Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ. Μετά τους Κούρδους και το Ιράν κατά της Τουρκίας: "Μην τολμήσετε εισβολή στη Συρία ή ανατροπή του Άσαντ" .

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αφήσει τα «παιχνιδάκια» που κάνει χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον ISIS απηύθυνε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το Ιράν. Η Τεχεράνη βλέπει πώς πίσω από τους βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών η Άγκυρα επιδιώκει εισβολή στη Συρία και εξουδετέρωση Κουρδικών θέσεων. Κάτι που δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει καθώς η Τουρκία είναι αυτή που εξόπλισε τους τζιχαντιστές και θέλει την ανατροπή του Άσαντ.
 
Το Ιράν λοιπόν ζήτησε το σεβασμό της «εθνικής κυριαρχίας» των Κρατών στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, όπως επίσης και στις βάσεις των Κούρδων ανταρτών του PKK στο όρος Καντίλ στο βόρειο Ιράκ.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα σχετικά με τα τουρκικά πλήγματα στη Συρία, η Μάρζιεχ Αφκάμ, η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, απάντησε ότι «κάθε μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να διεξάγεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία των κρατών».
 
«Κάθε ενέργεια που οδηγεί στην αποδυνάμωση των εθνικών κυβερνήσεων μπορεί, τελικά, να ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις να ολοκληρώσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες» πρόσθεσε η ίδια. Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές προς την Άγκυρα που επιθυμεί την ανατροπή του Μπασάρ Άλ Άσαντ, ενός συμμάχου του Ιράν και επιδιώξει την εισβολή στη Συρία.
 
Η Αφκάμ το κατέστησε ακόμη πιο σαφές λέγοντας πώς «το Ιράν τάσσεται υπέρ της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει συντονίσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία με την κυβέρνηση Άσαντ.
 
Από το Ιράν έρχεται η δεύτερη ισχυρή απάντηση στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας με πρόσχημα τoν ISIS. Η πρώτη ήταν από τους Κούρδους, που μετά τους βομβαρδισμούς θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ έσπευσαν να ανακοινώσουν το τέλος της εκεχειρίας με την Τουρκία που είχαν αποφασίσει λίγους μήνες πριν. Και οι δύο, Ιράν και Κούρδοι μάχονται κατά των τζιχαντιστών και δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε βάρος τους να γίνουν παιχνίδια.
 
«Η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα έπειτα από αυτές τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον κατοχικό τουρκικό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το PKK.
 
Με άλλα λόγια το PKK τέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι το σουλτανάτο του Ερντογάν βρίσκεται πλέον σε εσωτερικό πόλεμο. Και αυτό δεν άργησε να φανεί με τους Κούρδους να κάνουν τα πρώτα χτυπήματα τόσο στα σύνορα όσο και στην «καρδιά» της Τουρκίας.
 
Η Άγκυρα λοιπόν που εξέθρεψε τους τζιχαντιστές ενισχύοντας τους με όπλα για να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή με ιδιοτελή συμφέροντα τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ξανά με τους Κούρδους, που η ίδια επεδίωξε να υπάρξει εκεχειρία και ασφαλώς με το Ιράν. 
 
Και είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις για την τακτική της Τουρκίας. Η Ρωσία εν παραδείγματι δεν θέλει την ανατροπή του Άσαντ που επιδιώκει η Άγκυρα μέσω του δήθεν πολέμου κατά των τζιχαντιστών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου