Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ο Πούτιν σημείωσε θετική δυναμική στη διευθέτηση μεταξύ Μπακού και Ερεβάν.

 Η κατάσταση μεταξύ Μπακού και Ερεβάν κινείται προς διευθέτηση, παρά τις ορισμένες δυσκολίες. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 25 Μαΐου σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.«Γενικά, κατά τη γνώμη μου, παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα, που είναι ακόμα αρκετά, η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται προς μια διευθέτηση. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι η εργασία στις επικοινωνίες μεταφορών», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι τα εμπόδια για την επίλυση της κατάστασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι, σε γενικές γραμμές, «καθαρά τεχνικά ζητήματα», μπορούν να ξεπεραστούν.

Η συνάντηση του Πούτιν με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν πραγματοποιείται στις 25 Μαΐου στο Κρεμλίνο.

Επιπλέον, νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Αρμένιο πρωθυπουργό. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις τριμερείς συμφωνίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου. Ο Αλίεφ ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τις προσπάθειες της Μόσχας στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μπακού και Ερεβάν. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με τις χώρες της ΕΑΕΕ είναι σοβαρής, βαθιάς φύσης, οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί αναπτύσσονται προοδευτικά.

Πριν από αυτό, στις 22 Μαΐου, ο Πασινιάν δήλωσε ότι το Ερεβάν ήταν έτοιμο να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στο εγγύς μέλλον.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκαν στο πλαίσιο της αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο το 1988 ανακοίνωσε την απόσχισή του από τη ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν. Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρουσης του 1992-1994, το Μπακού έχασε τον έλεγχο του Καραμπάχ.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα και το Μπακού αναπτύσσουν πολλά κοινά έργα , τόσο διμερή όσο και διεθνή. Κατά τη γνώμη του, τέτοια έργα δείχνουν τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή.

iz.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου