Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Προειδοποίηση από Ιράν σε Τουρκία: "Σταματήστε να επιτίθεστε στους Κούρδους - Θα έχετε εσωτερικό λουτρό αίματος".

Σε δήλωση-προειδοποίηση προχώρησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν Hasan Firuzabadi, καθώς είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε η Άγκυρα κατά των Κούρδων θα προκαλέσουν πολεμο στο εσωτερικό της Τουρκίας.
 
Μετά από την απόφαση να αρχίσει εντατικούς βομβαρδισμούς προς τις κουρδικές βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ο ο Ιρανός αρχιστράτηγος,  απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι το μέτωπο που άνοιξε με τους Κούρδους θα προκαλέσει λουτρό αίματος με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια.
 
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, καταλόγισε μεγάλες ευθύνες για την κλιμάκωση στην Τουρκία την οποία κατηγόρησε ανοιχτά για υποκρισία καθώς με πρόφαση την καταπολέμηση των Τζιχαντστών, τους οποίους η ίδια εξέθρεψε, άνοιξε μέτωπο κατά των Κούρδων προκαλώντας μεγάλη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.
 
Εκτός απ την Τουρκία, ο Hasan Firuzabadi κατηγόρησε και τις χώρες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ ότι είναι συνυπεύθυνες για την δράση των Τζιχαντστών και υποστήριξε οι και αυτές θα πληρώσουν βαρύ αντίτιμο για τις προκλητικές τους ενέργειες κατά της Συρίας.
 
Σήμερα κιόλας δύο Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν σήμερα το πρωί στα Άδανα, στην νότια Τουρκία, η οποία αποδόθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
 
Μαχητές του PKK επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, προκαλώντας τα αντίποινα των αστυνομικών. Δύο από αυτούς σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, πρόσθεσε το Ανατολή.
 
Από τις 20 Ιουλίου που άρχισε ένας νέος κύκλος βίας, τουλάχιστον 13 στρατιώτες ή αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων τρεις σε ενέδρα που είχε στηθεί χθες σε μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.
 
Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν σημειωθεί στην νοτιοανατολική Τουρκία, κυρίως στις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στο βόρειο Ιράκ, όπου έχουν βρει καταφύγιο μαχητές του PKK. Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε πιο δυτικά, σε ζώνη στην οποία συχνάζουν τουρίστες.
 
Ο τουρκικός Στρατός πραγματοποιεί καθημερινά σε αντίποινα μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, αλλά δεν φαίνεται ικανός να επιβληθεί καθώς επί της ουσίας δρα σε εχθρικό έδαφος τεράστιας έκτασης και οι δύο οργανώσεις του ΡΚΚ και του ΥΡG δρουν εντός φιλικών για αυτών πληθυσμών.
 
Στην Β.Συρία μάλιστα οι Κούρδοι με την ανοχή του Άσαντ έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια αυτόνομη περιφέρεια όπως έχουν ήδη κανει και οι Κούρδοι του Κιρκούκ στο Β.Ιράκ, δημιουργώντας έτσι τα πρώτα "προσχέδια" ενός μεγάλου κουρδικού κράτους που θα έχει και τις ευλογίες των ΗΠΑ.
 
Ειδικά η περιφέρεια της Β.Συρίας φοβίζει εντόνως την Άγκυρα καθώς άμεσα θα προκαλέσει "έλξη" στις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας, οι οποίς κατοικούνται από κουρδικούς πληθυσμούς κατά 85%!
 
Η Άγκυρα δεν διαθέτει την δύναμη να ελέγξει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν έχει ερείσματα στον τοπικό πληθυσμό, αντιμετωπίζει εμπειροπόλεμους και σκληρούς μαχητές, οι οποίοι είναι συν τοις άλλοις και άρτια εξοπλισμένοι.
 
Όσο για το Ιράν ανησυχεί και αυτό με την σειρά του διότι ένα μέρος του περιβοήτου "Κουρδιστάν" βρίσκεται εντός των εδαφών του, και θα ήθελε να αποφύγει προβλήματα που προκλήθηκαν από την υπερφίαλη πολιτική του Ρ.Τ.Ερντογάν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου