Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Το Ιράν λέει ότι «ΠΟΤΕ» δεν θα δώσει εικόνες πυρηνικών τοποθεσιών στον παρατηρητή του ΟΗΕ καθώς λήγει η συμφωνία παρακολούθησης.

 Το Ιράν δεν θα παραδώσει εικόνες από ορισμένους από τους πυρηνικούς του χώρους στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), καθώς η συμφωνία παρακολούθησης της Τεχεράνης με τον οργανισμό του ΟΗΕ έχει λήξει, δήλωσε ο ομιλητής του ιρανικού κοινοβουλίου.


"Η συμφωνία έχει λήξει ... οποιαδήποτε από τις πληροφορίες που καταγράφηκαν δεν θα δοθεί ποτέ στον ΔΟΑΕ και τα δεδομένα και οι εικόνες θα παραμείνουν στην κατοχή του Ιράν", δήλωσε ο Μωάμεθ Μπακέρ Καλιφάφ κατά τη διάρκεια συνόδου του κοινοβουλίου την Κυριακή.

Αυτές οι ηχογραφήσεις έγιναν σε μορφή εκτός σύνδεσης και θα αποθηκευτούν στο Ιράν σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους της χώρας, είπε, όπως ανέφερε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν αναμένεται να αποφασίσει, κατά την πρώτη του σύνοδο μετά τη λήξη της συμφωνίας, εάν θα παρατείνει τη συμφωνία παρακολούθησης, δήλωσε ο Mahmoud Vaezi, επικεφαλής του προσωπικού στον απερχόμενο Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχάνι, στα μέσα της εβδομάδας.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο ΔΟΑΕ και το Ιράν μετά την απόφαση της Τεχεράνης να μειώσει τη συνεργασία με τον οργανισμό τον Φεβρουάριο, επέτρεψε στον φύλακα να συνεχίσει να λαμβάνει τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Συμφωνήθηκε για περίοδο τριών μηνών και αργότερα παρατάθηκε για άλλο ένα μήνα.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η συμφωνία παρακολούθησης έληξε, μετά από μια επιστολή του ΔΟΑΕ με την προσφορά να την παρατείνει ξανά ή να υπογράψει μια νέα που δεν είχε απαντηθεί από την Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γρόσι, κάλεσε το Ιράν να δώσει «άμεση απάντηση» στο κρίσιμο ζήτημα, αλλά απομακρύνθηκε από τον ιρανό απεσταλμένο στον ΔΟΑΕ, Καζέμ Γκαριμπάμπαντι, ο οποίος επέμεινε ότι η χώρα του «δεν ήταν υποχρεωμένη να συμμορφωθεί» με το αίτημα.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου