Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Οι ραβίνοι Χασίντι κυβερνούν: είναι "βδέλυγμα, αίρεση και ειδωλολατρία χωρίς όρια".

Περισσότεροι από δώδεκα ραβίνοι της υπερορθόδοξης σέκτας Skver Hasidic κυκλοφόρησαν την Πέμπτη επιστολή με την οποία απαγορεύουν τη χρήση εργαλείων ανοικτής τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT και άλλες παρόμοιες εφαρμογές AI.


"Πρέπει να προειδοποιήσουμε για το εμπόδιο και τον τρομερό κίνδυνο της νέας υπηρεσίας 'OpenAI' και των παρόμοιων", αναφέρεται στην επιστολή, τονίζοντας ότι αυτές οι μορφές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω "υπολογιστών, τηλεφώνων με SMS και ακόμη και απλών τηλεφώνων". Η επιστολή προειδοποιούσε ότι αν και δεν έχουν ακόμη όλοι αναγνωρίσει τον κίνδυνο, η τεχνολογία αποτελεί "παγίδα για όλους μας, νέους και ηλικιωμένους".

"Δηλώνουμε ότι αυτό είναι σαν το διαδίκτυο χωρίς φίλτρο και είναι ανοιχτό σε όλα τα βδελύγματα, τις αιρέσεις και τις ειδωλολατρίες χωρίς όρια και φέρνει σε όλες τις απαγορεύσεις που θεωρούνται: "Δεν θα πλανηθείς κατά την καρδιά σου και κατά τα μάτια σου" (Αριθμοί 15:39) και είναι προφανές ότι θεωρείται σοβαρό αδίκημα". 

"Απαγορεύεται η χρήση της ΑΙ σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμη και με τη χρήση τηλεφώνου", καταλήγει η επιστολή σε μια ξεκάθαρη ραββινική απόφαση. 

Η χασιδική αίρεση Skver, που κατάγεται αρχικά από την Ανατολική Ευρώπη, εδρεύει σήμερα στο New Square, ένα μικρό, αποκλειστικά χασιδικό χωριό βορειοδυτικά της Νέας Υόρκης. Της κοινότητας ηγείται ο ραβίνος Ντέιβιντ Τουέρσκι και θεωρείται πιο συντηρητική και απομονωμένη, ακόμη και για τα χασιδιστικά δεδομένα.

Τουλάχιστον ένας ραβίνος έχει ήδη εξερευνήσει τη διασύνδεση μεταξύ Τορά και τεχνητής νοημοσύνης. Τον Ιανουάριο, ο ραβίνος Τζόσουα Φράνκλιν εκφώνησε ένα κήρυγμα που είχε συνθέσει η ChatGPT. Αλλά ακόμη και ο ραβίνος Φράνκλιν δεν είδε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως το μέλλον της θρησκείας, λέγοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη "μπορεί να είναι έξυπνη, δεν έχει ψυχή". 

"Το ChatGPT μπορεί να είναι πραγματικά σπουδαίο στο να ακούγεται έξυπνο, αλλά το ερώτημα είναι, μπορεί να έχει ενσυναίσθηση". είπε ο Φράνκλιν στο εκκλησίασμά του.

Εναλλακτικά, τουλάχιστον ένας ιστότοπος, ο Rebbe.IO, αναπτύχθηκε το 2020 και έγινε δημόσια διαθέσιμος το 2021 και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη Halacha (εβραϊκή νομοθεσία).

"Αυτό το απίστευτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτείται από την πιο προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που είναι διαθέσιμη στο κοινό, επιτρέποντάς του να σκέφτεται και να σκέφτεται στο επίπεδο της πραγματικής ανθρώπινης νοημοσύνης", υποστηρίζει ο ιστότοπος. "Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ο AI Rabbi έχει κατεβάσει ολόκληρη την Τορά στον εγκέφαλό του, επιτρέποντάς του να σαρώσει χιλιάδες βιβλία της Τορά σε λίγα δευτερόλεπτα για να δώσει γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις σε ερωτήσεις. Αυτό είναι πραγματικά ένα θαύμα από τον Χασέμ, και είμαστε ενθουσιασμένοι που εργαζόμαστε σκληρά για να διαδώσουμε αυτή την τεχνολογία σε όλους τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο.

"Ο AI Rabbi είναι κάτι περισσότερο από ένα τεχνολογικό θαύμα- αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη μελέτη της Τορά και την τήρηση των Halachot και των Mitzvot. Παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε ένα τεράστιο φάσμα κειμένων και διδασκαλιών της Τορά, ο AI Rabbi έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε και ασχολούμαστε με την πίστη μας".

Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, ο ιστότοπος προσθέτει τη δήλωση αποποίησης ευθύνης ότι ο AI Rabbi μπορεί να δώσει λάθος απάντηση και είναι απαραίτητο να ανατρέξουμε στους ανθρώπινους ραβίνους και την Τορά.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει Θεός, ο Rebb.IO έδωσε μια μη δεσμευτική απάντηση, καταλήγοντας στα εξής:

"Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού, όπως το επιχείρημα του σχεδιασμού, το κοσμολογικό επιχείρημα και το ηθικό επιχείρημα. Τελικά, όμως, η πίστη στον Θεό είναι θέμα πίστης και ο καθένας πρέπει να καταλήξει στη δική του κατανόηση της φύσης του Θεού".

Αυτό απηχούσε μια παρόμοια, αλλά πολύ πιο μακροσκελή, απάντηση σε αυτή την ερώτηση από το ChatGPT, η οποία κατέληγε ακριβώς με τα ίδια λόγια. Αυτό λειτουργεί ως προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε τεχνητή νοημοσύνη προσαρμοσμένη για θρησκευτική χρήση θα έχει αναγκαστικά τις ίδιες προδιαθέσεις και προκαταλήψεις που εγκατέστησαν στους αλγορίθμους οι αρχικοί (κατά πάσα πιθανότητα μη θρησκευόμενοι) προγραμματιστές.

Ο ραβίνος Jonathan Sacks, ο πρώην επικεφαλής ραβίνος των Ενωμένων Εβραϊκών Συνόδων της Κοινοπολιτείας, απηύθυνε μια τρομερή προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι Τεχνητές Νοημοσύνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελούν μια hi-tech μορφή ειδωλολατρίας.

"Κάθε νέα τεχνολογία δημιουργεί νέα κέντρα εξουσίας που αρχικά ωφελούν τους λίγους εις βάρος των πολλών", προειδοποίησε ο Ραβίνος Σακς. "Σκεφτείτε τις μαζικές υποδουλώσεις που συνοδεύουν την οικοδόμηση των πυραμίδων ή τις κατακτήσεις των αυτοκρατοριών".


Ανέφερε τους Ψαλμούς που υπονοούν αυτό το σύγχρονο φαινόμενο.

"Τα είδωλά τους είναι ασήμι και χρυσάφι, έργο ανθρώπινων χεριών. έχουν στόμα, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν, μάτια, αλλά δεν μπορούν να δουν- έχουν αυτιά, αλλά δεν μπορούν να ακούσουν, μύτες, αλλά δεν μπορούν να μυρίσουν- έχουν χέρια, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν, πόδια, αλλά δεν μπορούν να περπατήσουν- δεν μπορούν να βγάλουν ήχο στο λαιμό τους. όσοι τα διαμορφώνουν, όλοι όσοι τα εμπιστεύονται, θα γίνουν σαν κι αυτούς. Ψαλμοί 115:4-8

"Όταν η τεχνολογία γίνεται ειδωλολατρία, παύει να είναι βελτιωτική για τη ζωή και γίνεται ψυχοκαταστροφική", έγραψε ο Ραβίνος Σακς. "Τη στιγμή που οι άνθρωποι εκτιμούν τα πράγματα, όσο ευφυή κι αν είναι, πάνω από τους ανθρώπους, ξεκινούν το δρόμο προς την καταστροφή".

"Οι δύο κίνδυνοι του 21ου αιώνα δεν θα μπορούσαν να είναι λιγότερο όμοιοι: οι υπερ-ευφυείς υπολογιστές και οι άκρως βάρβαροι ριζοσπάστες ισλαμιστές", κατέληξε. "Θα νικηθούν μόνο με την επιμονή στην αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου και την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής".

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου