Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Σεισμός στον Κορινθιακό: Γιατί ανησυχεί για τη σεισμική δραστηριότητα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.


Σεισμογράφος
Intime News

Οπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από προχθές (24/9) στις 12:14 και συνεχίστηκε μέχρι χθες στις 12:18.

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στον Κορινθιακό Κόλπο, με τους ειδικούς να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε ένας ακόμη σεισμός 3,5 Ρίχτερ, με τον πιο ισχυρό προς το παρόν να είναι στα 3,8 ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 13 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά από το Ξυλόκαστρο και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 13,4 χλμ.

Οπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από προχθές (24/9) στις 12:14 και συνεχίστηκε μέχρι χθες στις 12:18. Στο διάστημα αυτό εκδηλώθηκαν συνολικά 39 σεισμικές δονήσεις. Ο μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός που σημειώθηκε ήταν στα 3,8 ρίχτερ και ο μικρότερος 1,0 ρίχτερ. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα στον Κορινθιακό και τις προηγούμενες μέρες.

Ερωτηθείς για το αν το φαινόμενο εμπνέει ανησυχία, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «εκείνο το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι, πρώτον, έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα η οποία επιμένει εδώ και πολλές ημέρες στην ίδια περιοχή. Δεύτερον, βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση των μεγεθών, μέχρι προχθές το μεγαλύτερο μέγεθος που είχε σημειωθεί ήταν 3,4 Ρίχτερ. Προχθές τη νύχτα έκανε και άλλο σεισμό 3,4 και μετά έφτασε μέχρι τα 3,8 Ρίχτερ», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «όταν, λοιπόν, έχουν μια σεισμική δραστηριότητα η οποία επιμένει επί μέρες σε ένα συγκεκριμένο σημείο και βλέπουμε και τα μεγέθη σταδιακά να μεγαλώνουν, τότε το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται. Δεν λέω ότι θα γίνει 100% ισχυρότερος σεισμός, αυξάνεται όμως το επίπεδο του κινδύνου. Ετσι σκεφτόμαστε στη σύγχρονη Σεισμολογία».

Σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή «πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο για τουλάχιστον μία βδομάδα από τώρα».

newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου