγελία μαχητικών από Ιράν: Θέλει να προμηθευτεί 550 αεροσκάφη από Ρωσία και Κίνα.

Στη δημιουργία μιας εντελώς νέας,σύγχρονης και αξιόμαχης Αεροπορίας προχωρά το Ιράν με την αγορά 250 ρωσικών Sukhoi-Su-30MK1, και 150 κινεζικών Chengdu J-10, με τα οποία σχεδιάζει να  αντικαταστήσει όλα τα απαρχαιωμένα μαχητικά τεχνολογίας του 1980 που έχει ακόμα σε υπηρεσία.
 
Το Ιράν είναι έτοιμο να κλείσει την συμφωνία με το Πεκίνο για την απόκτηση των μαχητικών πολλαπλού ρόλου Chengdu J-10 γνωστά στην Δύση ως "Vigorous Dragons", όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές.
 
Το κινεζικό J-10 είναι της ίδιας τάξης βάρους με το F-16, ενώ οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι αποτελεί αντίγραφο του Lavi, του μαχητικού που ανέπτυσε η ισραηλινή βιομηχανία το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80 πριν ακυρωθεί τελικά.
 
Το Ισραήλ φημολογείται ότι πούλησε την τεχνολογία στην Κίνα μετά την επιμονή της Ουάσιγκτον να σταματήσει την παραγωγή του Lavi. Οι ΗΠΑ είχαν αντιρρήσεις μάλιστα και στην πώληση δομικών μερών του Lavi ισχυριζόμενες ότι περιλάμβαναν αμερικανικά εξαρτήματα.
 
Το κινεζικό αεροσκάφος παράγεται σε δύο εκδόσεις. Μια μονοθέσια πολλαπλού ρόλου (J-10A) και μια διθέσια (J-10B), η οποία χρησιμοποείται τόσο για προσβολές στόχων εδάφους όσο και για εκπαίδευση.
 
Το Ιράν επιπρόσθετα ετοιμάζει την απόκτηση από την Μόσχα 250 δικινητήριων μαχητικών Sukhoi-Su-30MK1 πολλαπλού ρόλου και αεροπορικής υπεροχής γνωστά στη Δύση ως Flanker-H
 
Σύμφωνα πάλι με τους Ισραηλινούς η Τεχεράνη έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για μια γιαγάντια προμήθεια από την Μόσχα 100 IL78 MK1 (Midas)μέρος των οποίων θα είναι εναέρια τάνκερ και θα αυξήσουν την ακτίνα δράσης των νεών μαχητικών στα 7,300 χλμ., ενώ κάθε ένα από αυτά μπορεί να εφοδιάσει με καύσιμα 6 με 8 αεροσκάφη.
 
H ιρανική Αεροπορία δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις υπερσύγχρονες αεροπορίες του Ισραήλ, της Σ.Αραβίας,των ΗΑΕ,της Ιορδανίας, χώρες που αποτελούν περιφερειακους αντιπάλους του Ιράν.
 
Το Ιράν σε αυτό που υπερτερεί λόγω και του μεγάλου πληθυσμού του αλλά και της έκτασης εδάφους ήταν οι χερσαίες δυνάμεις του οι οποίες έιχαν "σκληραγωγηθεί" από τον δεκαετή πόλεμο με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν.
 
Η ιρανική ισλαμική Αεροπορία διαθέτει παλαιά μαχητικά όπως 64 McDonnell-Douglas F-4 Phantom II, 20 Chengdu F-7 Airguard, 6-13 Sukhoi Su-25 (Ιρακινά που τα είχε στείελι εκεί ο Σαντάμ το 1991 για να τα προστατέψει από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς),30 Sukhoi Su-24 (και αυτά προερχόμενα από το Ιράκ),24  MiG-29 Fulcrum (επίσης από το Ιράκ),24 Dassault Mirage F1 (επίσης από το Ιράκ για τους ίδιους λόγους), 44 Grumman F-14 Tomcat (τα είχε παραγγείλει ο Σάχης της Περσίας ενώ όλα είχαν παραδοεθί όταν ξέσπασε η επανάστση του 1979 )
 
Στο σύνολο πρόκειται για μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων οφου αφορά 550 αεροσκάφη, και δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα της Τεχεράνης τώρα που οι κυρώσεις εναντίον της παύουν να υφίστατανται.
 
Χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση της Αεροπορίας του, το Ιράν δεν θα μπορέσει να κυριαρχήσει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στην οποία έχει να αντιμετωπίσει και την πολύ ισχυρή τουρκική ΤΗΚ.
 
Είναι σαφές ότι εάν διέθετε από τώρα την ετοιμαζόμενη για το μέλλον αεροπορική ισχύ, το ISIL δεν θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο Β.Ιράκ. Με την αγορά των ιπτάμενων τάνκερ είναι σαφές ότι το Ιράν προτίθεται να πραγματοποεί  αποστολές μαρκάς ακτίνας, ακόμα και πέραν της Δαμασκού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου