Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021

Άλλο υπευθυνότητα και υποχρέωση κι άλλο «δια ροπάλου» εμβολιασμός.

 Άλλο υπευθυνότητα και υποχρέωση κι άλλο «δια ροπάλου» εμβολιασμός

Η συζήτηση και ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Οι απαγορεύσεις και αναγκασμοί έχουν κατά κανόνα αντίθετα αποτελέσματα και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.

Είναι άλλο πράγμα η ανάγκη να πεισθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, αφού αυτό είναι το μοναδικό μας όπλο έναντι της πανδημίας αυτή την περίοδο και είναι άλλο πράγμα να επιβληθεί δια νόμου και δια ροπάλου μια τέτοια διαδικασία η οποία θα χωρίσει τους πολίτες σε δυο κατηγορίες. Κάτι τέτοιο είναι κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνο, αφού η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε πρόκειται να γίνει «καθεστωτική» χώρα.

Προφανώς είναι πολύ σημαντικό ζήτημα η ατομική ευθύνη και η υπευθυνότητα του καθενός από εμάς. Κάθε πολίτης αναλαμβάνει το ρίσκο και την ευθύνη των πράξεών του και η ελευθερία του σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Όμως είναι εξόχως επικίνδυνο να χωρίσουμε τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους από την στιγμή που οι τελευταίοι θα τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκες, απολυμαντικά υγρά κ.ο.κ) και κοινωνικής αποστασιοποίησης (αποστάσεις ασφαλείας).

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ανοσία του πληθυσμού δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω των εμβολιασμών όπως στρεβλώς διαδίδεται, αλλά και μέσω της φυσικής ανοσίας όσων ασθένησαν από τον κορονοϊό και μιλάμε για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού.


Το ότι η ελληνική Πολιτεία εν προκειμένω αδυνατεί να πείσει το 100% των πολιτών να εμβολιαστούν είναι πρόβλημα της Πολιτείας και θα πρέπει να ξαναδεί τι κάνει λάθος προς αυτή την κατεύθυνση. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, η Πολιτεία δεν κατάφερε να πείσει ούτε καν την πλειονότητα των ίδιων των υγειονομικών να εμβολιαστούν.

Ο προβληματισμός και η διστακτικότητα των πολιτών δεν συνεπάγεται ότι όλοι είναι «αρνητές» και αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει.

Όπως πρέπει να σταματήσει και η προπαγάνδα περί μαζικών εμβολιασμών στα μικρά παιδιά από τη στιγμή που – τουλάχιστον προσώρας – δεν έχουμε ούτε «παιδιά» εμβόλια, ούτε data. Δεν υπάρχουν δηλαδή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για εμβολιασμό εφήβων και παιδιών κάτω των 12 ετών. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει σε κανέναν γονέα να εμβολιάσει το παιδί του με εμβόλια που έχουν προσωρινές άδειες και δεν έχουν υποβληθεί σε μακροχρόνιες μελέτες ανεπιθύμητων ενεργειών. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Κανένας νόμος και κανένα Σύνταγμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβάλλει κάτι τέτοιο.

Οι γονείς θα συμβουλευτούν τους προσωπικούς τους παιδιάτρους που γνωρίζουν το ιστορικό των παιδιών τους και όταν θα έχουμε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ο καθένας θα αποφασίσει ελευθέρως τι θα κάνει…

Όσο δεν έχουμε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τα όσα λέμε είναι λόγια του αέρα.
Η ευρεία αποδοχή περιορισμών δικαιωμάτων για προστασία της δημόσιας υγείας, δικαίω ανάγκης έγινε δεκτή από τους περισσότερους Έλληνες. Προσέξτε όμως, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει καταχρηστικές αποφάσεις!

Μην ξεχνάμε: Ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη. Ο δια της βίας εμβολισμός προσκρούει στον πυρήνα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, ενώ ως ιατρική πράξη, η εφαρμογή της προϋποθέτει την πληροφορημένη συναίνεση του ατόμου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι απαγορεύσεις και αναγκασμοί έχουν κατά κανόνα αντίθετα αποτελέσματα. Η ενημέρωση του πληθυσμού αποτελεί προϋπόθεση της απαιτούμενης συναίνεσης και είναι νομικά και ηθικά επιβεβλημένη, όπως άλλωστε και η προστασία του από ψευδείς και αντιεπιστημονικές απόψεις.

newsbomb.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Χριστός πλησίασε τον παράλυτο και τον ρώτησε: " θέλεις υγιής γενέσθαι;". Ο Χριστός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Ο διάολος ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή