Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Jason Mason: Είναι τελικά δυνατό το ταξίδι στο χρόνο και είναι το σύμπαν μας μέσα σε μια μαύρη τρύπα;

 


Είναι τελικά δυνατό το ταξίδι στο χρόνο και είναι το σύμπαν μας μέσα σε μια μαύρη τρύπα;

28 Μαΐου 2023 • Τζέισον Μέισον

Τον Δεκέμβριο του 2022, κυκλοφόρησαν αναφορές σε επιστημονικές πύλες ότι για πρώτη φορά τα φωτόνια θα μπορούσαν να σταλούν τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω στο χρόνο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της κβαντικής περιστροφής του χρόνου. (κβάντωση της περιστροφής, 'Quantum time flip')
https://www.livescience.com/quantum-time-flipped-photon-first-time

Οι φυσικοί έχουν καταφέρει να διαστρεβλώσουν το πέρασμα του χρόνου επειδή ένα συγκεκριμένο φωτόνιο υπάρχει σε δύο καταστάσεις ταυτόχρονα, εμπρός και πίσω στο χρόνο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα φωτόνια μπορούν να προβληθούν ενάντια στη γραμμική ροή του χρόνου, σαν να ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Αυτά τα πειράματα με την εξωτική φυσική αφορούν έτσι τη δυναμική του ταξιδιού στο χρόνο και τις διαδικασίες στις μαύρες τρύπες στο διάστημα. Η δυνατότητα του κβαντικού ταξιδιού στο χρόνο κινείται έτσι στη σφαίρα των δυνατοτήτων.

Στη συμβατική φυσική, ο χρόνος τρέχει πάντα γραμμικά προς μία κατεύθυνση, αλλά αυτοί οι νόμοι δεν ισχύουν για τον κβαντικό κόσμο, επειδή οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι είναι δυνατόν να επιταχυνθεί, να επιβραδυνθεί ή να αντιστραφεί η ροή του χρόνου σε αυτό το επίπεδο. Το αν αυτές οι αρχές είναι επίσης δυνατές στον κόσμο του μακρόκοσμου είναι προς συζήτηση. Μέσω της κβαντικής διεμπλοκής, (αποκαλούμενη και κβαντικός εναγκαλισμός, παράδοξο κβαντικό φαινόμενο) μια τηλεμεταφορά στερεών αντικειμένων στο παρελθόν θα ήταν θεωρητικά νοητή. Ερευνητές από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης κατάφεραν να επαναφέρουν ένα φωτόνιο στην προηγούμενη κατάστασή του μέσω των πειραμάτων τους με μια ειδική συσκευή. Ωστόσο, αυτή η κβαντική μηχανή του χρόνου καθιστά επίσης δυνατή την τοποθέτηση ενός φωτονίου σε μελλοντική κατάσταση.

Scientists Discovered How to Speed Up Time. We can reverse it, too.
https://www.popularmechanics.com/science/a43027951/quantum-time-travel/

Επομένως, το ερώτημα είναι εάν θα είναι δυνατόν για τους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο χρόνο στο εγγύς μέλλον.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ακόμα δυνατό να απαντήσουμε τι είναι πραγματικά ο ΧΡΟΝΟΣ. Οι φυσικοί πιστεύουν ότι αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι αδύνατο να απαντηθεί. Θα μπορούσε να είναι ότι ο χρόνος, όπως υπάρχει στη φαντασία μας, δεν υπάρχει καθόλου. Θα μπορούσε να είναι μια έννοια που μας επιτρέπει να αντλήσουμε νόημα από τον κόσμο της δράσης και της αντίδρασης. Αλλά θα ήταν επίσης πιθανό ότι ο χωροχρόνος είναι μια ψευδαίσθηση ή μια προβολή. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει περιοδικά νέες ανακαλύψεις που παραβιάζουν τους προηγουμένως έγκυρους νόμους της φυσικής ή, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και τους αντικρούουν. Έτσι, μπορεί να υποτεθεί ότι η ροή του χρόνου δεν είναι μόνο προς μία κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει για άλλη μια φορά ότι το ταξίδι στο χρόνο είναι θεωρητικά δυνατό.

Οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και οι πληροφοριοδότες αναφέρουν εδώ και δεκαετίες ότι οι αρχές του ταξιδιού στο χρόνο είναι γνωστές και ότι οι άνθρωποι έχουν ήδη αναλάβει και συνεχίζουν να κάνουν ταξίδια στο χρόνο σε άκρως απόρρητα στρατιωτικά έργα. Τι γίνεται αν ένα ευρύτερο σχέδιο στο σύμπαν ορίζει ότι το είδος μας δεν είναι καθόλου προετοιμασμένο για αυτό το φαινόμενο; Υπάρχουν σίγουρα κανόνες για τον χειρισμό ιστορικών χρονικών ακολουθιών, επειδή αυτό θα μπορούσε ίσως να δημιουργήσει μεμονωμένα χρονοδιαγράμματα που αντιστρέφουν ολόκληρη την ιστορία. Ο Αυστριακός μαθηματικός Kurt Friedrich Gödel (1906-1978) έχει ήδη εργαστεί σε θεωρίες που δηλώνουν ότι οι εξισώσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν περιέχουν δυνατότητες για ταξίδι στο παρελθόν.

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους νόμους της βαρύτητας και του χρόνου, επειδή τους αντιλαμβανόμαστε εξαρχής με γραμμικό τρόπο. Στην κβαντική σφαίρα, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γίνει διάκριση μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, επειδή τα φωτόνια λειτουργούν εκεί ταυτόχρονα. Οι κβαντικοί υπολογιστές εκμεταλλεύονται αυτή την αρχή χρησιμοποιώντας τη μονάδα πληροφοριών qubit. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των τιμών 1 και 0, αλλά 1 και 0 υπάρχουν ταυτόχρονα. Αυτή η υπολογιστική διαδικασία επιτρέπει τον προσδιορισμό των πληροφοριών πολύ πιο γρήγορα από ό, τι από τους συμβατικούς υπολογιστές.
Αυτή η μορφή εξωτικής φυσικής στο σύμπαν μπορεί επίσης να διερευνηθεί με την παρατήρηση μαύρων τρυπών. Οι ιδιότητές τους αποδεικνύουν ότι ζούμε σε ένα προσομοιωμένο ολογραφικό σύμπαν. Είναι αδύνατο να μετρηθεί τι συμβαίνει στις μαύρες τρύπες, επειδή υπάρχουν τόσο σε δύο όσο και σε τρεις διαστάσεις ταυτόχρονα. Στο εσωτερικό, η βαρύτητα έχει τρεις διαστάσεις, ενώ οι μαύρες τρύπες συνδέονται με σωματίδια έξω, τα οποία υπάρχουν μόνο σε δύο διαστάσεις. Το πώς κάτι τέτοιο είναι δυνατό παράλληλα προκαλεί τη φαντασία μας. Οι συνδέσεις διαφορετικών διαστάσεων αντιπροσωπεύονται από τη σύνδεση του πεπερασμένου κόσμου με το άπειρο.

Οι μαύρες τρύπες περιστρέφουν το χώρο και το χρόνο, υπάρχουν αισθητά σε τρεις διαστάσεις στο χώρο, αλλά είναι απλώς προβολές σωματιδίων που συνδέονται με άλλες διαστάσεις. Ως εκ τούτου, οι κβαντικοί φυσικοί πιστεύουν ότι ολόκληρο το ορατό σύμπαν μας είναι μια ολογραφική προβολή σωματιδίων που επηρεάζονται από τη βαρύτητα. Αυτό που συμβαίνει στον ορίζοντα γεγονότων μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού των μαύρων τρυπών είναι δύσκολο να απαντηθεί. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται οι μαύρες τρύπες. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση αυτής της ερώτησης. Πώς μπορεί κάτι που κατακλύζεται (που καταπίνεται) από μια μαύρη τρύπα να έχει επίδραση στο εξωτερικό σύμπαν; -στο διάστημα? Αυτό το μυστήριο απασχολεί τους φυσικούς εδώ και δεκαετίες.
Επειδή τα ολογράμματα μπορούν επίσης να αποτελούνται από περισσότερες από τρεις διαστάσεις, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σύμπαν μας είναι μια προβολή που αποτελείται όχι μόνο από δύο ή τρεις, αλλά από πολλές άλλες ή υψηλότερες διαστάσεις!

24-2-22   Is our universe a holographic projection? Scientists are using black holes and quantum computing to find out.
https://www.space.com/black-holes-holographic-projection-quantum-computing-study

Στην πραγματικότητα, μια νέα θεωρία προτείνει ότι το σύμπαν μας μπορεί να βρίσκεται μέσα σε μια μαύρη τρύπα που περιβάλλεται από μια αφάνταστα μεγαλύτερη δημιουργία.

Ως αποτέλεσμα, η ιδέα μιας Μεγάλης Έκρηξης πιθανότατα θα ήταν λανθασμένη και στην πραγματικότητα θα υπήρχαμε ως όντα σε ένα πολυσύμπαν. Πολλοί θεωρητικοί φυσικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο υπάρχει ένα σύμπαν, αλλά ότι ο κόσμος μας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πολυσύμπαντος. Αυτό το πολυσύμπαν θα αποτελείται τότε από έναν πιθανώς άπειρο αριθμό ξεχωριστών συμπάντων. Πώς και αν αυτά τα πολλαπλά σύμπαντα είναι διασυνδεδεμένα πρέπει τώρα να διευκρινιστεί. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι μαύρες τρύπες αντιπροσωπεύουν τα απομεινάρια εξαφανισμένων άστρων που έχουν καταρρεύσει στον εαυτό τους. Αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί προς το παρόν, επειδή πολύ λίγα είναι γνωστά για το σχηματισμό και την εξέλιξη των άστρων. Στο κέντρο των γαλαξιών υπάρχουν γιγάντιες μαύρες τρύπες που είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από τον ήλιο μας. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια υπερ-μεγάλη μαύρη τρύπα στο κέντρο σχεδόν κάθε γνωστού γαλαξία. Αυτό συμβαίνει και στον Γαλαξία μας. Milky Way.

19-2-2014   Are We Living in a Black Hole?
https://www.nationalgeographic.com/science/article/140218-black-hole-blast-explains-big-bang

Ένας εξέχων υποστηρικτής της ιδέας ενός πολυσύμπαντος είναι ο Πολωνός θεωρητικός φυσικός Δρ Nikodem Poplawski. Προτείνει ότι κάθε μαύρη τρύπα αντιπροσωπεύει ένα πέρασμα σε ένα άλλο σύμπαν. Όπου το σύμπαν έχει σχηματιστεί μέσα σε μια αντίστοιχη μαύρη τρύπα, η οποία υπάρχει σε ένα πολύ μεγαλύτερο πολυσύμπαν. Από το 2010, η ιδέα αυτή έχει κερδίσει την έγκριση των επιστημονικών κύκλων. Αν συνέβαινε αυτό, τότε δεν υπήρχε Big Bang, αλλά ένα "ριμπάουντ" (θεωρία της Μεγάλης Αναπήδησης, Big Bounce theory). Σύμφωνα με τη θεωρία της Μεγάλης Αναπήδησης, το σύμπαν μας δεν εξελίχθηκε από τα απομεινάρια ενός προηγούμενου μέσω της συστολής και της Μεγάλης Έκρηξης, αλλά από την περιοδική διαστολή και συστολή ενός άπειρου κοσμικού κύκλου. Κάθε διαστολή του σύμπαντος ακολουθείται από μια συστολή σε κάποιο σημείο, και δεν διαστέλλεται για όλη την αιωνιότητα επειδή περιορίζεται από τις διαστάσεις μιας μαύρης τρύπας. Έτσι, ζούμε σε ένα άχρονο σημείο σε ένα άπειρο σύμπαν ή σε μια άπειρη ακολουθία συμπάντων.

Σύμφωνα με τον Δρ Poplawski, μπορούμε να σκεφτούμε μια μαύρη τρύπα ως μια πύλη μέσω της οποίας μπορεί κανείς να διεισδύσει προς μια κατεύθυνση σε άλλα σύμπαντα. Επομένως, τα σωματίδια που εισέρχονται μέσω του ορίζοντα γεγονότων εξέρχονται ξανά σε ένα άλλο σύμπαν. Αυτά τα άλλα, μη μετρήσιμα σύμπαντα και διαστάσεις είναι επομένως εντελώς έξω από το γνωστό μας σύμπαν. Το πολυσύμπαν θα μπορούσε συνεχώς να γεννά τους σπόρους νέων μαύρων τρυπών, δημιουργώντας ξεχωριστά σύμπαντα, και κάθε μαύρη τρύπα μπορεί να περιέχει ένα νέο σύμπαν.
Το ότι το σύμπαν μας υπάρχει σε μια μαύρη τρύπα είναι ίσως η πιο εύλογη εξήγηση για το πώς σχηματίστηκε ο κόσμος μας.

17-5-2012   Every Black Hole Contains a New Universe
https://www.insidescience.org/news/every-black-hole-contains-new-universe

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το σύμπαν μας δημιουργήθηκε από μια συμπυκνωμένη μοναδικότητα- ιδιομορφία από μια Μεγάλη Έκρηξη και έκτοτε διαστέλλεται όπως το βρίσκουμε σήμερα. Μια εξαιρετικά γρήγορη επέκταση- διαστολή του διαστήματος από ένα συγκεντρωμένο σημείο της ύλης είναι απίθανη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον αδιανόητο αριθμό γαλαξιών και εξωπλανητών. Δεν είναι δυνατόν να απαντήσουμε ποια διαδικασία υποτίθεται ότι οδήγησε σε μια Μεγάλη Έκρηξη, ούτε ποια διαδικασία θα μπορούσε τελικά να τερματίσει τη συστολή και να οδηγήσει σε έκρηξη. Πού βρίσκεται η πηγή της σκοτεινής ενέργειας που προκαλεί την επέκταση του σύμπαντος μας είναι εξίσου μυστηριώδης. Η θεωρία ενός σύμπαντος σε μια μαύρη τρύπα εξαλείφει αυτά τα προβλήματα μιας φυσικά αδύνατης μοναδικότητας.

Αυτό το νέο μοντέλο, σε συνδυασμό με τα θεωρήματα της κβαντικής μηχανικής, μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοντέλο κβαντικής βαρύτητας που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτά τα σημαντικά φαινόμενα. Αυτό στη συνέχεια μας οδηγεί σε ένα εναλλακτικό μοντέλο της δομής του σύμπαντος όπως περιγράφεται. Αν αυτό είναι σωστό, τότε ο σπόρος του σύμπαντος μας προέρχεται από άλλες διαστάσεις. Το σύμπαν μας θα μπορούσε να υπάρχει μέσα σε ένα μεγαλύτερο κατοικημένο σύμπαν που δεν μπορούμε να δούμε ή να μετρήσουμε. Η κίνηση της ύλης μέσα από το όριο μιας μαύρης τρύπας θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο προς μία κατεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ροή του χρόνου στο σύμπαν μας σε μακροοικονομικό επίπεδο λαμβάνει χώρα μόνο προς μία κατεύθυνση. Σε άλλα σύμπαντα, επομένως, η ροή του χρόνου θα μπορούσε να αντιστραφεί. Αυτό θα μπορούσε ίσως επίσης να ρίξει φως στην άνιση κατανομή της ύλης και της αντιύλης στο σύμπαν μας, η οποία, σύμφωνα με το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης, θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα παρούσα. Προς το παρόν, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος μας (περίπου το 85%) αποτελείται από σκοτεινή ύλη που δεν μπορούμε να δούμε. Αυτή η υποθετική ύλη είναι σκοτεινή επειδή προφανώς δεν αλληλεπιδρά με το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και επομένως δεν είναι μετρήσιμη.

Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτα για το μεγαλύτερο σύμπαν ή το πολυσύμπαν που μας περιβάλλει. Πόσα εξωτερικά επίπεδα ενός πολυσύμπαντος θα μπορούσαν να υπάρχουν; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν το σύμπαν μας βρίσκεται σε μια μαύρη τρύπα; Το αντίθετο μιας μαύρης τρύπας σε ένα άλλο σύμπαν θα ήταν μια λευκή τρύπα, η οποία αντιστοιχεί στο μοντέλο μιας σκουληκότρυπας.

27-4-2010   Our Universe Was Born in a Black Hole, Theory Says
https://www.space.com/8293-universe-born-black-hole-theory.html

Επειδή ένα πέρασμα προς μία μόνο κατεύθυνση θα ήταν δυνατό, αυτή η θεωρία δεν μπορεί να αποδειχθεί ή να διαψευστεί προς το παρόν. Έτσι, θα ήμασταν παγιδευμένοι σε αυτό το σύμπαν. Από την άποψη της κβαντικής βαρύτητας, ωστόσο, θα ήταν ακόμα ανοιχτό. Γιγαντιαία αστέρια έτσι δεν θα κατέληγαν ως μαύρες τρύπες και μοναδικότητες, αλλά με νέα σύμπαντα. Αυτό απαιτεί όχι μόνο εξωτική φυσική, αλλά και σχετική εξωτική ύλη, η οποία επιτρέπει την επέκταση ενός νέου σύμπαντος σε μια μαύρη τρύπα. Ακόμα κι αν αυτό το μοντέλο είναι σωστό, δεν είναι ακόμα δυνατό να καταλάβουμε πώς σχηματίζεται μια μαύρη τρύπα σε ένα άλλο σύμπαν. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Δρ Poplawski, το πολυσύμπαν θα μπορούσε να αποτελείται από έναν άπειρο αριθμό άλλων συμπάντων.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι επιρροές από άλλες διαστάσεις έχουν καταστήσει δυνατό το σχηματισμό του σύμπαντος μας. Νομίζουν ότι τα πάντα δημιουργήθηκαν μέσω μιας ανώτερης αρχής δημιουργίας, η οποία έχει καταστήσει δυνατή τη ζωή και τη συνείδηση μέσω του ευφυούς σχεδιασμού. Είμαστε, λοιπόν, μάρτυρες της ανάπτυξης της ιδέας της ευφυούς δημιουργίας στο διάστημα, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προβληματιστούμε σχετικά με αυτές τις διαδικασίες και να ανακαλύψουμε νέες φιλοσοφίες; Είναι το φαινόμενο των UFO μια ένδειξη ότι πιο ανεπτυγμένες ευφυΐες και όντα του πολυσύμπαντος εμφανίζονται στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή; Τι μπορούν να μας αποκαλύψουν οι ταξιδιώτες του χρόνου για τη δομή του χωροχρόνου; Από τη δεκαετία του 1940 το αργότερο, οι ερευνητές προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο των μυστηριωδών ιπτάμενων δίσκων. Το γεγονός είναι ότι είχαν μια σχεδόν αόρατη επιρροή στον πολιτισμό μας από την αρχή της καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας.

Στο νέο τους βιβλίο, οι Jason Mason και Jan van Helsing παρέχουν αμέτρητες ενημερωμένες και εξαιρετικά συναρπαστικές πληροφορίες σχετικά με αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες αφορούν ίσως τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου