Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τεχνικά κλιμάκια: «Εδώ και τώρα» οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Επίσπευση όλων των χρονοδιαγραμμάτων του Ασφαλιστικού απαίτησαν τα τεχνικά κλιμάκια, διατηρώντας το γνωστό επικριτικό τόνο  που γνωρίσαμε και στο παρελθόν.  Ειδικότερα, ζήτησαν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα: - Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι συγχωνεύσεις των ταμείων, η υλοποίηση του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κατωτάτων συντάξεων. Τεχνικά κλιμάκια: «Εδώ και τώρα» οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Στο μέτωπο του Εργασιακού τα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ( ομαδικές απολύσεις, λοκ αουτ, συνδικαλιστικός νόμος) ζητώντας  να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να μεταθέσει τη συζήτηση αυτών των θεμάτων για το Φθινόπωρο, προσφεύγοντας ακόμη μια φορά, στους διεθνείς οργανισμούς(ILO και Συμβούλιο της Ευρώπης). Μάλιστα, έχουν προσκληθεί στελέχη του ILO να επισκεφθούν την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα του Εργασιακού και να διευκρινιστεί ποιες είναι οι  βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και αν μπορούν να ισχύσουν στην ελληνική πραγματικότητα, ώστε να μην διαλυθεί εντελώς η ήδη αποδιοργανωμένη αγορά εργασίας. Μόνο πέντε λεπτά έχει διακοπεί από τις 10 το πρωί οπότε και ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στην πρώτη επί ελληνικού εδάφους συνάντησης των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το κλιμάκιο των τεσσάρων εκπροσώπων ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM.Αφού πήραν το πρωινό τους -πρώτα η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στις 8 το πρωί και λίγο αργότερα οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) - οι τέσσερις επικεφαλής δίνουν μία «πρόγευση» των διαθέσεών τους στους  δύο υπουργούς στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που έχουν. Άλλοι υπουργοί δεν θα δουν τους ξένους επισκέπτες μας -προς το παρόν τουλάχιστον ή μέχρι να το ζητήσουν.

Πρώτος στο πολυτελές ξενοδοχείο έφτασε ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Γουες Μακ Γκρου οποίος πολύ άνετος προσπέρασε τους δημοσιογράφους κρατώντας το σακάκι του στον ώμο. Έπειτα έφτασε ο Γιωργος Σταθάκης  υπουργος οικονομίας και μετα απο πέντε λεπτά στο ξενοδοχείο ήρθε ο υπουργος οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στην αίθουσα «Ερατώ» του ξενοδοχείου σε αυστηρό κλοιό ασφαλείας με 30 αστυνομικούς να βρίσκονται γύρω από τους δύο υπουργούς και τους συνεργάτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις συναντήσεις, νωρίς το απόγευμα το κουαρτέτο θα δει τον Γιάννη Στουρνάρα γύρω στις πέντε το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι απεσταλμένοι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση σε πολλά από τα νέα φορολογικά μέτρα που ψήφισε.

Δεν έχουν πάντως κοινή στάση σε όλα:

-Οι Eυρωπαίοι δανειστές θέλουν να δουν περισσότερες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί νέους φόρους

-Το ΔΝΤ μπαίνει «σφήνα» στην διαπραγμάτευση και ζητά άμεσα προαπαιτούμενα μέτρα «εδώ και τώρα» από την κυβέρνηση, αλλά και μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.

Δείγμα των «ορέξεων» με τις οποίες κατέφτασαν οι απεσταλμενοι των ελεγκτών στην Αθήνα, έδωσαν ήδη από χθες στην κυβέρνηση και τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια. Όπως φάνηκε ήδη από χθες, στις συζητήσεις με τους Έλληνες υπουργούς σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσουν:

-Οι άμεσες πιεστικές ανάγκες -αλλά και μελλοντικές- για πληρωμές του ελληνικού κράτους, που θα καθορίσουν το ύψος του νέου δανείου

-Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, η ύφεση και οι νέοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα

-Τα μέτρα από τώρα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για να κλείσει η συμφωνία.

Οι συζητήσεις ξεκινούν με την απαίτηση των «θεσμών» να «ξηλώσει» η κυβέρνηση κάποια από τα φορομπηχτικά  μέτρα που θεωρεί πως δεν θα αποδώσουν.

Συγκεκριμένα ζητούν:
 

α) κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για πολύ πλούσιους (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) επειδή θεωρούν πως «το χρήμα θέλει κυνήγι αλλά το πολύ χρήμα ξέρει να κρύβεται» ή να ξεγλιστρά.  Αντιπροτείνουν μάλιστα την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους 230 πιο πλούσιους Έλληνες.

β) κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.

γ) αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

δ) η κατάσταση στς τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια και τα capital controls

ε) άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων

στ) κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία

Από τη σημερινή συνάντηση θα διαφανεί και αν ο λιγοστός χρόνος που απομένει θα φανεί ικανός για συμφωνία έως τον Δεκαπεντάγουστο καθώς εκκρεμεί και η πληρωμή του ομολόγου του 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου.


 http://www.protothema.gr/economy/article/497393/tehnika-klimakia-edo-kai-tora-i-allagi-sto-asfalistiko-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου