Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Οργιάζουν οι φήμες: «Η Αγία Σοφία θα πωληθεί στο… Βατικανό για 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων»! – «Όχι» λέει η Άγκυρα.

 Επίμονες φήμες κυκλοφορούν στην Τουρκία ότι η Αγία Σοφία θα πωληθεί στο.. Βατικανό έναντι 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση όσα λέγονται από πληροφορίες από την γείτονα χώρα.

Οι φήμες διαδώθηκαν τόσο που η τουρκική Προεδρία αναγκάστηκε να τις διαψεύσει καλώντας τους Τούρκους να μην πιστεύουν ότι πρόκειται να πωληθεί και να κλείσει για το κοινό γιατί οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν 50 χρόνια.

Ωστόσο σήμερα η Χουριέτ, επαναφέρει την άποψη ειδικών ότι η Αγία Σοφία δεν μπορεί να αντέξει τόσους επισκέπτες και ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση του μνημείου.

Έχει ανακοινωθεί ότι το κλείσιμο της Αγίας Σοφίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, αποφάσισε η κυβέρνηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση, η οποία πλέον έγινε επίσημα και κάνει λόγο για εκκίνηση των διαδικασιών έργων συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που λειτουργεί ως τζαμί από το 2020, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία.

Σημειώνουμε ότι τρία χρόνια συμπληρώθηκαν στις 24 Ιουλίου 2023, από τη μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία κατά την οποία τελέστηκε μετά από 86 χρόνια η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που την μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί.

Τα προαναφερθέντα έργα, σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους τουλάχιστον, αναμένεται να διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως και για «δύο γενιές» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η είδηση που δημοσιεύθηκε από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, ισλαμιστές και φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι διερωτώνται μήπως η απόφαση αυτή επί της ουσίας αποτελεί πολιτικό τέχνασμα που λειτουργεί ως προκάλυμμα για ένα ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο- άρση της λειτουργίας του άλλοτε χριστιανικού ναού, ως τέμενος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει για το αντίθετο.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου