Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Μισό κουλούρι τρώνε οι Τούρκοι ενώ ο Ερντογαν μετά την Κυριακή θα "βγει στη γύρα" για δανεικά αλλιώς θα ξεσπάσει στο Αιγαίο.

 Η τουρκική λίρα σημείωσε χαμηλό ρεκόρ  ισοτιμίας στις 20 λίρες  έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Οι Τουρκικές Προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο ημέρες από σήμερα, έχουν ως φαβορί τον Ερντογάν, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νικητής τους.

Η τραγική κατάσταση της οικονομίας φοβίζει τον Ερντογάν ενόψει εκλογών

Ωστόσο εκείνο που  τον ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι μήπως υπάρξει μεταστροφή των Τούρκων ψηφοφόρων ακόμη και την τελευταία στιγμή, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και η χώρα του. 

Ενδεικτικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μ. Κωστίδη για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, πως υπάρχουν Τούρκοι πολίτες που ζητούν να αγοράσουν μισό κουλούρι μη έχοντας χρήματα για να αγοράσουν ολόκληρο, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν σε ποσοστό 583%.

 

 

Υπόψιν ότι η τουρκική λίρα σημείωσε χαμηλό ρεκόρ  ισοτιμίας στις 20 λίρες  έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου, που θα αποφασίσει εάν ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επεκτείνει την κυριαρχία του για τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται  ότι η ζήτηση συναλλάγματος έχει αυξηθεί κατά την προεκλογική περίοδο, λόγω των προσδοκιών ότι η λίρα θα επεκτείνει περαιτέρω την πτώση της, έχοντας χάσει 44% της αξίας της το 2021 και 30% το 2022.

Παράλληλα το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο τουρκικό χρέος έχει εκτοξευθεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου.

 Προσπάθεια καθυσηχασμού της τουρκικής κοινής γνώμης

Αυτά τα βλέπει ο Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης είπε σε συνέντευξή του, ότι τα κράτη του Κόλπου έστειλαν πρόσφατα χρηματοδότηση στην Τουρκία, βοηθώντας για λίγο στην ανακούφιση της κεντρικής τράπεζας και των αγορών, και σκοπεύει να συναντήσει και να ευχαριστήσει τους ηγέτες τους μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

«Η οικονομία, το τραπεζικό και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι αρκετά ισχυρά. Εν τω μεταξύ, ορισμένα κράτη του Κόλπου έχουν ενισχύσει με  χρήματα το σύστημά μας. Αυτό έγινε πρόσφατα και ανακούφισε την κεντρική μας τράπεζα και την αγορά, έστω και για λίγο», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

«Μετά τις εκλογές της Κυριακής, θα δείτε πώς θα έρθουν αυτοί οι ηγέτες εδώ και πώς θα τους επισκεφτώ για να τους δείξω  την ευγνωμοσύνη μας», πρόσθεσε.

Που ποντάρει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, επιδιώκοντας να παρατείνει την κυριαρχία των δύο δεκαετιών στην ψηφοφορία της Κυριακής, δεν κατονόμασε τις χώρες ούτε διευκρίνισε πότε ή πόση χρηματοδότηση θα φθάει στην Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων τα τελευταία χρόνια με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, τα περισσότερα από τα οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται στα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Τα ξένα κεφάλαια αντιστάθμισαν τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τράπεζας, τα οποία σε καθαρή βάση έπεσαν σε αρνητικό προσημο  την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2002 -,τη χρονιά που εξελέγη για πρώτη φορά το Κόμμα AKP του Ερντογάν.

Το απόθεμα συναλλάγματος της Τουρκίας έχει εξαντληθεί εν μέρει λόγω της πολυετούς ανορθόδοξης πολιτικής σταθεροποίησης του νομίσματος της λίρας, η οποία  έχει υποστεί μια σειρά μειώσεων της ισοτιμίας της, που πυροδοτήθηκε από τις μειώσεις των επιτοκίων ενόψει του ραγδαίου πληθωρισμού.

Ετοιμάζεται νέα μεταναστευτική βόμβα στην Τουρκία που θα πλήξει τα σύνορά μας

Παράλληλα οι εξελίξεις στην Συρία, με την αποδοχή του Άσαντ από τις Αραβικές χώρες και την επανένταξη της χώρας του στον "Αραβικό Σύνδεσμο", σε συγκερασμό με τις  προεκλογικές εξαγγελίες από Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, για επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύριων μεταναστών που διαβιούν στην Τουρκία πίσω στη χώρα τους, αναμένουμε να έχει ως αποτέλεσμα τους προσεχείς μήνες Ελλάδα και ΕΕ να έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα.

Αυτό ως εξέλιξη θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολύ πιθανή, αφού ο Ερντογάν θα σκεφθεί ότι η συμφωνία του 2016 με τις Βρυξέλλες, η οποία έδωσε στην Άγκυρα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για να σταματήσει τους μετανάστες να περνούν από το έδαφός της στην ΕΕ, θα μπορούσε να τύχει  επαναδιαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια άντλησης χρημάτων για να ανακουφίσει την κάκιστη οικονομία της χώρας του.

Τι αναμένουμε στη συνέχεια για τα Ελληνοτουρκικά.

Τέλος η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά διαγράφεται ως λίαν ανησυχητική μετά τις Τουρκικές εκλογές, αφού στις πρόσφατες Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές της 14ης Μαίου, τα Εθνικιστικά κόμματα συγκέντωσαν ποσοστό άνω του 25%.

Συγκεκριμένα αυτό προκύπτει αν αθροίσουμε τα ποσοστά που έλαβαν στις Βουλευτικές εκλογές το  κόμμα των Γκρίζων Λύκων MHP (10,4%)  που είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν , το  κόμμα IYI party (9,9% ) της "Λύκαινας Ασκενέρ εταίρος του Κιλιντζλάρογλου   καί του Εθνικιστή Σινάν Ονάν, τρίτου υποψήφιου για το Προεδρικό αξίωμα  (5,28%).

Κοινώς τα Εθνικιστικά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό  25,58%, το οποίο επί της ουσίας σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις Τούρκους  ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής.

Το άσχημο για την Ελλάδα είναι το MHP των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και το IYI party της Ασκενέρ, αποτελούν τους κυριότερους εταίρους για Ερντογάν και Κιλινζτάρογλου αντίστοιχα, τόσο στην τουρκική βουλή, όσο και στην μάχη για την Προεδρία.

Κατόπιν αυτών, η θέση των Τούρκου Προέδρου και της Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή ,ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά, με αποτέλεσμα να  αναμένουμε μια νέα μεγάλη περίοδο παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία συνδυαστικά με τα Εθνικιστικά οράματα των Τούρκων για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε Ένοπλη σύρραξη στο Αιγαίο με την Ελλάδα.

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική λόγω της κάκιστης τουρκικής οικονομίας και της γνωστής τάσης του Ερντογάν και των Τούρκων γενικότερα να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κρίσεις της Τουρκίας, πρωτίστως σε βάρος της Ελλάδας.

pentapostagma.gr

1 σχόλιο:

  1. ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΒΛΑΚΕΙΕΣ, ΟΛΑ ΨΕΜΑΤΑ. ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΟΥΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΓΑΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ, ΟΠΟΤΕ ΑΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή