Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Henry Kissinger : τα 100α γενέθλια του Μαντείου της Ουάσιγκτον, Bilderberg 2023.

 

Henry Kissinger– λόγιος, πολιτικός και εγκληματίας πολέμου


Ο Κίσινγκερ δεν αφήνει κανέναν κρύο. Πολώνει και αφήνει πίσω του καμένη γη, επίσης με μεταφορική έννοια. Κολάζ της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Dr. Karin Kneissl, με αφορμή τα 100α γενέθλια του Μαντείου της Ουάσιγκτον.

φωτο--Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ καταθέτει κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας στο Καπιτώλιο, στις 25 Ιανουαρίου 2018 στην Ουάσιγκτον, DC. Ολόκληρη η επιτροπή άκουσε δηλώσεις σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις και τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

από την δρ Karin Kneissl

Διαβάζω και συνεχίζω να διαβάζω τα βιβλία του με ενθουσιασμό, είτε είναι τα απομνημονεύματα της εποχής του ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και πολυάσχολος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 είτε τα έργα του για τη διπλωματία, την Κίνα και τη γεωπολιτική. Οι επιχειρήσεις του με μανδύα και στιλέτο για το μεγάλο στρατό των ΗΠΑ, μακριά από την Ταϊβάν και προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τις οποίες οργάνωσε από την πλευρά των ΗΠΑ για τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, παραμένουν το επίτευγμά του στην εξωτερική πολιτική. Γεννήθηκαν οι όροι διπλωματία του πινγκ-πονγκ και διπλωματία των panda. Ο Νίξον θα επισκεπτόταν σύντομα τον ιδρυτή της σύγχρονης Κίνας, Μάο Τσε Τουνγκ, στο Πεκίνο - και αυτό ήταν αναμφίβολα μια βόμβα που έπληξε την παγκόσμια σκηνή εκείνη την εποχή. Η Ταϊβάν έμεινε πίσω.

Ήταν ο Κίσινγκερ που, σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του Νίξον να τερματίσει τον πόλεμο του Βιετνάμ πριν από την εκλογή του το 1968, πίεσε για παραδόσεις όπλων προκειμένου να πολεμήσει ανεπιτυχώς τους κομμουνιστές Βιετκόνγκ. Ο Κίσινγκερ και ο Νίξον είναι υπεύθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν περίπου 150.000 ανθρώπους στην Καμπότζη και το Λάος, οι οποίοι σύρθηκαν στον πόλεμο. Παραδόξως, ο Κίσινγκερ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1973, η απονομή του οποίου ήταν προφανώς πολύ ασταθής εδώ και δεκαετίες.

Κυνικός μεσίτης εξουσίας

Ο Κίσινγκερ δεν αφήνει κανέναν κρύο. Πολώνει και αφήνει πίσω του καμένη γη, επίσης με μεταφορική έννοια. Οι διπλωμάτες που εργάστηκαν γι 'αυτόν έχουν συχνά μια βαθιά ριζωμένη κακή γνώμη γι 'αυτόν. ο Robert G. Neumann, ο οποίος διέφυγε από την Αυστρία από τους Ναζί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1938 και ανέβηκε στις τάξεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν πατρικός φίλος μου όταν ήμουν με υποτροφία στην Ουάσιγκτον το 1988.  Θυμάμαι καλά την περιφρόνηση που είχε ο κατά τα άλλα καταδεκτικός πρέσβης Neumann για το πρώην αφεντικό του. Εκείνη την εποχή, η εικόνα του επιτυχημένου Εβραίου μετανάστη από τη Γερμανία, ο οποίος ήταν ένα είδος ακαδημαϊκού σούπερ σταρ για εμάς τους φοιτητές της δεκαετίας του 1980, έλαβε τις πρώτες γρατζουνιές της.

Ο Neumann είπε ότι στον Κίσινγκερ δεν άρεσαν οι άνθρωποι.   Και αυτό με έκανε καχύποπτο, επειδή ο συγγραφέας και ιστορικός Κίσινγκερ, ο οποίος είχε γράψει τη διδακτορική του διατριβή στο Χάρβαρντ για τον απολυταρχικό καγκελάριο Κλέμενς Μέτερνιχ, ήθελε να βλέπει τον εαυτό του στα πολυάριθμα έργα του για την πολιτική ικανότητα και τη διπλωματία λίγο στα βήματα των μεγάλων προτύπων του Μέττερνιχ και του Γερμανού καγκελάριου του Ράιχ, Όττο φον Μπίσμαρκ [ Otto von Bismarck].  Αυτό που πιθανώς διέκρινε αυτές τις ιστορικές προσωπικότητες ήταν η δύναμη του χαρακτήρα, επειδή παρέμειναν στην πορεία και δεν επέτρεψαν στον εαυτό τους να εκφοβιστούν. Είναι ακριβώς αυτό το είδος σταθερότητας χαρακτήρα που λείπει από τον Κίσινγκερ, είπε ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ από την Αυστρία, με τον οποίο μου άρεσε να ανταλλάσσω ιδέες.

Ο Κίσινγκερ έβλεπε πάντα τον εαυτό του ως τον μεγάλο realpolitiker της εποχής του, τραβώντας τις στάσεις από την Άπω Ανατολή στους φακέλους του Ψυχρού Πολέμου στους αρχηγούς της συμμαχικής χούντας στη Λατινική Αμερική. Ήταν επίσης υπεύθυνος για πραξικοπήματα στην Αργεντινή και τη Χιλή που άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους εξαφανισμένους. Οι ανθρώπινες ζωές ήταν κομμάτια στην παγκόσμια σκακιέρα του. Ο Νίξον, επίσης, λέγεται ότι εξεπλάγη από τον κυνισμό του υπεύθυνου χάραξης εξωτερικής πολιτικής, τον οποίο του άρεσε να χλευάζει δημόσια.   Ο Ρότζερ Μόρις, μέλος του επιτελείου του Κίσινγκερ, δήλωσε: «Αν κρίνουμε τον Χένρι Κίσινγκερ με τα ίδια πρότυπα που κάναμε με άλλους αρχηγούς κρατών και πολιτικούς σε άλλες κοινωνίες, για παράδειγμα στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε σίγουρα θα καταδικαστεί ως εγκληματίας πολέμου κάποια στιγμή». Είναι αμφίβολο ότι αυτό θα συμβεί. Ο Κίσινγκερ είναι σχεδόν ιερός, ο παλιός σύμβουλος και ο πανταχού παρών σχολιαστής.

Αυτό που είχαν μπροστά από τον Κίσινγκερ ο Μέτερνιχ και ο Μπίσμαρκ ήταν ίσως η γνώση τους για την ανθρώπινη φύση και επομένως και η αγάπη τους για τον άνθρωπο. Αν διαβάσετε προσεκτικά τις βιογραφίες τους, θα συναντήσετε εκθαμβωτικές προσωπικότητες που είχαν μια αίσθηση του τι ήταν εφικτό και λογικό. Ο Μέτερνιχ έχει κακή δημοσιότητα μέχρι σήμερα, αλλά δεν ήταν (μόνο) ο βάναυσος αμαξάς της Ευρώπης που οι Ρεπουμπλικάνοι μαχητές της ελευθερίας τον έβλεπαν από τη δική τους οπτική γωνία.

Ο Κίσινγκερ έχει την τύχη, παρ' όλα τα μαύρα σημεία στο βιογραφικό του, να έχει πολύ καλή επικοινωνία μέχρι σήμερα. Ο κόσμος τον ακούει συχνά και με ευχαρίστηση. Δεν μιλάει μόνο, λέει και πολλά. Την άνοιξη του 2022, όταν ονόμασε πολύ ρεαλιστικά τα εδαφικά ζητήματα γύρω από την Ουκρανία και, πάνω απ' όλα, την Κριμαία, τα οποία ζητούσαν ουδετερότητα, θα έπρεπε να είχε εισακουστεί στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.  

Πάντα εξηγούσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία υπό το πρίσμα της απαραίτητης ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρώπη και παρουσίαζε επίσης ορισμένα σημεία για νέες συνομιλίες. Αλλά ο Κίσινγκερ, στα 100 του χρόνια, είναι περισσότερο ένα είδος χρησμού στην Ουάσιγκτον, όπου γενιές υπευθύνων χάραξης εξωτερικής πολιτικής κάνουν ένα προσκύνημα και αμφισβητούν τον ηλικιωμένο κύριο, ακούν τα ανέκδοτά του και ίσως αγνοούν την «τελευταία προειδοποίηση» του όταν μιλάει για την παρακμή των ΗΠΑ και μια προκληθείσα σύγκρουση με την Κίνα.

Ο εφευρέτης της διπλωματίας των σαΐτων

Ο Κίσινγκερ δημιούργησε επίσης για τον εαυτό του την εικόνα ενός υποτιθέμενου πολυμαθούς σε σχέση με την παγκόσμια πολιτική. Δεν υπάρχει θέμα για το οποίο να μην σχολιάσει. Αυτή την περίοδο γράφει το νέο του βιβλίο για την τεχνητή νοημοσύνη. Ακριβώς όπως ένας Μέτερνιχ, πάντα ήθελε να χειρίζεται πολλούς μοχλούς ταχυτήτων.

Η ευφυΐα και η καλή εκπαίδευση αναμφίβολα διευκολύνουν τον χειρισμό ενός φακέλου, αλλά ως διαχειριστής κρίσεων που δεν έχει ιδέα για τη Μέση Ανατολή, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Το φθινόπωρο του 1973, ο Κίσινγκερ πηγαινοερχόταν μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Συρίας, προκειμένου να σώσει το Ισραήλ από την τότε επικείμενη στρατιωτική ήττα ενόψει της συνδυασμένης στρατιωτικής επιχείρησης της Συρίας και της Αιγύπτου. 

Ήταν ο Κίσινγκερ που πρώτος παρείχε στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και, το σημαντικότερο, πολλά καύσιμα. Οι άραβες παραγωγοί πετρελαίου απάντησαν με το εμπάργκο πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου τετραπλασιάστηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ο Κίσινγκερ προφανώς δεν τα κατάλαβε αμέσως όλα αυτά. Στη Δαμασκό, γοητεύτηκε από τον Χαφέζ αλ-Άσαντ, τον οποίο περιέγραψε ως Μπίσμαρκ της Συρίας. Σύντομα έπεισε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Anwar al-Sadat να συνάψει μερική ειρήνη με το Ισραήλ, η οποία δεν βελτίωσε την κατάσταση στην περιοχή.

Ο Κίσινγκερ είναι ο συχνά υπερεκτιμημένος μεσολαβητής, ο παραγωγικός συγγραφέας και αυτός που βγάζει τον εαυτό του από την υπόθεση ξανά και ξανά. 50 χρόνια μετά την ενεργό πολιτική του θητεία, εξακολουθεί να αντλεί από αυτές τις ιδιαίτερες εμπειρίες στον Λευκό Οίκο, από όπου ο Νίξον εκδιώχθηκε με προσβολή και ντροπή. Ο Χένρι, ωστόσο, πάντα επέστρεφε στην πλευρά του βουτύρου της ζωής, ιδρύοντας εταιρείες, παρουσιάζοντας μπεστ σέλερ και περνώντας τριγύρω.

Έχει διατηρήσει τη χαρακτηριστική γερμανική προφορά του στα αγγλικά 85 χρόνια μετά τη φυγή του από τη Γερμανία. Πρέπει να εμπιστευόμαστε ότι θα δώσει περισσότερες διαλέξεις και θα κάνει πολλές δηλώσεις ως ο παλιός σοφός λευκός άνθρωπος. Μπορείτε να το ερμηνεύσετε με αυτόν τον τρόπο, αλλά στη συνέχεια μπορείτε επίσης να το ερμηνεύσετε διαφορετικά, όπως οι αντιφατικές δεσμεύσεις του προς την Ουκρανία, είτε ουδέτερες είτε ως μέρος του ΝΑΤΟ. Κίσινγκερ – το μαντείο στις όχθες του Ποτόμακ.

================

Χένρι Κίσινγκερ: «Παρεμπιπτόντως, δεν νομίζω ότι όλη η ευθύνη ανήκει στον Πούτιν»

25 Μαΐου 2023 

Σε συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε ότι η ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν βαρύνει μόνο τη Ρωσία. Κατά τη γνώμη του, η προέλευση του πολέμου στην Ουκρανία έγκειται στην πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

φωτο--Ο Χένρι Κίσινγκερ με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου 2022

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και επί μακρόν πολιτικό των Ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, η ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν βαρύνει μόνο τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στην Die Zeit, είπε:

«Παρεμπιπτόντως, δεν νομίζω ότι όλη η ευθύνη ανήκει στον Πούτιν».

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε επίσης ότι ήδη από το 2014 είχε τις αμφιβολίες του για την «πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».  Όπως ανέφερε η Die Zeit την Τετάρτη, ο Κίσινγκερ ήταν της άποψης εκείνη την εποχή «ότι η Ουκρανία θα ήταν καλύτερο να παραμείνει ουδέτερη, με ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Φινλανδίας εκείνη την εποχή». Μέχρι σήμερα, σκέφτεται,   "... ότι δεν ήταν συνετό να συνδυαστεί η ένταξη όλων των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ με μια πρόσκληση προς την Ουκρανία να ενταχθεί και στο ΝΑΤΟ. (...)   Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς γεγονότων που κορυφώθηκαν με τον πόλεμο».

Κατά τη γνώμη του Κίσινγκερ, αυτή η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ουσιαστικά το προοίμιο του πολέμου.

Στη συνέντευξη, ωστόσο, περιέγραψε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν ανελέητο επιθετικό πόλεμο από τη Ρωσία και υποστήριξε την αντίσταση της Δύσης: «Ο ίδιος ο πόλεμος και η διεξαγωγή του πολέμου είναι εξαιρετικά αδίστακτοι, η επίθεση πρέπει να αποκρουστεί και υποστηρίζω την αντίσταση των Ουκρανών και της Δύσης».

Αλλά ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας Κίσινγκερ είναι τώρα επίσης υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Σήμερα είμαι απολύτως υπέρ της εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου. Τώρα που δεν υπάρχουν πλέον ουδέτερες ζώνες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, είναι καλύτερο για τη Δύση να δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, η συνέντευξη έφερε στο προσκήνιο το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ρώσου προέδρου, το οποίο ο Κίσινγκερ επικρίνει ανοιχτά: «Ο Πούτιν σε δίκη; Καλύτερα όχι!» Κατά τη γνώμη του, γίνεται «αδύνατο, ή πολύ πιο δύσκολο, να περιοριστεί ένας πόλεμος αν συνδέσετε την έκβαση του πολέμου με την προσωπική μοίρα ενός πολιτικού ηγέτη».

Ο γεννημένος στη Γερμανία κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1973, Χένρι Κίσινγκερ, θα γίνει 100 ετών το επόμενο Σάββατο.

============

26 Μαΐου 2023 

Bilderberg 2023: η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια νέα τεχνολογία για σύγχρονο πόλεμο

Από τις 18 έως τις 21 Μαΐου, η 69η ετήσια συνάντηση των μελών της Bilderberg πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα. Η ατζέντα της συνάντησης κρυπτογραφήθηκε με τη συντομογραφία AI (Artificial intelligence) και ο κατάλογος των κύριων θεμάτων της εκδήλωσης περιελάμβανε: την κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και τη φορολογική μεταρρύθμιση, την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, τις διακρατικές απειλές και προκλήσεις, το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τη βιομηχανική επέκταση της Κίνας και τη δυνατότητα διατήρησης της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ.[1]

Αυτό είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων των μελών του συλλόγου που συζητήθηκε στην τρέχουσα γεωπολιτική στιγμή. Σημειώνω ότι σε σύγκριση με το πρόγραμμα του περασμένου έτους, μεταξύ των θεμάτων που δηλώθηκαν στη συζήτηση των «μελών της Bilderberg» ή όπως ονομάζονται επίσης «συμμαχία των δημοκρατιών», μόνο η «τεχνητή νοημοσύνη» μπορεί να θεωρηθεί θεμελιωδώς νέα και όλα τα άλλα θέματα με τη μία ή την άλλη μορφή ήταν παρόντα πριν.  Για παράδειγμα, τα τρέχοντα "οικονομικά προβλήματα" συσχετίζονται με την ετικέτα του περασμένου έτους "Καταστροφή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος" και η "ηγεσία των ΗΠΑ" - με "σινοαμερικανική τεχνολογική αντιπαλότητα" και όπως "Ρωσία", "Ουκρανία", "Κίνα" επαναλαμβάνονται γενικά αυτολεξεί. Μια τέτοια σταθεροποίηση της «ατζέντας» επιβεβαιώνει τη θέση ότι η λέσχη Bilderberg δεν είναι καθόλου κέντρο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αλλά ένα μέρος για την προσαρμογή αυτών των αποφάσεων στα πραγματικά προβλήματα της εφαρμογής τους "επί τόπου". Η λειτουργία είναι αναμφίβολα σημαντική, αλλά μακριά από το κλειδί.   Σε αυτό το πλαίσιο, εφιστάται η προσοχή στην «υπερδραστηριότητα» του πολιτικού γκουρού, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100α γενέθλιά του, που συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη της Bilderberg 2023, ο οποίος εξέδωσε δύο εννοιολογικά και αλληλένδετα έργα ταυτόχρονα: για την ουκρανική σύγκρουση και για τη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Κατά τη γνώμη μου, στα λεγόμενα "σούπερ έργα" του, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα υπερνέο. Έχοντας διαβάσει προσεκτικά τα έργα, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά έχουν ξεχαστεί εδώ και πολύ καιρό.   Χωρίς να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της 8ωρης συνέντευξης στο πλαίσιο του «σχεδίου Κίσινγκερ», θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι βασικά μια ιστορία για τη «διπλωματία της σαΐτας» που κάποτε δοκιμάστηκε καλά στη δεκαετία του '70 του εικοστού αιώνα, η οποία λειτούργησε πριν από περίπου μισό αιώνα, αλλά είναι απίθανο ότι η νέα τροποποίησή της θα μπορέσει να λειτουργήσει στις σύγχρονες συνθήκες, οι αντιφάσεις μεταξύ των κύριων παγκόσμιων παικτών είναι πολύ βαθιές.   Κάποιος έχει την εντύπωση ότι τα ίδια τα «σχέδια Κίσινγκερ», στην ουσία, είναι μόνο μια μετάφραση των ιδεών ορισμένων κέντρων λήψης αποφάσεων μέσω μιας αξιόπιστης αγγλοσαξονικής πηγής, η οποία, φυσικά, είναι η λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Και ο έγκυρος Henry Kissinger επιλέχθηκε από αυτούς μόνο ως παγκόσμιος επαναλήπτης νέων σούπερ ιδεών.   Από αυτή την άποψη, πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συντονιστές της συνάντησης της Λισαβόνας και στα μέλη της λέσχης Bilderberg, κατάφεραν να δοκιμάσουν το «σούπερ έργο που καθαγιάστηκε από την εξουσία του Κίσινγκερ» που ονομάζεται «η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική τεχνολογία για τη διεξαγωγή σύγχρονου πολέμου ως στοιχείο επίλυσης παγκόσμιων συγκρούσεων».

Από αυτή την άποψη, προκύπτουν δύο ερωτήματα: γιατί αυτή η κατεύθυνση έγινε η κύρια στη συνάντηση στη Λισαβόνα και γιατί η τεχνητή νοημοσύνη εξετάζεται από τα μέλη της λέσχης μόνο σε σχέση με τη διεξαγωγή σύγχρονου πολέμου;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι αρκετά προφανείς. Το κέντρο λήψης αποφάσεων πρέπει επειγόντως να βρει ένα «αντίδοτο» στην ενεργό και ρεαλιστική θέση της Ρωσίας στη στρατιωτική της σύγκρουση με τη συλλογική Δύση.  Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η συλλογική Δύση, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να χαρακτηριστεί από τον σκακιστικό όρο "zugzwang", όταν οποιαδήποτε ενέργεια του παγκόσμιου ηγεμόνα οδηγεί μόνο σε μια επιπλοκή της κατάστασης!

Από αυτή την άποψη, η δήλωση του Προέδρου του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Mark Milley, ο οποίος την παραμονή της συνάντησης των μελών της λέσχης Bilderberg, δήλωσε ότι «στον κατάλογο των τεχνολογιών που έρχονται σε μας τόσο γρήγορα, ίσως η πιο ισχυρή από όλες τις ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες στη διεξαγωγή του σύγχρονου πολέμου είναι η τεχνητή νοημοσύνη, οπότε η ικανότητα λήψης αποφάσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ακρίβεια είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον πόλεμο.   Η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική θα το δώσουν αυτό σε μια χώρα που πετυχαίνει στη στρατιωτική εφαρμογή τους εναντίον των αντιπάλων της. [2]

Πιστεύω ότι διεξάγοντας έναν σύγχρονο πόλεμο, ο Milley εννοούσε όχι μόνο ενέργειες στο πεδίο της μάχης, αλλά και έναν πόλεμο στον χώρο της πληροφορίας, και όσον αφορά τους αντιπάλους, διατυπώνονται ασπρόμαυρα στη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των "ΗΠΑ - αυτές είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Δεδομένου ότι ένα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δυνατότητα χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο πληροφοριών κατά της Ρωσίας είναι στρατηγικά σημαντική.  

Μιλώντας σε εκδήλωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη Ρωσία για φερόμενη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιεί ήδη έναν συσσωρευτή που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για τη συλλογή ρωσικού περιεχομένου πληροφοριών.  [3] Ο στόχος είναι αρκετά σαφής, οπότε η στρατιωτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Αλλά πίσω στη συνάντηση της Λισαβόνας των μελών της λέσχης Bilderberg.

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ήταν αρκετά εντυπωσιακός, προσκλήθηκαν στη συνάντηση κορυφαίοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες στον κόσμο, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας, των οικονομικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και δημοσιογράφοι από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης του κόσμου. 

128 συμμετέχοντες από 23 χώρες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Ο κύριος δικαιούχος της συνάντησης στη Λισαβόνα, σύμφωνα με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, ήταν το Πεντάγωνο, οι υπάλληλοι του οποίου συντόνισαν τη συζήτηση του κύριου θέματος της εκδήλωσης που σχετίζεται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως τεχνολογίας για τη διεξαγωγή σύγχρονου υβριδικού πολέμου.

 Δεν είναι τυχαίο ότι το «φερέφωνο του στρατιωτικού καθεστώτος του Κιέβου», ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, και ο πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γαλλίας, στρατηγός Eric Vido, προσκλήθηκαν στη συνάντηση της Λισαβόνας. Επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας, φυσικά, δεν προσκλήθηκαν στη Λισαβόνα. 

[[ [Αλλά προσωπικότητες όπως ο Garry Kasparov και ο Andrei Kolesnikov (και οι δύο αναγνωρισμένοι στη Ρωσία ως ιονογόνα) προσκλήθηκαν, ορίστηκαν στα υλικά της συνάντησης ως πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την Ανανέωση της Δημοκρατίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας «διεθνής» ανώτερος συνεργάτης από το Carnegie Endowment, αντίστοιχα.]]]

Είναι επίσης πολύ αξιοσημείωτο ότι η συνάντηση της Λισαβόνας πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, γεγονός που υποδεικνύει, σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Ben Buchanan, την ανάγκη περαιτέρω επικέντρωσης των προσπαθειών της Λέσχης Bilderberg και των κέντρων λήψης αποφάσεων, τα οποία παραδοσιακά περιλαμβάνουν την G7, τα οποία δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια ορατή νίκη ή τουλάχιστον σημαντική επιτυχία στον παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και της Κίνας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν την πιθανή χρήση ρομποτικών οχημάτων και αυτόνομων όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζώνες μάχης, καθώς και ευφυή αμυντικά συστήματα, συστήματα ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων και υποστήριξη αλγορίθμων λήψης αποφάσεων. Και όμως, το κύριο επίκεντρο της συζήτησης ήταν θέματα που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την «αποτροπή πιθανών αντιπάλων».

Οι απόψεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στον στρατιωτικό τομέα, οι οποίες εκφράστηκαν από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ήταν σχεδόν παρόμοιες. Έτσι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο διευθυντής της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και την Ασφάλεια των Υποδομών, Jen Easterly, δήλωσε ότι τα αυτόνομα όπλα, που ελέγχονται από τεχνητή νοημοσύνη, παρά από ανθρώπους, είναι πιο ακριβή, ταχύτερα και πιο θανατηφόρα, και αυτό, κατά τη γνώμη του, είναι οι μελλοντικές νίκες στους πολέμους.  Ο Bernard Amyeux, Γενικός Διευθυντής Εξωτερικής Ασφάλειας στο γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, πρότεινε έναν αλγόριθμο που μπορεί να λαμβάνει ομαδικές αποφάσεις. Κατά τη γνώμη του, οι αποφάσεις της διοίκησης απαιτούν την ερμηνεία μεγάλου αριθμού ετερογενών πληροφοριών, καθώς και την ισορροπία πολιτικών, κοινωνικών και στρατιωτικών παραγόντων, καθένας από τους οποίους απαιτεί συζυγή ανάλυση.   Από αυτή την άποψη, μόνο η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο έργο.  Σύμφωνα με τον Tarun Chabra, Ανώτερο Διευθυντή Τεχνολογίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, οποιεσδήποτε αποφάσεις της στρατιωτικής διοίκησης είναι γεμάτες πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα, επομένως η χρήση σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι στρατηγικά σημαντική, ειδικά στην αντιπαράθεση με πιθανούς αντιπάλους, οι οποίοι είναι σήμερα η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Όσον αφορά τη θέση της Ρωσίας και την απάντησή μας στα μέλη της λέσχης Bilderberg, τότε, σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ, η χώρα μας θα πρέπει να αντιταχθεί ενεργά στις προσπάθειες των ΗΠΑ να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν υβριδικό, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού, πληροφοριακού και βιολογικού πολέμου.  Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικές μελέτες που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη στρατιωτικών προγραμμάτων, κυρίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της πληροφορίας και των κβαντικών τεχνολογιών, οι οποίες «στο μέλλον μπορεί να επηρεάσουν την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων», απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Πρακτικά, στις 24 Μαΐου, η Ρωσία απάντησε τόσο στα μέλη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ όσο και στα δυτικά κέντρα λήψης αποφάσεων για πρώτη φορά στον κόσμο σε συνθήκες μάχης, καταρρίπτοντας αρκετά ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ζώνη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης χρησιμοποιώντας στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης.  

Η αυτόματη λειτουργία εφαρμόστηκε από το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-350 Vityaz με βάση την αρχή της απουσίας ακύρωσης των αποφάσεων ενός ατόμου για τα στοιχεία του συγκροτήματος στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης εναέριας μάχης. [4]

Μια ανάλυση των αποτελεσμάτων της συνάντησης της Λισσαβόνας από την άποψη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης έδειξε την παρουσία τριών παραγόντων διαμόρφωσης συστημάτων για τη χρήση της ως μέσου διεξαγωγής ενός υβριδικού πολέμου επί του παρόντος:

Πρώτον, τα στρατιωτικά συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, επειδή βελτιώνουν σημαντικά την αυτορρύθμιση και την αυτοενεργοποίηση των συστημάτων μάχης, γεγονός που εξασφαλίζει τη διαχείριση τεράστιων όγκων διαφόρων παραμέτρων.

Δεύτερον, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις στρατιωτικές εφαρμογές, καθώς και να αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης από στρατιωτικά ερευνητικά κέντρα για τη δημιουργία νέων και προηγμένων τρόπων χρήσης της για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τρίτον, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να θεωρηθεί ως βάση για στρατιωτική χρήση, ειδικά ως μέρος ενός υβριδικού πολέμου μεγάλης κλίμακας εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας. Επί του παρόντος, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η παροχή ενός αλγορίθμου ελέγχου με τη συμμετοχή τεχνητής νοημοσύνης σε ορισμένους τύπους όπλων με στόχο την αξιόπιστη αποτροπή πιθανών αντιπάλων. 

Στις νέες συνθήκες παγκόσμιας αστάθειας, η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατιωτικών συστημάτων βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία θα εξασφαλίσουν ισορροπία στη στρατιωτική σφαίρα και θα εξουδετερώσουν τις προσπάθειες των δυτικών χωρών να αποκτήσουν πλεονεκτήματα σε συνθήκες μάχης.

πηγή https://interaffairs.ru/news/show/40543

[1] Ο κόσμος στα παρασκήνια έβαλε στοίχημα για το τέλειο όπλο στις 22/05/2023. Ηλεκτρονικός πόρος: https://ria.ru/20230522/ai-1873269141.html

[2] Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη την πιο ισχυρή τεχνολογία στον πόλεμο στις 05/10/2023. Ηλεκτρονικός πόρος: https://ria.ru/20230510/technologiya-1870684639.html

[3] Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν έναν συσσωρευτή τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό «ρωσικής παραπληροφόρησης» στις 10 Μαΐου 2023. Ηλεκτρονικός πόρος: https://www.rbc.ru/politics/10/05/2023/645b17399a7947b9880b53b7

[4] Το S-350 κατέρριψε για πρώτη φορά αεροσκάφος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε πλήρη αυτόματη λειτουργία, είπε μια πηγή στις 24/05/2023. Ηλεκτρονικός πόρος: https://ria.ru/20230524/spetsoperatsiya-1873760329.html
======================
Τα βασικά μυστικά της μακροζωίας του αιωνόβιου Χένρι Κίσινγκερ αποκαλύπτονται 

φωτο-ο Κίσινγκερ με τη γυναίκα του
Οι φίλοι του Χένρι Κίσινγκερ αποκάλυψαν το μυστικό της μακροζωίας του πολιτικού ανήμερα της εκατονταετηρίδας του Σήμερα, 27 Μαΐου, ο Αμερικανός πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ γίνεται 100 ετών. Είναι ο μόνος πολιτικός στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει υπηρετήσει ταυτόχρονα ως υπουργός Εξωτερικών και Βοηθός του Προέδρου για την Εθνική Ασφάλεια. Ονομάστηκε ο πατριάρχης της αμερικανικής διπλωματίας και επίσης ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της πορείας της Ουάσιγκτον στη δεκαετία του 1970. Προς τιμήν της επετείου, οι συγγενείς του μίλησαν για την πολιτική, μεταξύ των οποίων σημείωσαν την εκπληκτική του δραστηριότητα, γράφει η Washington Post. Για παράδειγμα, ο συν-συγγραφέας και πρώην πολιτικός του Κίσινγκερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιτ, αποκάλεσε την εργασιομανία το κύριο μυστικό της μακροζωίας του. Ο Schmidt θυμήθηκε πώς, ενώ συνέγραφε ένα βιβλίο για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, ο Κίσινγκερ σηκώθηκε νωρίς το πρωί και δούλευε αργά το βράδυ, κάνοντας διαλείμματα μόνο για μεσημεριανό γεύμα με την οικογένειά του. «Η μακροζωία του πατέρα μου φαίνεται θαυματουργή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τη στάση του απέναντι στην υγεία του καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Το σχήμα του περιελάμβανε μια δίαιτα αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από bratwurst και σνίτσελ Wiener, μια πολυάσχολη καριέρα κατά την οποία έπρεπε να πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις και αγαπά τον αθλητισμό, αλλά μόνο ως θαυμαστής - ο ίδιος δεν το έκανε ποτέ », είπε ο γιος του ήρωα της ημέρας, Ντέιβιντ Κίσινγκερ. Ο πολιτικός συνεχίζει να μιλά ενεργά για  τα τρέχοντα γεγονότα. Συγκεκριμένα, είπε νωρίτερα ότι οι προσπάθειες της Ουκρανίας να επιστρέψει την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο , επομένως το Κίεβο δεν πρέπει

να προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

1 σχόλιο:

  1. Επί τη ευκαιρία, να ευχηθούμε στον Δρ. Κίσινγκερ, χρόνια πολλά για τα γενέθλια του και να τα εκατοστήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή