Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ελλείψεις τροφίμων αρχίζουν να γίνονται αρκετά σοβαρές σε όλο τον πλανήτη.

 Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία, και νέα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται να φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε απελπισμένα σε όλο τον κόσμο και ένας ανησυχητικός αριθμός παιδιών αντιμετωπίζει τον λιμό. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ, περίπου 735 εκατομμύρια άνθρωποι - ή το 9,2% του παγκόσμιου πληθυσμού - βρίσκονται σε κατάσταση χρόνιας πείνας. Τα νέα στοιχεία που παρέχει ο οργανισμός υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αποκαλύπτοντας μια αυξανόμενη κρίση.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πέρυσι επισιτιστική ανασφάλεια. "Η ταξινόμηση αυτή σηματοδοτεί την έλλειψη πρόσβασής τους σε επαρκή τροφή. Ο αριθμός αυτός κλιμακώθηκε κατά ανησυχητικά 391 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύγκριση με το 2019", ανέφεραν. "Η επίμονη αύξηση της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας, που τροφοδοτείται από μια σύνθετη αλληλεπίδραση παραγόντων, απαιτεί άμεση προσοχή και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την ανακούφιση αυτής της κρίσιμης ανθρωπιστικής πρόκλησης", τόνισαν οι εμπειρογνώμονες. 

Στην πραγματικότητα, ο κόσμος έχει επιστρέψει σε επίπεδα πείνας που έχουν να παρατηρηθούν από το 2005 και οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλότερες σε περισσότερες χώρες από ό,τι την περίοδο 2015-2019. "Μαζί με τις συγκρούσεις, τους κλιματικούς κλυδωνισμούς και την αύξηση του κόστους ζωής, η πολιτική ανασφάλεια και η μείωση της παραγωγής τροφίμων έχουν συμβάλει στην έλλειψη τροφίμων και στις υψηλές τιμές των τροφίμων", σημείωσαν οι ερευνητές.

Στην Αμερική, η αιφνίδια ανακοίνωση της απαγόρευσης των εξαγωγών προκάλεσε πανικό με αποτέλεσμα η τιμή του ρυζιού να εκτοξευθεί σε υψηλό σχεδόν 12 ετών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Τα αποθέματα τροφίμων γίνονται όλο και πιο περιορισμένα και εκατομμύρια παιδιά βιώνουν αυτή τη στιγμή σοβαρό υποσιτισμό. Θα θέλαμε να πούμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βλέπουμε επίσης όλο και περισσότερα παιδιά να αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες πείνας. Το Time ανέφερε ότι ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που άρχισε να χρησιμοποιεί την τρέχουσα μέθοδο καταμέτρησής τους. Ενώ το 2021, το 5,2% των παιδιών ζούσε σε συνθήκες φτώχειας, το 2022 το ποσοστό αυτό ήταν 12,4%, ή περίπου 9 εκατομμύρια παιδιά. 

Η αύξηση αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης αύξησης της φτώχειας που καταγράφηκε από την απογραφή και η οποία μπορεί να αποδοθεί στην εκτίναξη του κόστους των τροφίμων. Οι συνήγοροι των παιδιών λένε ότι το άλμα ήταν ιδιαίτερα έντονο για τα αμερικανικά παιδιά. Η αύξηση της φτώχειας είναι "εκπληκτική", δήλωσε η Sharon Parrott, πρόεδρος του Κέντρου Προϋπολογισμού και Πολιτικών Προτεραιοτήτων. Η Parrott επισήμανε το τέλος της διευρυμένης ομοσπονδιακής φορολογικής πίστωσης για τα παιδιά το 2022 ως αιτία της απότομης αύξησης της παιδικής φτώχειας και κάλεσε τους νομοθέτες να επαναφέρουν το επίδομα. 

Η αύξηση της φτώχειας κατά το προηγούμενο έτος ισοδυναμεί με αύξηση κατά 15,3 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Τα αμερικανικά νοικοκυριά κέρδισαν επίσης λιγότερα πέρυσι, όπως αποκάλυψε η απογραφή. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών το 2022 ήταν κατά 2,3% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2021, και αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο έτος που τα εισοδήματα υποχώρησαν. "Πρόκειται για στατιστικά σημαντικές μειώσεις", δήλωσε ο Rob Wilson, πρόεδρος της Employco USA και ειδικός στις τάσεις της απασχόλησης, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. "Ενώ πολλοί έσπευσαν να υπερασπιστούν την πτώση του 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, το γεγονός ότι τα εισοδήματα των Αμερικανών εξακολουθούν να μειώνονται ακόμη και τώρα είναι πολύ ανησυχητικό". 

Σε αυτό το σημείο, οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Συν τοις άλλοις, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και με τις καλλιέργειές μας. Δυστυχώς, αυτά είναι μόνο στα πολύ πρώιμα στάδια αυτής της νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Μια σειρά από μακροπρόθεσμες τάσεις θα συνδυαστούν και θα μας καταστήσουν αδύνατο να θρέψουμε όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Epic Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου