Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Θεσσαλία: Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού και του Ενιπέα – Πλημμυρίζουν ξανά χωριά.

 Σε “κόκκινο συναγερμό” παραμένει η Θεσσαλία για πλημμύρες, καθώς η στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού είναι σε οριακό σημείο και απειλούνται ο Βλοχός, ο Παλαμάς και τα γύρω χωριά.Τα αναχώματα του Ενιπέα έχουν ήδη σπάσει και πλέον τα προβλήματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνεχώς. Στην περίπτωση του Πηνειού η στάθμη του έχει φτάσει και πάλι τα 4 μέτρα ενώ ο κάμπος έχει στάθμη υδάτων ύψους 6 μέτρων χωρίς κάποια ρεαλιστική πιθανότητα να αποστραγγιστεί άμεσα, όπως αναφέρει το thessaliatv.gr.

Μάλιστα, τα χωριά Μεταμόρφωση, Βλοχός και Κεραμίδι έχουν αρχίσει πάλι να γεμίζουν νερά ενώ πλημμυρίζουν και οι δρόμοι που οδηγούν στον Παλαμά. Να θυμίσουμε ότι η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός είναι δύο από τα χωριά, τα οποία είναι ουσιαστικά “φαντάσματα”, καθώς είχαν “εξαφανιστεί” κάτω από τα λασπόνερα μετά την κακοκαιρία Daniel.

Εντωμεταξύ έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Παλαμά-Ιτέας, λόγω εισροής υδάτων στο οδόστρωμα από τον ποταμό Σοφαδίτη στο ύψος της γέφυρας Σταυρού καθώς και Παλαμά – Κοσκινά λόγω υπερχείλισης του Καλέντζη.

H τεχνητή λίμνη Κάρλα των 38.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, έχει πλημμυρίσει και έχει δημιουργήσει άλλη λίμνη στον κάμπο δίπλα της σε έκταση 200.000 στρεμμάτων και έχει καταστρέψει όλες τις καλλιέργειες του κάμπου. Η στάθμη της κανονικής λίμνης είναι σε οριακό σημείο και αν πλημμυρίσει θα αρχίσουν να πλημμυρίζουν και τα γειτονικά χωριά το ένα μετά το άλλο.

Βόλος: Κραυγή αγωνίας από κατοίκους – “Πουθενά δήμος, περιφέρεια και κράτος”

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πόλη του Βόλου, με τους κατοίκους να εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους από τις καταστροφές που άφησε πίσω του το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας. Δύο μόλις εβδομάδες μετά τις πλημμύρες του Daniel, ξυπνούν αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής.

Σε όλη την πόλη διάσπαρτοι τεράστιοι όγκοι από κάθε λογής φερτά υλικά, λάσπες, πέτρες και χώματα συνθέτουν το τοπίο, ενώ οι κάτοικοι που βλέπουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους να έχουν υποστεί και πάλι ανυπολόγιστες καταστροφές εκφράζουν με κάθε τρόπο την οργή και την αγωνία τους, αφού εκτός των άλλων βιώνουν και την έλλειψη νερού.

“Πολλή λάσπη, δεν παλεύεται αυτή η λάσπη. Ρεύμα δεν έχουμε, ευτυχώς έρχεται πού και πού το νερό και πλενόμαστε λίγο“, λέει κάτοικος της περιοχής, ενώ άλλος ανεβασμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του αναφέρει πως “το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας ήταν χειρότερο από το πρώτο, τα πήρε όλα σβάρνα. Έπεσαν τα τοιχία από την πολυκατοικία, έχουμε πλημμυρίσει μέχρι το ασανσέρ πάνω”.

Όσο μεγάλη κι αν είναι η κραυγή αγωνίας των κατοίκων, για κάποιους τα λόγια στερεύουν. “Ντροπή. Μηδέν έργα, είχαμε τόσες μέρες να προετοιμαστούμε σαν Δήμος, Περιφέρεια, κράτος τίποτα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο“, αναφέρει μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ κάτοικος.

“Πάθαμε την πρώτη ζημιά. Τώρα έρχεται η δεύτερη και το κακό δεν είναι αυτό. Το κακό είναι ότι εμείς σαν επαγγελματίες πλέον έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά από τον κόσμο. Ο Βόλος εξαρτάται 50-60% από το Πήλιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή και η επιχείρηση του οποίου επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Γεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία του Βόλου από τεχνικούς του ΔΕΔΗΕ για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Παρόμοιο σκηνικό και στην Αγριά Βόλου με μία κάτοικο να αναφέρει πως κοιμήθηκε με μάσκα μέσα στο σπίτι της, το οποίο παραμένει γεμάτο λάσπες και νερό.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου