Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ενέργεια, οικονομία και ασφάλεια στη συνάντηση Αναστασιάδη - Νετανιάχου.

«Συμφωνούμε ότι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα, το οποίο είναι μείζονος σημασίας στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί μέρος μιας αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «η πτυχή της ασφάλειας των ενεργειακών αποθεμάτων αποτέλεσε μέρος των συζητήσεων μας».  Αναφερόμενος στο φυσικό πλούτο κάτω από τη θάλασσα, όπως είπε, από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου είπε ότι θέλουν να εξορυχθεί σε συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για να σταλθεί με καλύτερο τρόπο στις αγορές.
Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του για το Μεσανατολικό.  «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πραγματικά για τις προσπάθειες σας», είπε. Έχετε και εσείς ένα δύσκολο πρόβλημα, έχουμε και εμείς ένα δύσκολο πρόβλημα, ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχουν οι προσπάθειες για ειρήνη και των δύο.
Ο κ. Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να συζητάμε την πρωτοβουλία κατόπιν της έλευσης του κ. Τουσκ και θα δούμε κατά πόσο αυτό μπορεί όντως να βοηθήσει», διευκρινίζοντας ότι «εμάς αυτό μας νοιάζει”, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και ελευθερίας στην περιοχή μας. Είπε ακόμη ότι κατά τις συζητήσεις τους συμφώνησαν ότι επιθυμούν «να αυξηθεί ο τουρισμός, θέλουμε να υπάρξουν επενδύσεις και οικονομική δραστηριότητα αμφίδρομα». Πιστεύουμε, πρόσθεσε, «αυτό θα είναι αμοιβαίως επωφελές για τους λαούς μας».
Βασικό ενδιαφέρον για την τρομοκρατία
Αναφορά έκανε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός στους κίνδυνους της ασφάλειας με βασικό ενδιαφέρον στην τρομοκρατία. Προσθέτοντας  ότι το Ιράν και η οργάνωση Χεζμπολάχ έχουν ένα τρομοκρατικό δίκτυο το οποίο επεκτείνεται σε περισσότερες από 30 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης. Εξέφρασε παράλληλα τη δέσμευση του Ισραήλ να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους αλλά και να ενισχύσει την άμυνά του.
Η κατάσταση στην περιοχή μας συνεχίζει να είναι πάρα πολύ ρευστή και λαμβάνουν χώρα ταχείες εξελίξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία μας αποκτά μια ολοένα και μεγαλύτερη σημασία».
Ο Πρόεδρος Νετανιάχου μίλησε επίσης  και για την κοινή πλούσια ιστορία, πολιτισμό και παράδοση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου και πραγματοποιείται στην Κύπρο». Πέραν της γεωγραφικής μας εγγύτητας και της κοινής μας ιστορίας, πρόσθεσε, «είμαστε επίσης κοντά λόγω των κοινών μας αξιών, των κοινών μας ανησυχιών και του κοινού μας οράματος».
Κυπριακό και ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου «για τις τελευταίες εξελίξεις για τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στη βάση των αξιών, αρχών και του δικαίου της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, είπε, «επαναλάβαμε τη σημασία για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων προκειμένου να εξευρεθεί λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Αναστασιάδης: Τρόποι προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, «είχαμε μια εις βάθος συζήτηση για τη διμερή συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ επί διαφόρων τομέων περιλαμβανομένων αυτών της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας». Συζητήθηκαν με απτούς όρους ο τρόπος που θα προωθηθεί η ενεργειακή  συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές προοπτικές όπως η δυνατότητα του αγωγού East Med και την πιθανότητα του Eurasia interconnector.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά, «ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει στη δημιουργία σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονία και με τον ίδιο τρόπο θα στηρίξει στην αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι συζήτησαν ακόμη πρακτικούς τρόπους «να βελτιώσουμε τις εθνικές μας ικανότητες με συνεργασία έναντι ενός πλήθους ασύμμετρων απειλών για την ασφάλεια των χωρών μας». Επιπρόσθετα, ανέφερε, «εξετάσαμε ορισμένες πτυχές κλειδιά στις σχέσεις Ισραήλ – ΕΕ και συμφωνήσαμε στην αξία του να προχωράμε μπροστά με μια προσέγγιση εποικοδομητική και ρεαλιστική».
Όπως είπε, ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «για την πρωτοβουλία μου να προσκαλέσω τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου καθώς και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς σε ένα από τα επερχόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια». Σύμφωνα με τον ίδιο «συζητήσαμε τους τριμερείς μηχανισμούς τους οποίους έχουμε θέσει σε λειτουργία που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Πρόεδρος Ανστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας Ισραήλ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος εξέφρασε τη δέσμευση του  και την ετοιμότητα του να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η τριμερής μας συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας και φυσικά της περιοχής».        http://www.kathimerini.gr/825312/article/epikairothta/kosmos/energeia-oikonomia-kai-asfaleia-sth-synanthsh-anastasiadh---netaniaxoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου