Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

GEWKWN: Νεοπαγανιστής, Ψεύτης ή απλώς…αφελής;

 

Δεν είναι μόνο απλά θλιβερό να διαβάζει κανείς κείμενα τα οποία είναι γεμάτα από ψεύδη, επειδή κάποιος ή κάποιοι συγγραφείς ή απλά καιροσκόποι, θέλουν απλώς την…αναγνώριση την οποία ενδεχομένως να μην είχαν στα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους. Είναι συνάμα και κυρίως, επικίνδυνο!

Το κείμενο αυτό, γράφτηκε ως απάντηση σε κείμενο που το υπογράφει ο γνωστός σε πολλούς GEWKWN στον ιστότοπο «Τρικλοποδιά». Ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου δεν το δημοσίευσε, ενώ δημοσιεύει κείμενα άλλων που αντιπαρατίθενται σε κάποιους αρθρογράφους του ιστότοπου κατά καιρούς. Ήταν φυσικό και το περίμενα. Ο εν λόγω «αρθρογράφος» πουλάει. Μπούρδες φυσικά, αλλά πουλάει κι αυτό είναι το μυστικό. Η αλήθεια όμως ΠΡΕΠΕΙ να ειπωθεί. Ακόμη κι αν χρειαστεί να αναρτηθεί σε έναν…τοίχο.
Το ιστολόγιο «Κανένα Ζόρι», δεν έχει καμμιά ευθύνη για τα γραφόμενα. Η ευθύνη ανήκει σε εμένα προσωπικά. Αν για οποιονδήποτε λόγο η ιστοσελίδα «Τρικλοποδιά» επιθυμεί να κατέβει η ανάρτηση για λόγους ευθυξίας, ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κανένα Ζόρι» είναι ελεύθερος να το πράξει. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον γράφοντα.

Γράφει ο
Πύρινος Λόγιος

Λόγω ενός ζητήματος υγείας που επιδεινώθηκε και το οποίο με ταλαιπωρεί εδώ και δύο μήνες περίπου, αναγκάστηκα να αποσυρθώ για ένα διάστημα από τη μαχητική μου αρθρογραφία. Σήμερα όμως, και με αφορμή ενός βδελυρού πονήματος από τον …συνήθη ύποπτο GEWKWN, αναγκάστηκα να προβώ σε μια απάντηση για τα ψεύδη του και σε μια αντιπαράθεση που ήθελα πάση θυσία να αποφύγω.

Κατ’ αρχάς, να πω τούτο. ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ την αγάπη και τη λατρεία του ως προς το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και Σωτήρα ημών καθώς και την ελληνοπρέπεια του αλλά και τον ελληνογενή ζηλωτισμό του. ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ όμως ΠΛΗΡΩΣ, όχι μόνο τις όποιες θεολογικές του γνώσεις, αλλά και τον παντελώς ψευδέστατο λόγο του που στην προσπάθεια του να αναπτερώσει το θρησκευτικό αίσθημα του καταταλαιπωρημένου λαού μας, καταφεύγει σε ΠΛΑΝΕΣ και ΨΕΥΔΗ.

Και με το χτεσινό του πόνημα, ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ.

Εν αντιθέσει με τον GEWKWN, εγώ είμαι Ιστορικός. Και μόνο μέσα από την έρευνα και τα στοιχεία που διαθέτω, απαντώ σε ό,τι λογίζεται ως Ψεύδος ή Παραπληροφόρηση, όπως το ονομάζουν σήμερα οι Νεοταξίτες.

Κατ’ αρχάς, δεν είναι η πρώτη φορά που απαντώ στον GEWKWN. Το έχω ξανακάνει, όταν εκείνος προσπαθούσε να αποδείξει ότι οι…Εβραίοι (χωρίς να τους διαχωρίζει σε Σιωνιστές ή απλώς Ιουδαίους) μισούν τους…Έλληνες και ότι ο Χριστός έχει…ελληνική καταγωγή και DNA!

To πόνημα μου αυτό είχε τυπωθεί και σε μορφή pdf και έχει αναρτηθεί και στο academia.edu στο οποίο είμαι μέλος. Επίσης, έχει αναρτηθεί στον ιστοτοπο “Τρικλοποδιά” με τίτλο “Ήταν ο Χριστός…Έλληνας; Μιλάτε σοβαρά;”και είναι ευκόλως προσβάσιμο από τον καθένα.

Ο GEWKWN δεν τόλμησε να μου απαντήσει, για τον έναν και μοναδικό λόγο: ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για να με αντικρούσει. Μ’ άλλα λόγια, το έκανε…γαργάρα και μετά από λίγες μέρες, ξαναξεκίνησε το…σερί του ανενόχλητος, ελπίζοντας πως οι όποιοι αναγνώστες του θα προσπερνούσαν εύκολα το άρθρο-σπουδή μου πάνω στην προσπάθεια εθνικοποιήσεως του Θεανθρώπου από μια μερίδα Νεοπαγανιστών.

Το χθεσινό όμως “τερατούργημα” του GEWKWN ξεπερνά κάθε όριο, υβρίζοντας ευθέως – πιθανόν χωρίς να το θέλει – τον ίδιο τον Θεό που πιστεύει, επειδή είναι ενδεχομένως…θύμα κάποιων “γερόντων” ή κάποιου “γέροντα” τον οποίον επικαλείται κάθε φορά. Ενός “γέροντος” πιθανόν ψυχοπαθούς ή απλώς λαοπλάνου που, όπως όλοι του είδους του, επικαλείται ψευδείς γραφές και κατασκευασμένα στοιχεία για να αποκτήσει οπαδούς, επειδή…έτσι του αρέσει, για να μην πω κάτι άλλο για το οποίο δεν έχω στοιχεία.

Σέβομαι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος “αρθρογράφος” είναι κάτι, ας πούμε, asset για τον συγκεκριμένο ιστότοπο. Τα πονήματα του “φέρνουν” κλίκ από αδαείς ή απλώς περίεργους επισκέπτες του ιστότοπου, που αυτά με τη σειρά τους φέρνουν και έσοδα στους ιδιοκτήτες του ιστότοπου. Δεκτόν και αποδεκτόν.

Τα πονήματα όμως αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο από ….συχνές επαναλήψεις λόγων των Αγίων Γερόντων της εποχής μας, διανθισμένες με τα λόγια του…”γέροντα”, τα οποία λόγια του δεν είναι επίσης τίποτε άλλο από ήδη γνωστές προφητείες των Αγίων αυτών Γερόντων τις οποίες ο “γέροντας” οικειοποιείται και ενίοτε διαστρέφει κατά το δοκούν… Ή κάποιες άλλες φορές, ο “γέροντας” αυτός, διαφημίζει απλά το επίσης διαπιστευμένο εκ των εξελίξεων αποτέλεσμα (όπως επί παραδείγματι η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και φυσικά η εξάπλωση του πολέμου ως συνέπεια αυτής) ως…δική του “προφητεία” και το διαδίδει δια μέσου του GEWKWN, ανάγοντας τον ως…τον μόνο ΕΓΚΥΡΟ προφητειολόγο!

Μιλάμε, για την επιτομή της έννοιας “αγύρτης”!

Επίσης, σέβομαι από την άλλη και την επιθυμία ή μάλλον, τη στρατηγική των ιδιοκτητών της “Τρικλοποδιάς” στο να δημοσιεύεται κάθε άποψη, θετική ή «αιρετική», στο δόγμα της πολυφωνίας. Κι εδώ θα με βρει σύμφωνο.

Δεν θα με βρει όμως σύμφωνο σε καμμιά περίπτωση, εάν οι γνώμες αυτές ή οι απόψεις, έχουν να κάνουν με την αλλοίωση της Ιστορίας και των στοιχείων ή ντοκουμέντων αυτής, καθώς και της Ορθόδοξης πνευματικής μας κληρονομιάς, αυτής της κληρονομιάς που μας εμπιστεύθηκε ο ίδιος ο Θεός, όταν στα μέσα της πρώτης χιλιετίας μετά Χριστόν, επέλεξε εμάς τους Έλληνες στο να χτίσουμε αυτό που ονομάστηκε Χριστιανισμός και επεκράτησε σε όλη την τότε γνωστή Οικουμένη, μέσω της ανατολικής ελληνικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο), το επιλεγόμενο “Κράτος του Θεού” επί της Γης. Και που ο GEWKWN και ο “γέροντας” του, αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων, ως “οι χειρότεροι εχθροί του”.

Το επίμαχο κείμενο, οι πλάνες και οι αλήθειες

Ας μπούμε όμως κατ’ ευθείαν στο…ψητό κι ας αναλύσουμε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του GWKWN. Το κείμενο του, τιτλοφορείται ως ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA”.

Μάλιστα. Τίτλος πιασάρικος που αναμένει ο κάθε ιστότοπος να πιάσει “κλικ”.

Πάμε παρακάτω.

• Τα λόγια αυτά που απαρτίζουν τον τίτλο του πονήματος, βγαίνουν από το στόμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τα οποία εξέφρασε κατά τη διάρκεια των πρώτων κινητοποιήσεων για τις νέες ταυτότητες, υπονοώντας όχι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ DNA των Ελλήνων, αλλά το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ. Και είχε ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο που διατράνωνε αυτή του την άποψη και το μέλλον τον δικαίωσε απόλυτα. Οπότε, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, μιλούσε πνευματικά και όχι βιολογικά.

• Πιο κάτω, ο GEWKWN μιλάει για…ουράνια(!) καταγωγή των Ελλήνων, δίνοντας αβίαστα το όπλο στα χέρια των παγανιστών να διατρανώνουν πως οι λεγόμενες “παγανιστικές” θεωρίες περί καταγωγής των Ελλήνων από τον…Σείριο ή τους Κρόνιους ή τους Τιτάνες ή απ όπου αλλού λένε πως προέρχονται, είναι ορθές! Δηλαδή, όλοι οι…υπόλοιποι λαοί έχουν…άλλη καταγωγή; Μόνο οι Έλληνες έχουν το…προνόμιο να είναι…ουράνιοι; Οποία ΑΝΟΗΣΙΑ η οποία πηγάζει από ευτελείς και αγύρτες, οποία ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ για τον ίδιο τον Θεό και για όλη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες!

• Πιο κάτω, παραθέτει την – ολόσωστη πράγματι και αληθέστατη φράση – του Αγίου Νεκταρίου, την οποία και βρίσκουμε στο σύγγραμμα του “ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΝ” (1917) με τα εξής λόγια:
Ναὶ ὁ Ἕλλην ἐγεννήθη κατὰ θείαν πρόνοιαν διδάσκαλος τῆς ἀνθρωπότητος· τοῦτο τὸ ἔργον ἐκληρώθη αὐτῷ· αὕτη ἦν ἡ ἀποστολὴ αὐτοῦ· αὕτη ἡ κλῆσις αὐτοῦ ἐν τοῖς ἔθνεσιν· μαρτύριον ἡ ἐθνικὴ αὐτοῦ ἱστορία· μαρτύριον ἡ φιλοσοφία αὐτοῦ· μαρτύριον ἡ κλίσις αὐτοῦ· μαρτύριον αἱ εὐγενεῖς αὐτοῦ διαθέσεις· μαρτύριον ἡ παγκόσμιος ἱστορία· μαρτύριον ἡ μακροβιότης αὐτοῦ, ἐξ ἣς δυνάμεθα ἀδιστάκτως νὰ συμπεράνωμεν καὶ τὴν αἰωνιότητα αὐτοῦ, διὰ τὸ αἰώνιον ἔργον τοῦ Χριστιανισμοῦ μεθ᾿ οὗ συνεδέθη ὁ Ἑλληνισμός·

Σωστό και πλήρως αληθές.

Λαμβάνοντας όμως μια αλήθεια που ομολογεί ο Άγιος Νεκτάριος μέσω της Θείας Χάριτος, ο GEWKWN, επικαλείται τον… “γέροντα” του για να την αλλοιώσει συμπληρώνοντας πως “αυτό το D.N.A (το Ελληνικό) ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΠΑΤΕΡΑ, παιδιά μου, ΠΡΟΣΕΞΤΕ ! ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ Θα προσπαθήσουν να σας το χαλάσουν, να το αλλοιώσουν, γιατί σας φοβούνται…….Γιατί φοβούνται ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΙΟΝ, (εδώ διαχωρίζει βλασφήμως το Άγιο Πνεύμα από την Αγία Τριάδα), θέλουν να ξεχάσετε πως σας λένε ΕΛΛΗΝΕΣ, Θέλουν να είσαστε σκλάβοι τους, να υπηρετείτε αυτούς που δεν υπάρχουν, να ευγνωμονείτε αυτούς που δεν το αξίζουν, γιατί αυτοί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ‘’

Και ακριβώς εδώ είναι το…ζουμί. Ο “γέροντας” παίρνοντας ως βάση τα λόγια του Αγίου, ανακατεύει αλήθειες και ψέμματα με μαεστρικό τρόπο, ούτως ώστε
1) Ο αναγνώστης να εμπεδώσει ότι όχι μόνο το…DNA του είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από τους άλλους λαούς (εν μέρει σωστό), και
2) ότι ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ από τον ίδιο τον Θεό ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗΝ, όχι όπως δηλαδή επλάσθη το ζεύγος των πρωτόπλαστων Αδάμ και Εύας αλλά σε…ξεχωριστή μορφή!
Τρισμέγιστη Ύβρις προς τον Δημιουργό και το Πλάσμα Του!

Πάμε παρακάτω…(αναστεναγμός)

• Μετά μας λέει ότι “Ο Πλάτωνας, ο Ησίοδος, ο Πλούταρχος, ο Ισοκράτης, και άλλοι, κάνουν αναφορά στην ουράνια καταγωγή των Ελλήνων”
ΟΠΟΙΟ ΨΕΥΔΟΣ!
Ο Πλάτων, μίλησε για ΑΝΩΤΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ των Ελλήνων – και ιδιαιτέρως των Αθηναίων – στο έργο του “Τιμαίος” και όχι για…ουράνια καταγωγή! Στη φράση που αναφέρεται από τον GEWKWN, “Είναι φυτά του ουρανού οι Έλληνες, και όχι της γης, γιατί στον ουρανό Βρίσκονται οι ρίζες τους”, ο Πλάτων αναφέρεται ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΑ στην ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (η λέξη Ουρανός ή ουράνια με όποια μορφή υπάρχει στην αρχαία ελληνική συμβολίζει το ΠΝΕΥΜΑ) ή στο ανώτερο πνεύμα στοχασμού που προέρχεται από τη σοφία των θεών και όχι στην…καταγωγή τους!

• Ο Ισοκράτης…πού κολλάει άραγε; Αλλά επειδή και μόνον το ότι τον ανέφερε και υποψιάζομαι το γιατί, πιθανόν να αναφέρεται στον “Πανηγυρικό” του λόγο, ο οποίος αναφερόταν προς τους Αθηναίους πολίτες στην Πνύκα, αναφέρει πως: “Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας παρά τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας” που σημαίνει:
“Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας όλους τους άλλους στην πνευματική ανάπτυξη και στην τέχνη του λόγου, ώστε οι δικοί της μαθητές έγιναν δάσκαλοι στους άλλους· το όνομα πάλι Έλληνες κατόρθωσε να μη συμβολίζει πια την καταγωγή, αλλά την καλλιέργεια του πνεύματος, και Έλληνες να ονομάζονται πιο πολύ όσοι δέχτηκαν τον τρόπο της δικιάς μας αγωγής και μόρφωσης παρά αυτοί που έχουν την ίδια με εμάς καταγωγή”

Kαι επίσης, από τον ίδιο τον “Πανηγυρικό”, διαβάζουμε:
“Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην: οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης, ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ’ ἐρήμην καταλαβόντες οὐδ’ ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ’ οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν, ὥστ’ ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν αὐτόχθονες ὄντες”

που σημαίνει:

“Η πόλη μας αναγνωρίζεται ως η αρχαιότερη, η μεγαλύτερη και η πιο φημισμένη σε όλο το κόσμο. Αφού λοιπόν η αρχή της ιστορίας της είναι τόσο ένδοξη, πρέπει να τιμηθούμε ακόμη περισσότερο για τη συνέχειά της. Γιατί εμείς που κατοικούμε σ΄αυτήν την πόλη, δεν διώξαμε από δω τους κατοίκους ούτε τη βρήκαμε έρημη ούτε συγκεντρωθήκαμε πολλά έθνη και ήλθαμε να την καταλάβουμε. Η καταγωγή μας είναι τόση καλή και γνήσια, ώστε η ίδια γη, στην οποία γενηθήκαμε, βρίσκεται στην κατοχή μας χωρίς καμιά διακοπή”

Βλέπετε εσείς που με διαβάζετε αυτή τη στιγμή, να αναφέρει ο Ισοκράτης τίποτε για…ουράνια καταγωγή των Ελλήνων; Για το μόνο που μιλάει, είναι ότι βεβαιώνει πως η αυτόχθονος καταγωγή των Αθηναίων, πιστοποιείται με την χωρίς διακοπή κατοχή της γης αυτής, δηλαδή από…βάθους αιώνων!

Λέω ψέμματα αγαπητέ GEWKWN;

Αν το κάνω, σε προκαλώ να με διαψεύσεις.

Όσον αφορά τους…άλλους δύο που αναφέρει ο εν λόγω αρθρογράφος, ο Ησίοδος στο ποίημα του “Θεογονία” αναφέρει με λόγο ποιητικό ό,τι σήμερα εμείς αποκαλούμε…μυθολογία! Είναι ένα εκπληκτικό έργο, αντάξιο των ομηρικών επών, αλλά…ως εκεί. Στην μεν Θεογονία του, αναφέρει την γέννηση των θεών κατά την ελληνική μυθολογική παράδοση – όπου ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπάρχει ούτε καν ως έννοια η…ουράνια ή θεϊκή κατ’ επιλογή καταγωγή των Ελλήνων – στο δε “Έργα και Ημέραι” κάνει λόγο για τα ηθικά διδάγματα που πρέπει να ακολουθούν οι άνθρωποι. Επίσης δίνει συμβουλές στους αγρότες για την καλλιέργεια της γης και αναφέρει πως η εργασία είναι ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει την επιτυχία. Κατά…σύμπτωσιν βέβαια, οι ίδιες έννοιες απαντώνται και στη Βίβλο, για να είμαστε δίκαιοι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σε καμμιά όμως περίπτωση, ο Ησίοδος δεν αναφέρεται σε αυτά που ισχυρίζεται ο GEWKWN. Όσον αφορά δε τον Πλούταρχο, μέσα από τους «Βίους» του δεν αναφέρει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ για την…ουράνια καταγωγή των Ελλήνων.

• Ο GEWKWN αναφέρει επίσης, μια…εντελώς ψευδή φράση που αποδίδεται στον…Διογένη τον Λαέρτιο όταν γράφει πως Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει ότι: «Από τους Έλληνες ξεκίνησε το ανθρώπινο γένος”.

Σε ποιό ακριβώς βιβλίο του Λαέρτιου αναφέρεται ο εν λόγω κειμενογράφος άραγε;

Πρώτα πρώτα, ο Λαέρτιος δεν ήταν ο ίδιος φιλόσοφος, αλλά ήταν…βιογράφος των φιλοσόφων! Πού στα κομμάτια είναι γραμμένη η φράση αυτή; Ξεσκόνισα κυριολεκτικά το βιβλίο του “Βίοι Φιλοσόφων” το οποίο και έχω σε ψηφιακή μορφή αλλά …μάταια! Πουθενά δεν υπάρχει η φράση αυτή.

Ας μας αποδείξει με ντοκουμέντα λοιπόν ο GEWKWN σε ποιό ακριβώς κείμενο του συγγραφέα βρίσκεται και κυρίως, ΑΠΟ ΠΟΥ το πληροφορήθηκε! Και με φωτοκόπια φυσικά της εν λόγω φράσεως.

Κι αφού αγνοήσουμε και κάποιες άλλες μπούρδες, ανακατεμένες με μισές αλήθειες και μισά ψέμματα εκτός ίσως των Σιβυλλικών προφητειών οι οποίες και είναι αληθείς και πράγματι ορισμένες από αυτές φυλάσσονται στο Άγιο Όρος και μιλούν για την έλευση του Σωτήρα, ας έρθουμε στο επίμαχο σημείο του κειμένου, που αποτελεί και το απαύγασμα της απάτης και της ψευδολογίας.

Και μιλώ για τη φράση που αποδίδεται ψευδώς στον ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου στο εδάφιο που μιλάει για την επίσκεψη των Ελλήνων εμπόρων που ζητούσαν να δουν τον Κύριο, εκτός της υπαρκτής φράσεως «Ελύληθεν η ώρα ίνα δοξασθεί ο υιός του ανθρώπου» υπάρχει και η…συνέχεια, η οποία λέει…εξαφανίστηκε(!) με ευθύνη των Εβραίων(!!) και η οποία συμπληρώνει την φράση του Κυρίου λέγοντας: «Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογεννεί, φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον, ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμη».

Δηλαδή, κατά τον GEWKWN και τους…γέροντες του, η ολοκληρωμένη φράση θα έπρεπε να ήταν “Ελύληθεν η ώρα ίνα δοξασθεί ο υιός του ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογεννεί, φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον, ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμη. Νυν εδοξάσθη ο υιός του Ανθρώπου

Το επίμαχο κομμάτι από το άρθρο

Ισχυρίζεται βεβαίως, πως κάποιος καθηγητής ονόματι Ε. Πρόκος (έτσι τον αναφέρει), ανακάλυψε κάπου στα 1974, ένα…χειρόγραφο ευαγγέλιο, παλαιότερο μάλιστα αυτών που…διασώθηκαν(!), όπου εκεί λέει, βρίσκεται και η…συνέχεια της φράσης που …έκοψαν οι Εβραίοι μισέλληνες γιατί τους…έτσουζε!

Πάμε τώρα να δούμε ποιός ήταν αυτός ο …περιβόητος “καθηγητής” Ε. Πρόκος.
Σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, πέφτω επάνω σε έναν μπλόγκερ που τον αναφέρει και μάλιστα μας γράφει και το…βιογραφικό του!

Κοιτάζοντας λοιπόν τη φωτογραφία του Πρόκου, όπως την είχε ανεβάσει ο μπλόγκερ, διαπιστώνω πως…ο εικονιζόμενος ήταν ο δημοφιλής δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, Δημήτρης Ψαθάς!!!

Επίσης, ο μπλόγκερ αναφέρει εν μέσω γελοίων γενικοτήτων, ότι ο (ανύπαρκτος) καθηγητής αυτός, δίδασκε Φιλοσοφία και ήταν ΕΠΙΤΙΜΟΣ καθηγητής ξένων πανεπιστημίων. Δηλαδή, τρέχα-γύρευε!

Το πρώτο λοιπόν στοιχείο σχετικά με την ύπαρξη του Ε. Πρόκου, καταρρέει αμέσως.

Πάμε τώρα να δούμε και το…πώς γεννήθηκε η…εξαφανισμένη φράση από το εδάφιο του Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Κατ’ αρχάς, η φράση αυτή είναι γραμμένη σε άψογη αλεξανδρινή ελληνική, δηλαδή της ελληνιστικής περιόδου. Επομένως, δεν πρέπει να γράφτηκε από χέρι σύγχρονου γνώστη των αρχαίων ελληνικών, αλλά πρέπει να ήταν τμήμα συγγραφής κάποιου φιλοσόφου που να είχε δράσει την εποχή μεταξύ 1ου και 3ου μ.Χ. αιώνα.

Δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ.

Με ένα mail στην Εθνική Βιβλιοθήκη όπου είμαι μέλος από το 1985 και λόγω της ψηφιακής πλέον διασύνδεσης, η πληροφορία ήρθε άμεσα. Το ερώτημα μου ήταν απλό. Σε ποιόν ανήκει (αν ανήκει σε κάποιον) η περίεργη αυτή φράση. Και η απάντηση ήρθε …άμεσα.

Φίλων ο Αλεξανδρεύς

Στον Φίλωνα τον Αλεξανδρέα!

Προφανώς, δεν τον ξέρετε, αλλά ούτε και ο αγαπητός GEWKWN νομίζω.

Ποιός είναι αυτός;

Μα…ένας Ιουδαίος(!) Ελληνιστής Φιλόσοφος που έζησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα και μάλιστα σύγχρονος του Χριστού. Το όνομα και το δηλωτικό καταγωγής του εν λόγω φιλοσόφου, υπονοεί πως ο Φίλων δεν ήταν απλά ένας Ιουδαίος της ελληνιστικής εποχής, αλλά ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, που το έργο του κινούνταν μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ελληνικής φιλοσοφίας και μάλιστα χρησιμοποιούσε την αλληγορία για να αναμείξει και να εναρμονίσει τον Ιουδαϊσμό με την Ελληνική Φιλοσοφία, εφ’ όσον η μεθοδολογία του περιελάμβανε πρακτικές τόσο της ιουδαϊκής ερμηνευτικής στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα της Εβραϊκής Βίβλου, όσο και των Στωικών φιλοσόφων. Και σας πληροφορώ πως ήταν…πολλοί Ιουδαίοι που μεταστρεφόταν στην ελληνική φιλοσοφική γραμμή, όπως πχ ο Φλάβιος Ιώσηπος. Μ’ άλλα λόγια δηλαδή, όλοι αυτοί οι…απατεωνίσκοι ή αφελείς, όπως θέλετε πέστε τους, αυτό που…υποστηρίζουν με υπερηφάνεια κιόλας, δεν είναι παρά προϊόν ενός…Ιουδαίου που προσπαθούσε να συγκεράσει τον Εβραϊσμό με τον…Ελληνισμό!

Η φράση λοιπόν, για να το συμμαζέψουμε το ζήτημα, ανήκει στον Φίλωνα από το έργο του “Περί Προνοίας”, το οποίο περιέχεται μέσα στο γενικό έργο του Πρεσβεία προς Γάιον”.

Όπως θα δείτε όμως στις ως άνω φωτογραφίες του βιογραφικού του “Ε.Πρόκου”, ο μπλόγκερ γράφει πως ο “καθηγητής” “ανακάλυψε” στο Βατικανό, χειρόγραφο του Ευσέβιου Καισαρείας (του γνωστού Ευσέβιου δηλαδή, του συγγραφέα της πρώτης “Εκκλησιαστικής Ιστορίας”, 265-340μ.Χ.) όπου εκεί βρήκε λέει, την επίμαχη φράση.

Μπούρδες.

Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να μπεί στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, χωρίς τη γραπτή άδεια του Ποντίφικα και για να μπεί κάποιος εκεί, πρέπει να έχει αυτό που λέμε στην Ελλάδα…μπάρμπα στη Κορώνη. Και ο “Πρόκος”, όχι μόνο μπάρμπα δεν είχε, αλλά ήταν και…ανύπαρκτος!

Η φράση αυτή δεν είναι όμως του Ευσέβιου. Είναι του Φίλωνα. Ο οποίος Φίλων, ήταν τόσο φανατικός ελληνιστής, που σε κάποια δυνατή συναισθηματική του φόρτιση, έγραψε και ότι Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογεννεί, φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον, ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμη”.

Και ο Ευσέβιος, ο επίσκοπος Καισαρείας που ήταν επίσης Έλληνας, πρέπει να συγκινήθηκε διαβάζοντας την και έτσι την αναπαρήγαγε στο έργο του “Ευαγγελική Προπαρασκευή”…

To…μυστήριον, απλά ελύθη.

Αντί Επιλόγου

Ειλικρινά σας λέω, δεν είχα καμμιά απολύτως διάθεση εν μέσω της ασθένειας που με ταλαιπωρεί, να ασχοληθώ με τον εν λόγω περίεργο GEWKWN. Απλά οι ανακρίβειες, τα ψεύδη και οι…φαντασιώσεις του τύπου αυτού τον οποίο μάλιστα παρακολουθούν ΧΙΛΙΑΔΕΣ αναγνώστες, ήταν αδύνατον να μείνουν αναπάντητες.

Δεν έχω κανένα απολύτως προσωπικό πρόβλημα μ’ αυτόν. Ούτε τον ξέρω, ούτε μ’ ενδιαφέρει να τον μάθω. Ούτε αυτόν, ούτε τον…”γέροντα” του.

Παρακολουθώ καμμιά φορά το τι γράφει σχετικά με τις …προφητείες του “γέροντα” που μου θυμίζουν πολλές φορές τον “Προφήτη” του ΑρΚα χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία. Μάλλον, καμμιά σημασία θα έλεγα.

Στο παρελθόν τον αντιμετώπισα σχετικά με το ζήτημα του… “Έλληνα Χριστού” και της “Ελληνίδας” μάνας Του αποκαθιστώντας την Ιστορία και πίστευα πως το ζήτημα είχε λήξει.

Όμως, οι αυθάδειες του, οι ανακρίβειες, τα μαγειρεμένα ψεύδη με αλήθειες, και οι…προφητείες του “γέροντα” περί αλλαγής του DNA – εμπνευσμένες προφανώς από τις προ πολλών ετών προφητείες του Οσίου Σάββα Αχιλλέως περί των εμβολιασμών – με έφεραν στο αμήν. Ιδίως η επανάληψη της μέγιστης και βλάσφιμης φράσης που αναλύσαμε πιο πάνω, ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι.

Ο GEWKWN, μπροστά στον ζηλωτισμό του και στην ανάγκη του για αναγνώριση και απόκτηση φήμης, δεν διστάζει – και μάλιστα σε καιρούς, όπου χρειαζόμαστε όλοι μας την πρέπουσα καθοδήγηση από πνευματικούς ανθρώπους – να παραπλανά το αναγνωστικό κοινό του με…μπούρδες του αισχύστου είδους. Δεν ξέρει άραγε ότι αυτό που κάνει, είναι ΑΚΡΩΣ επικίνδυνο; Δεν ξέρει ότι κάποιοι κάποια μέρα, θα αποκαλύψουν την αλήθεια και θα τον εκθέσουν; Μέχρι και ο γιατρός ο Κώστας ο Βαρδάκας τον είχε κράξει κάποτε με το θέμα της…Ελληνίδας Παναγιάς. Φανταστείτε δηλαδή. Και ο Βαρδάκας, είναι ένας απλός, μειλίχιος άνθρωπος, που δεν εκνευρίζεται εύκολα.

Εκτιμώ βαθύτατα το ελληνικό του σθένος. Εκτιμώ επίσης τον αγώνα που δίνει μέσα στο διαδίκτυο. Ειλικρινά το δηλώνω. Δεν εκτιμώ όμως, ούτε ανέχομαι την αλλοίωση της Ιστορίας, τα μυθεύματα περί του…ουράνιου DNA των Ελλήνων, τις αλλοιώσεις των λόγων των σοφών της αρχαιότητας και άλλες τέτοιες ανοησίες. Αυτά τα πράγματα ΔΕΝ χωρούν σε έναν που θέλει να λέγεται “ευσεβής και θεοσεβούμενος”.

Η πίστη μας, είναι τόσο ζωντανή, που δεν χρειάζεται το ψέμα για να σταθεί όρθια. Είναι ήδη ΟΡΘΙΑ και ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΗ μπροστά μας.

Ναί, ο Θεός ΕΠΕΛΕΞΕ εξ αρχής τους Έλληνες για να στερεώσει τον Λόγο Του στη Γη. Βεβαίως! Το πιστοποιεί η ίδια η Ιστορία, μας το φωνάζει μέσα από την πορεία της ανθρωπότητας τόσο στα αρχαία χρόνια, όσο και στα μεσαιωνικά.

Οι Έλληνες ήταν αυτοί που ΕΔΡΑΙΩΣΑΝ τόσο τον Χριστιανισμό, όσο και την Ορθοδοξία. Είναι αυτό που λέμε…Made in Greece πεντακάθαρα. Τα Ευαγγέλια, οι Πράξεις των Αποστόλων, η Αποκάλυψη, η αυθεντική Παλαιά Διαθήκη και γενικώς η Αγία Γραφή, γράφτηκαν στα ελληνικά. Γιατί; Μα διότι ΜΟΝΟ η ελληνική γλώσσα μπορούσε να εκφράσει με ολότητα όλη αυτή τη Θεία Εικόνα που ο Θεός ήθελε να μας δώσει.

Ναί, οι αρχαίοι μας σοφοί, τουλάχιστον οι μεγάλοι, είχαν ξεγράψει το Δωδεκάθεο, το είχαν απορρίψει. Και περίμεναν τον Ένα και Μοναδικό Σωτήρα, όπως μας αφηγείται και ο Αισχύλος στον “Προμηθέα Δεσμώτη” και που εκεί ο μέγας τραγωδός, αποκαλύπτει τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του, δίχως να αποφεύγει – εσκεμμένα – πολλές νύξεις σκεπτικισμού και αμφισβήτησης σε ό,τι αφορά την κοσμική εξουσία του Δία και της κουστωδίας του. Τον βωμό στον “Άγνωστο Θεό”, ο Σωκράτη τον έστησε και γι αυτό τον θανάτωσε το Ιερατείο, όπως και το ίδιο Ιερατείο δίωξη και τον μέγιστο των ιατρών και πατέρα της Ιατρικής Επιστήμης, Ιπποκράτη. Και πόσους άλλους ακόμη.

Αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει πως οι Έλληνες…κρατούν τον Θεό μόνοι τους, ούτε ότι ο Θεός ανήκει μόνο σε αυτούς και κυρίως, το DNA τους δεν το δημιούργησε…ουράνιο. Ξεχωριστό μεν, αλλά όχι ΟΥΡΑΝΙΟ.

Είμαστε λαός ξεχωριστός και όντως μας καταδιώκουν επειδή ΕΜΕΙΣ δημιουργήσαμε, με τη Θεία Φώτιση, τον ορθό Χριστιανισμό. Δεν το λέω εγώ απλά ως Ιστορικός. Η ίδια η Ιστορία το λέει.

Δεν χρειάζονται λοιπόν τα ψεύδη και οι περίεργες “μαγεριές” με άπατες για να πιστοποιηθεί το…αυτονόητο. Άλλως τε, στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, αυτοκράτορα της Κων/πολης και συγγενή του Αγ. Κων/νου, η ίδια η Πυθία του μαντείου των Δελφών του έστειλε μήνυμα άσχημο για εκείνον και τον Παγανισμό που ήθελε να αναστήσει. Στην ουσία, δεν ήταν μήνυμα της Πυθίας, αλλά ίσως του ίδιου του Θεού:

“Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσα. Απέσβετο και λάλον ύδωρ”

Η Ορθοδοξία θα μείνει ΟΡΘΙΑ και ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ στους αιώνες. Και δεν χρειάζεται τον κάθε GEWKWN να την στιγματίζει. Τελεία και παύλα.

Πύρινος Λόγιος
sergioschrys@outlook.com

kanenazori.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου