Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ο Λαβρόφ πάει για “ξεκαθάρισμα” στην Τουρκία: Η ανακοίνωση “βόμβα” του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

 Σήμερα, 30 Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Αττάλεια για διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τον Τούρκο ομόλογό του,μ Μαβλούτ Τσαβούσογλου.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση και τις προοπτικές εξέλιξης των διμερών σχέσεων, καθώς και επίκαιρα ζητήματα της περιφερειακής και διεθνούς ατζέντας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ρωσικου υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ρωσο-τουρκικός πολιτικός διάλογος χαρακτηρίζεται από υψηλή ένταση, παρά τη δύσκολη υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τονίζονται τα εξής:

Από την αρχή του έτους, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλνατιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν διεξήγαγαν έξι τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ συμμετείχαν, με καθεστώς τηλεδιάσκεψης, στην τελετή έναρξης της κατασκευής του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού “Ακούγιου” στις 10 Μαρτίου 2021.

Μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών αναπτύχθηκαν στενές επαφές.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2020 ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου κατόπιν πρόσκλησης του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ.Β. Λαβρόφ, επισκέφθηκε τη Ρωσία (Σότσι) προκειμένου να συμμετάσχει στην όγδοη Σύνοδο της Κοινής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ρωσο-τουρκικού Συμβουλίου συνεργασίας ανώτατου επιπέδου.

Στις 10 Μαρτίου 2021 στη Ντόχα οι Σ.Β. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου διεξήγαγαν διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Κατάρ. Στις 7-8 Ιουνίου 2021 στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν διεξοδικές διυπουργικές διαβουλεύσεις στο επίπεδο των υφυπουργών εξωτερικών όσον αφορά στα επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας των χωρών μας.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στην Αττάλεια σχεδιάζεται να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς και διεθνούς ατζέντας. Θα συζητηθεί η κατάσταση στην Υπερκαυκασία, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία, στην Κεντρική Ασία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί λεπτομερώς η πορεία της πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης στη Συρία, λαμβάνοντας υπόψη τις προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 26 Μαΐου 2021 στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και τη συνεχιζόμενη προετοιμασία για τη διεξαγωγή της έκτης Συνόδου της Συντακτικής Ομάδας της Συνταγματικής Επιτροπής στη Γενεύη.

Στην ατζέντα θα περιληφθούν επίσης ζητήματα ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ντόπιους κατοίκους, η κατάσταση στην Ιντλίμπ και στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Θα πραγματοποιηθεί η διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές εξέλιξης της κατάστασης στη Λιβύη, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική συμβολή των πρωτοβουλιών της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας και της Άγκυρας στη συνολική διευθέτηση της κρίσης στη χώρα αυτή.

Ανάμεσα στα κύρια θέματα των διαβουλεύσεων είναι οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα και τις γενικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021, η σύμπραξη με τις λιβυκές αρχές στην επίλυση των πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων και στην ενοποίηση των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, η δραστηριότητα της κοινής στρατιωτικής επιτροπής σε μορφή “5+5”.

Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στις μεθόδους ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στην διασφάλιση της ποιοτικής τους αναβάθμισης. Σημειώνουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 22,5 %, φθάνοντας τα 9,1 δις δολάρια ΗΠΑ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,1% φθάνοντας τα 7,2 δις δολάρια ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχα οι ρωσικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,8% φθάνοντας τα 1,9 δις δολάρια ΗΠΑ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξάλειψη των εμποδίων που χρησιμοποιεί η Τουρκία στον εμπορικό τομέα. Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να τονίσει την ανάγκη για την άρση των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων για ένα μεγάλο φάσμα εγχώριων αγαθών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.

Προγραμματίζεται να συζητηθούν θέματα εγγύησης της ασφάλειας της ζωής και της υγείας των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία, δεδομένης της πλήρους αποκατάστασης της αεροπορικής σύνδεσης -σε αμοιβαία βάση -από τις 22 Ιουνίου 2021. Θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας των αρμόδιων οργάνων των δύο χωρών για την ενίσχυση της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, για την χρήση του ρωσικού εμβολίου SPUTNIK V, καθώς και την επίσπευση της παραγωγής του από τις τουρκικές φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Στην διμερή ατζέντα θα υπάρχει επίσης ανταλλαγή απόψεων για την ανάπτυξη της ρωσοτουρκικής πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας και της αλληλόδρασης μέσω των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών των χωρών τους.

Θεωρούμε ότι η παρούσα συνάντηση των υπουργών θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των πολύπλευρων σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας, καταλήγει ν ανακοίνωση.

hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου