Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Τούρκοι και Ιράν ετοιμάζουν Παλαιστίνιους και Χεζμπολαχ για πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ -Αντίποινα για τον αγωγό στην Κύπρο.

 Διαπιστώνεται μια επαναδραστηριοποίηση της τουρκικής ΤΙΚΑ στα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με παράλληλη στρατιωτική ενεργοποίηση της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.


Η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει τεταμένη με τον  υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι να δηλώνει ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου «απορρίπτει κάθε πράξη που παραβιάζει την εξουσία και την κυριαρχία του κράτους»,ύστερα από στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ

Η  μεγάλη άσκηση της Χεζμοπλάχ στο νότιο Λίβανο.

"Μια τεράστια στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο την Κυριακή έλαβε ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και έφερε σε αμηχανία τη λιβανική κυβέρνηση", επισημαίνει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:

"Η άσκηση επικρίθηκε σκληρά από τους αντιπάλους του σιιτικού κόμματος, οι οποίοι θεώρησαν ότι η στρατιωτική παράσταση απευθύνεται στο εσωτερικό του Λιβάνου και όχι στο Ισραήλ.

Σχολιάζοντας την άσκηση τη Δευτέρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι είπε επίσης ότι το ζήτημα των όπλων της Χεζμπολάχ απαιτεί συνολική εθνική συναίνεση».

«Αυτό θα πρέπει να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του επόμενου σταδίου», είπε ο Μικάτι στην Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Joanna Wronecka, αφού τον ρώτησε για την άσκηση κατά τη διάρκεια συνάντησης στο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ασφάλεια σε ολόκληρο τον Λίβανο και να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να την υπονομεύσει», πρόσθεσε ο Μικάτι.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ οργάνωσε μια στρατιωτική παράσταση κοντά στο Mleeta στο νότιο Λίβανο, φαινομενικά για να τιμήσει την Ημέρα Αντίστασης και Απελευθέρωσης, που σηματοδοτεί την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο το 2000.

Η σιιτική μαχητική ομάδα έδειξε τα όπλα, το πυροβολικό, τους όλμους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της σε πλήθος τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ μαχητές παρέλασαν με οχήματα παντός εδάφους και μοτοσυκλέτες.

 

Οι αντιδράσεις

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε μετά τον πόλεμο του Ιουλίου του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ζητά «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Κατά τη συνάντησή του με τον Wronecka τη Δευτέρα, ο Μικάτι τόνισε «τη συνεργασία μεταξύ του Λιβανικού Στρατού και της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και τη δέσμευση του Λιβάνου στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σε μια δήλωση, ο Wronecka είπε: «Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η σταθερότητα του Λιβάνου και ενθαρρύνουμε πάντα την ταχεία εκλογή ενός νέου Προέδρου για να στηρίξει τον Λίβανο και τον λαό του».

Η στρατιωτική άσκηση της Κυριακής πυροδότησε οργή στους αντιπάλους της Χεζμπολάχ και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τους στόχους της ομάδας, ιδίως καθώς έλαβε χώρα την επομένη της ολοκλήρωσης της Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Τζέντα.

Η συμμετοχή στην άσκηση ήταν ανοιχτή σε Λιβανέζους και ξένους δημοσιογράφους, αν και η επικοινωνία στην περιοχή απαγορεύτηκε για να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη κινηματογράφηση και μετάδοση.

Ο Samir Geagea, επικεφαλής του Κόμματος των Λιβανικών Δυνάμεων, καταδίκασε έντονα την άσκηση.

Πρόσθεσε ότι η άσκηση της Χεζμπολάχ υπονόμευσε τις προσπάθειες του λιβανικού κοινού, που «εργάζεται μέρα και νύχτα για να ανοικοδομήσει το κράτος του και να ανακτήσει την αραβική και διεθνή εμπιστοσύνη στη χώρα».

Ο Geagea είπε ότι οι ενέργειες της Χεζμπολάχ καταδεικνύουν την αδιαφορία της για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς το κόμμα διατηρεί την ίδια στρατηγική που έχει αναπτύξει εδώ και δύο δεκαετίες.

Περιέγραψε τις ασκήσεις ως «απερίσκεπτη πράξη» που θα έβλαπτε μόνο τον Λίβανο και θα υπονόμευε τις προσδοκίες του λαού του για την ίδρυση ενός γνήσιου κράτους, ενώ θα επηρέαζε αρνητικά την πρόσφατη πρόοδο στην αραβική περιοχή, προς όφελος τελικά μόνο του Ισραήλ.

Σε κοινή δήλωση, το Εθνικό Συμβούλιο για τον τερματισμό της ιρανικής κατοχής στον Λίβανο, ανέφερε ότι οι ασκήσεις φάνηκε να παραγκωνίζουν τον ρόλο του Λιβανικού Στρατού και το ψήφισμα 1701.

Προειδοποίησε ότι οι προθέσεις της Χεζμπολάχ ήταν να στείλει ένα μήνυμα, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ότι αξιοποιεί τις ραγδαίες αλλαγές στην περιοχή για να εδραιώσει την κυριαρχία της στον Λίβανο, ιδιαίτερα στην προεδρική μάχη.

Η άσκηση σχεδιάστηκε για να εκφοβίσει πιθανούς νέους ηγέτες, σημειώνει η δήλωση.

Το στρατιωτικό σόου της Χεζμπολάχ ήρθε λιγότερο από ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο νότο, όπου δήλωσε ότι το Ιράν, μέσω της Χεζμπολάχ, δραστηριοποιείται στα ισραηλινά σύνορα, πρόσθεσε η δήλωση.

Ο τουρκικός δάκτυλος της ΤΙΚΑ επιστρέφει σε Παλαιστίνη και Ιερουσαλήμ

Τον Απρίλιο, μια αντιπροσωπεία ανώτερων στελεχών της TIKA με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Serkan Kayalar επισκέφθηκε την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα και τη Χεβρώνα, συναντώντας αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και τοπικούς ηγέτες.

Συναντήθηκαν επίσης με Ιορδανούς αξιωματούχους στα σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας.

Ωστόσο, το βασικό γεγονός της τετραήμερης επίσκεψης ήταν ένα γεύμα για το ιφτάρ - ένα παραδοσιακό δείπνο που διοργάνωσαν οι μουσουλμάνοι κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

Σύμφωνα με αρκετούς καλεσμένους, η εκδήλωση θεωρήθηκε ως σαφής δήλωση της επιστροφής της ΤΙΚΑ στην ανατολική Ιερουσαλήμ με την ημιεπίσημη ευλογία της τουρκικής κυβέρνησης.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος από την ανατολική Ιερουσαλήμ που παρευρέθηκε στην εκδήλωση ισχυρίστηκε ότι το ΤΙΚΑ και το τουρκικό προξενείο την είχαν χρηματοδοτήσει.

Επιπλέον, ο Kayalar είχε δεσμευτεί για λογαριασμό της TIKA να «συνεχίσει να δραστηριοποιείται τόσο στην ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής», είπε ο αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για τα σχέδια της TIKA στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Kayalar είπε: «Ένα τέτοιο πρόγραμμα αναμένεται να περιοριστεί για να μην προκληθεί αντίθεση στο Ισραήλ».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ  είπε ότι «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα από τα μέρη στην Τουρκία γενικά να παρέμβει στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ή να πατήσει το πόδι του στην ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι «η πολιτική του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, σχετικά με την ανάμειξη της Τουρκίας δεν θα αλλάξει».

Διαπιστώσεις.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι βλέπουμε μια επαναδραστηριοποίηση της  τουρκικής ΤΙΚΑ στα Παλιαστινιακά εδάφη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με παράλληλη στρατιωτική ενεργοποίηση της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Τα παραπάνω παραπέμπουν από τουρκικής πλευράς ως προετοιμασία αντιποίνων κατά του Ισραήλ για τον αγωγό με την Κύπρο, ενώ είναι γνωστό ότι η Χεζμπολάχ είναι ο επίσημος Ιρανικός στρατιωτικός δάκτυλος στην περιοχή.

Τέλος Τουρκία και Ιράν συνεργάζονται μαζί με την Ρωσία για την μεταπολεμκή Συρία.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου