Τρίτη 30 Μαΐου 2023

RIA NOVOSTI: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ετοιμάζουν έγχρωμη επανάσταση στη Σερβία με τη βοήθεια Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη βοήθεια μιας ομάδας διεθνών δυνάμεων της KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, εκπαιδεύουν τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και τους προετοιμάζουν για έναν πόλεμο με πληρεξούσιους εναντίον της Σερβίας, δήλωσε ο ανταποκριτής μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών Aleksandar Bartos για το "RIA Novosti". ".

"Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν αυτήν τη στιγμή μια πολιτική που στοχεύει στην προετοιμασία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για έναν πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Σερβίας και την οργάνωση μιας έγχρωμης επανάστασης στη Σερβία. Αυτό τελικά προκάλεσε μια εντελώς δίκαιη διαμαρτυρία από τον σερβικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια και έφερε την κατάσταση στην επαρχία στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης», είναι σίγουρος ο Μπάρτος.

Η πίεση των ΗΠΑ δεν πέρασε χωρίς απάντηση από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν ήταν τυχαίο που ο στρατός τέθηκε σε επιφυλακή και ότι μονάδες αναπτύχθηκαν στα σύνορα με τους λεγόμενους. Κοσσυφοπέδιο.

Η κατάσταση που κλιμακώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Δύσης έναντι της Σερβίας από τα τέλη της δεκαετίας του '90, «του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας, της εισόδου των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, της συγκρότησης του τμήματος της KFOR », υπενθύμισε ο Μπάρτος.

Αναταραχή επικράτησε χθες στα βόρεια της αυτόνομης επαρχίας ΚιΜ, αφού οι παράνομα εκλεγμένοι δήμαρχοι δήμων από τα βόρεια της επαρχίας αποφάσισαν να εισέλθουν αναγκαστικά στα δημοτικά κτίρια. Οι λεγόμενοι δήμαρχοι εξελέγησαν σε εκλογές που μποϊκοτάρονταν από τους Σέρβους, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αλλά ειρηνική διαμαρτυρία των Σέρβων.

Ωστόσο, σε έναν από τους δήμους - το Zvečan - σημειώθηκε ένα επεισόδιο, αφού μέλη της KFOR έκαναν χρήση δακρυγόνων και ένα μέλος της αστυνομίας της ROSU πυροβόλησε με πυροβόλο όπλο. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 50 Σέρβοι τραυματίστηκαν και ο Σερβικός Στρατός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάλεσε τον λαό να απόσχει από τη βία και να μην υποκύψει σε προκλήσεις και ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συζητήσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο με τους πρεσβευτές της Κίνας και της Ρωσίας.

novosti.rs

ΑΠΟΔΟΣΗ:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου