Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Η κακοκαιρία Elias «καταπίνει» τη Βόρεια Εύβοια - Πλημμύρισαν σπίτια, στη μάχη οι Ένοπλες Δυνάμεις.

 Κακοκαιρία Elias: Στη μάχη οι Ένοπλες Δυνάμεις - Πρωτοφανή ύψη νερού στην Εύβοια.Σαρώνει την Εύβοια στο πέρασμά της η κακοκαιρία Elias, που για μία ακόμη φορά δοκιμάζεται από τις έντονες βροχοπτώσεις. Στην περιοχή εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα καθώς έχουν πλημμυρίσει σπίτια, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ στη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρίχνονται και οι Ένοπλες Δυνάμεων.

Ο Βασίλης Βαρθακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνουν στην Εύβοια, προκειμένου να συνδράμουν στην διάνοιξη των δρόμων. Όπως ανέφερε ο ίδιος η κακοκαιρία Elias έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρθακογιάνη, μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 50 κλήσεις (20 για υπερχείλιση υδάτων, 10 για πτώσεις δέντρων) ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επέμβει για απεγκλωβισμούς ατόμων σε Ιστιαία, Πευκί και Μαντούδι. Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 160 κλήσεις από Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική.

Το Μαντούδι στο «μάτι» της κακοκαιρίας

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στο Μαντούδι, όπου ήχησε το 112, με το νερό στην περιοχή να έχει φτάσει το ένα μέτρο εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Το νερό που έχει πέσει από τις τρεις το πρωί στο Δήμο Μαντουδίου είναι θα έλεγα για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και τον Daniel, αλλά και προηγούμενες κακοκαιρίες. 150 χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες έπληξαν σχεδόν όλο το δήμο» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ενώ σχετικά με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σημείωσε πως «εστιάζονται κυρίως στην κοινότητα των Ροδίων, αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί και στο υπόλοιπο τμήμα του δήμου και ο Κηρέας είναι έτοιμος να υπερχειλίσει, είναι οριακά και τα υπόλοιπα ποτάμια».

Επιπλέον έκανε έκκληση σε όλους τους δημότες αλλά και τους οδηγούς να μην μετακινούνται άσκοπα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν έχουν γίνει εκκενώσεις, ο ίδιος σημείωσε πως «δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όμως έχουμε πει σε αυτούς που είναι σε περιοχές οι οποίες είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε ασφαλή σημεία».

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα δήλωσε πως «έχουν γίνει τα φράγματα, όμως το νερό είναι πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί σε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτό το νερό είναι πάρα πολύ και αυτή την ώρα που μιλάμε είναι κατακλυσμός».


Φούσκωσε το ποτάμι στις Ροβιές – Πλημμύρισαν σπίτια

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.


Εγκλωβίστηκε οικογένεια σε τροχόσπιτο στο Πευκί

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να εγκλωβιστούν αρκετοί άνθρωποι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις απομάκρυναν κατοίκους για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα, μία οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ένα τροχόσπιτο, όπου το νερό είχε ανέβει επικίνδυνα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Υπερχείλισε ο Κηρέας

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες για τον ποταμό Κηρέα που βρίσκεται κοντά στο Μαντούδι καθώς από το βράδυ δέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές, εάν χρειαστεί να εκκενώσουν τις γύρω περιοχές σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.


«Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο»

Μιλώντας νωρίτερα στο Open o δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης επισήμανε πως έχει πέσει πιο πολύ νερό και από την κακοκαιρία Daniel και τόνισε χαρακτηριστικά… «Ξημέρωσε μια πολύ άσχημη ημέρα στον Δήμο μας. 150 τόνοι νερού ανά στρέμμα έχουν πέσει μέχρι τις 6 το πρωί στο Δυτικό κομμάτι του Δήμου Μαντουδίου σε Λίμνη και Ροβιές. Παρακαλώ τους πολίτες να μην μετακινούνται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις καμένες περιοχές όπως οι Ροβιές και το Μετόχι. Μιλάμε για πολύ νερό, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος καθώς το βουνό κατεβαίνει προς τα κάτω και καταλήγει στη θάλασσα. Ένα μετρό νερό έχει ο δρόμος, όλοι είναι χείμαρροι να μην μετακινείται κανείς».

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων επιπλέον ως εξής:

  • Στην επαρχιακή οδό Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης - φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 09:45 της 27-09-2023).
  • Στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης - συσσώρευσης υδάτων - φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).
  • Στην 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης - συσσώρευσης υδάτων - φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας:

Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου