Κυριακή 28 Μαΐου 2023

IDF του Ισραήλ και Nasrallah της Χεζμπολάχ: Ποιος απειλεί ποιον και γιατί; - ανάλυση.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εξακολουθεί να είναι απλώς ο αρχηγός της μπλόφας ή στην πραγματικότητα ετοιμάζεται να ανατρέψει ολόκληρο το τραπέζι στην περιοχή;Το Σαββατοκύριακο, ο Νασράλα απάντησε στις απειλές νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα από τον αρχηγό του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγο. Ο Χέρζι Χαλέβι και ο αρχηγός πληροφοριών του IDF, υποστράτηγος. Αχαρών Χαλίβα.

Οι ανώτατοι ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ για πυρκαγιά εάν ωθούσε το Ισραήλ πολύ μακριά. Πιο συγκεκριμένα, είχαν πει ότι ο Νασράλα μπορεί να αποκτήσει υπερβολική αυτοπεποίθηση και να παρεξηγήσει την κατάσταση της Ιερουσαλήμ και να σκεφτεί ότι μπορεί να παίξει εναντίον της.

«[Η Χεζμπολάχ] πιστεύει ότι καταλαβαίνει πώς σκεφτόμαστε, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει να τολμήσει και να μας προκαλέσει σε σενάρια όπου δεν θα πάμε σε πόλεμο».

Χέρζι Χαλεβή

Ο Χαλέβι είπε ότι η Χεζμπολάχ «νομίζει ότι καταλαβαίνει πώς σκεφτόμαστε, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει να τολμήσει και να μας προκαλέσει σε σενάρια όπου δεν θα πάμε σε πόλεμο» ως απάντηση.

Αυτό έγινε μια μέρα αφότου ο Χαλίβα είπε ότι ο Νασράλα μπορεί να υπολογίσει λάθος την κατανόησή του για το Ισραήλ και να παρασύρει κατά λάθος και τις δύο πλευρές σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα χαμογελά αυτάρεσκα από μια αφίσα στο Μαρβαχίν, στο νότιο Λίβανο.  (πίστωση: AZIZ TAHER/REUTERS)Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα χαμογελά αυτάρεσκα από μια αφίσα στο Μαρβαχίν, στο νότιο Λίβανο. (πίστωση: AZIZ TAHER/REUTERS)

Ο Haliva αναφέρθηκε στην πρόσφατη τόλμη της Χεζμπολάχ να πραγματοποιήσει βομβαρδισμό στο Megiddo εντός του Ισραήλ. Κάποιοι θεώρησαν αυτή την κίνηση της Χεζμπολάχ ως ένδειξη ότι ήταν έτοιμη να πιέσει το εβραϊκό κράτος περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Στις αρχές Απριλίου, η Χεζμπολάχ επέτρεψε επίσης σε ορισμένες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ από περιοχές που ελέγχει.

Η Χεζμπολάχ θέλει να δείξει ότι εξακολουθεί να πολεμά το Ισραήλ

Όλα αυτά ήταν στο πλαίσιο ότι γενικά, από τότε που τελείωσε ως επί το πλείστον ο συριακός εμφύλιος, η Χεζμπολάχ έχει δώσει περισσότερη προσοχή σε άλλα πράγματα και έχει δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να δείξει ότι εξακολουθεί να πολεμά το Ισραήλ.

Η Jerusalem Post έχει γίνει μάρτυρας της αυξημένης παρουσίας στελέχη της Χεζμπολάχ με εντολή του Νασράλα, κοντά στα σύνορα Μετουλάχ με το Ισραήλ, ακόμη και με πολιτικά ρούχα. Ο Nasrallah το έκανε αυτό αθόρυβα, χτίζοντας πολυάριθμους νέους πύργους παρατήρησης υπό το πρόσχημα της οργάνωσης «Green without Borders».

Εκτός από αυτές τις πιο αθόρυβες, αλλά συνεπείς κινήσεις, η Χεζμπολάχ έχει επίσης ξεκινήσει αρκετές συγκρούσεις με στρατιώτες των IDF κατά μήκος των συνόρων που εργάζονταν για την ολοκλήρωση του φράχτη ή τη σήμανση των συνόρων.

Ο Νασράλα, από την πλευρά του, θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο, τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα της ρητορικής.

«Δεν είστε εσείς που απειλείτε με πόλεμο, είμαστε εμείς που το κάνουμε», τόνισε ο Νασράλα στην πρόσφατη ομιλία του. Και κάθε τέτοιος πόλεμος θα περιλαμβάνει όλα τα σύνορα του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε λανθασμένη ενέργεια στην Παλαιστίνη, τη Συρία ή το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο πόλεμο».

Είπε επίσης ότι «μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο το 2000 και την αποχώρηση από τη Γάζα, η έννοια του «Μεγάλου Ισραήλ» δεν υφίσταται πλέον. Σήμερα, κρύβεται πίσω από τοίχους πυρκαγιάς και δεν είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Παλαιστίνιοι. Η αμερικανική ηγεμονία δεν υπάρχει πλέον στον κόσμο και η νοοτροπία στον αραβικό κόσμο έχει αλλάξει και αυτό είναι που ανησυχεί το Ισραήλ».

Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οποιοσδήποτε πόλεμος συμπεριλαμβανομένων όλων των συνόρων του Ισραήλ θα έχει «εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές που θα συμμετέχουν στην εκστρατεία» και ισχυρίστηκε ότι «το ισραηλινό μέτωπο αντιμετωπίζει μια ιδεολογική υποχώρηση, είναι αδύναμο.

Αυτές οι δηλώσεις συνοψίζουν ορισμένα γνωστά θέματα του Νασράλα, τα οποία όμως έχουν κάνει μεταστάσεις μετά την κρίση των εφέδρων των Ισραηλινών Στρατιωτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι θα σταματήσουν να εμφανίζονται στο καθήκον τους για να διαμαρτυρηθούν για τη δικαστική αναθεώρηση.

Δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας με τον Nasrallah

Ο Halevi και ο Haliva προειδοποιούσαν ότι ο Nasrallah μπορεί να παρεξηγήσει και να σκεφτεί ότι το IDF έχει πράγματι διαλυθεί και ότι μπορεί να ξεφύγει με μεγαλύτερη βία μεσαίου επιπέδου κατά του Ισραήλ χωρίς να πέσει σε πόλεμο.

Σε αυτόν τον βαθμό, ήταν σημαντικό για αυτούς να προειδοποιήσουν τον Νασράλα ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

Ωστόσο, όλα αυτά αγνοούν 15 χρόνια ιστορίας του Nasrallah. Όπως είπε προηγουμένως στην Post , ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης πληροφοριών του IDF, Itai Brun, μια από τις βασικές στιγμές στη ζωή του Nasrallah ήταν η λανθασμένη εκτίμηση που οδήγησε στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Σύμφωνα με τον Μπρουν, ο Νασράλα πίστευε πραγματικά το 2006 ότι αν επιτεθεί μόνο σε μια μικρή περίπολο Ισραηλινών στρατιωτών και έπαιρνε μόνο μερικά πτώματα, ότι το Ισραήλ θα κρατούσε την απάντησή του ελάχιστη για να αποφύγει τον πόλεμο.

Έμεινε έκπληκτος από τη μαζική αντίδραση του εβραϊκού κράτους και από τότε, αυτό τον αποθάρρυνε από οποιεσδήποτε ενέργειες νόμιζε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Έτσι, όταν ο Νασράλα μιλάει για τη μεταφορά του με τον ιστό της αράχνης για το Ισραήλ – την ιδέα του ότι κάτω από το Ισραήλ είναι ένα αδύναμο κράτος που τελικά θα ξετυλιχτεί σαν μια σειρά από σαθρούς ιστούς – μπορεί να μην πιστεύει πλήρως τις δικές του δημόσιες προφορές.

Εκτός από το ότι πιστεύει ότι καταλαβαίνει τους Ισραηλινούς και όσο πίστευε ότι ίσως το IDF να ραγίσει πραγματικά τη συζήτηση για τη δικαστική αναθεώρηση, είδε γρήγορα την πιθανή αγριότητα του IDF να εξαπολύεται σε έξι κορυφαίους ηγέτες του Ισλαμικού Τζιχάντ από τις 9 έως τις 13 Μαΐου.

Ο Nasrallah λοιπόν παίζει τζόγο εναντίον του Ισραήλ περισσότερο από το συνηθισμένο στο σημερινό κλίμα, αλλά μπορεί ακόμα να απέχει πολύ από το να διακινδυνεύσει τον πόλεμο.

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου