Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Ποτέ ξανά κλικ στο «Συμφωνώ» σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους ενημέρωσης, αγορών και εφαρμογών.

 

►Διαβάστε αυτό και δεν θα κάνετε ξανά κλικ στο «Συμφωνώ»: Κατασκοπεύουν τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα - ακόμη και τα κουδούνια. Ακόμη χειρότερα, υποστηρίζει η καθηγήτρια της Οξφόρδης CARISSA VELIZ, το κάνουμε στους εαυτούς μας δίνοντας τα δεδομένα μας.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα προσωπικά μας δεδομένα συλλέγονται, αποθηκεύονται και αναλύονται χάρη στη σχέση μας με τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο.

Γνωρίζουμε όμως πραγματικά την πλήρη έκταση των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής μας σε καθημερινή βάση;

Ας ξεκινήσουμε από την πρωινή καθημερινότητα. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε;

Πιθανότατα να ελέγξετε το τηλέφωνό σας. Με αυτόν τον τρόπο, ενημερώνετε ένα πλήθος ατόμων - τον κατασκευαστή του «smartphone», τους προγραμματιστές εφαρμογών και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας, καθώς και υπηρεσίες της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών οποιασδήποτε Αστυνομίας και Αρχών Ασφαλείας (εάν τυχαίνει να σας παρακολουθούν) - τι ώρα ξυπνάτε, που ήσαστε, που κοιμάστε και με ποιον μοιράζεστε ένα κρεβάτι, αρκεί να διατηρούν αμφότεροι και το τηλέφωνό μαζί τους.

By CARISSA VELIZ FOR THE «MAIL ON SUNDAY»

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Μ. ΜΠΑΛΤΣΑΒΙΑΣ από «AΔΑΜΑΣΤΟΣ ΝΕΑ»

Εάν φοράτε «έξυπνο» βιομετρικό ρολόι, θα έχει καταγράψει κάθε κίνηση στο κρεβάτι - συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, οποιασδήποτε σεξουαλικής δραστηριότητας.

Αν μοιραστείτε μια εικόνα ή καταγράψετε τις σκέψεις σας στο «Facebook» ή πληκτρολογήσετε μια αναζήτηση στο «Google»… οι πληροφορίες αυτές παρακολουθούνται και αποθηκεύονται.

Ίσως επίσης κάποια μέρα να έχετε μείνει από ζάχαρη και αποφασίσετε να ρωτήσετε τον γείτονά σας εάν έχει λίγη να σας δανείσει. Καθώς στέκεστε έξω από την πόρτα του, παρατηρείτε ότι υπάρχει ένα νέο «έξυπνο» κουδούνι, το οποίο καταγράφει εικόνες εκείνων που πλησιάζουν. Είναι εικασία όλων για το πού θα καταλήξει το βίντεο και για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί.

Κάποια άλλη στιγμή ενεργοποιείτε την «έξυπνη» τηλεόρασή σας. Πιθανόν να αναγνωρίζει όλα όσα παρακολουθείτε και να στέλνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε τα δεδομένα στον κατασκευαστή, σε τρίτους ή και στα δύο.

Εάν είχατε χρόνο να διαβάσετε τις πολιτικές απορρήτου των αντικειμένων που αγοράζετε, θα έχετε επίσης παρατηρήσει ότι η τηλεόρασή σας παίρνει και καταγράφει τις προφορικές σας λέξεις και διατηρεί το δικαίωμα να τις μεταδώσει σε άλλους οργανισμούς.

Οι Εθνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών κάθε χώρας όπως η «MI5» και η «CIA» μπορούν να κάνουν την τηλεόρασή σας να φαίνεται σαν να είναι σβηστή ενώ σας ηχογραφούν.

Ο ψηφιακός βοηθός σας Alexa της «Amazon» μπορεί επίσης να ακούει.

Συνεχίζεται, καθώς ξεδιπλώνεται η μέρα σας - η ηλεκτρονική παρακολούθηση που μετατρέπει την καθημερινή σας ζωή σε δεδομένα.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι, ήδη από το 2010, ο ιδρυτής του «Facebook» Mark Zuckerberg (εικόνα) πρότεινε ότι η ιδιωτικότητα δεν είναι πλέον «κοινωνικός κανόνας», καθόσον έχουμε «εξελιχθεί» και κοινοποιούμε απεριόριστα ένα πολύ μεγάλο όγκο προσωπικών μας πληροφοριών ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Στη σημερινή κοινωνία, τα αυτοκίνητα μπορούν να καταγράψουν τις τοποθεσίες που επισκέπτεστε, την ταχύτητα με την οποία οδηγείτε και το μουσικό γούστο σας - ακόμη και το βάρος σας που μετράται στη θέση του οδηγού ή του συνοδηγού.

Υπάρχουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που, μόλις ανοίξουν, επιτρέπουν σε τρίτους να παρακολουθούν τη γεωγραφική σας τοποθεσία.

Ακόμα και τα οικεία ιατρικά σας δεδομένα μπορούν να δωρηθούν από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας κάθε χώρας σε εμπορικούς οργανισμούς χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Και αν έχετε κάνει ποτέ ένα τεστ «DNA» - για λόγους υγείας ή για να εντοπίσετε τους προγόνους σας ίσως - τα γενετικά σας στοιχεία είναι έτοιμα για αρπαγή σε οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να πληρώσει.

►Ζούμε σε μια εποχή παρακολούθησης - και αυτός είναι ο καπιταλισμός παρακολούθησης.

Οι κυβερνήσεις σήμερα γνωρίζουν περισσότερα για τους πολίτες τους από οποιαδήποτε άλλη εποχή στο παρελθόν. Ακόμη και η περίφημη Στάζι - «Stasi», η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας κατάφερε να έχει αρχεία μόνο στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν σήμερα πολύ περισσότερες πληροφορίες - και για όλους. Και επειδή πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τις παγίδες του διαδικτύου είμαστε εν αγνοία μας πρόθυμοι ή και ακούσια – να δώσουμε αυτές τις πληροφορίες.

Ως καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Δεοντολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχω ερευνήσει αυτό το φαινόμενο με αυξανόμενο ενδιαφέρον και ανησυχία κατά την τελευταία δεκαετία.

Έχω γράψει ευρέως για τη σημασία της ιδιωτικής μας ζωής στην ψηφιακή εποχή και τι μπορούν να σκαρώσουν ανά πάσα στιγμή οι τεχνολογικοί γίγαντες εις βάρος μας - και πολύ περισσότερο - στον πολύ πιο οργανωμένο κόσμο της ιατρικής ηθικής.

Είναι εταιρείες όπως το «Facebook» και η «Google» που έχουν κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη για να οικοδομήσουν την «οικονομία δεδομένων». Και δεν ήταν ποτέ πιο εμφανές από ό, τι κατά τη διάρκεια του κλειδώματος «lockdown» που μας έκαναν οι κυβερνήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Data Economy», η οικονομία των δεδομένων που έρχεται... Μία …διαφορετική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο όπου το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις θα είναι τα δεδομένα που έχουν αποθηκευμένα στα πληροφοριακά τους συστήματα και τα κέρδη τους θα προέρχονται από το πως θα τα αξιοποιούν.

Χρησιμοποιήσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με φίλους και συγγενείς, σε πλατφόρμες όπως το «Zoom for work» και το «Google Classroom» για το σχολείο. Ο τελευταίος χρόνος μας έδειξε πόσο αδύνατο είναι να εξαιρεθούμε. Συλλογικά και ξεχωριστά, αυτές οι πλατφόρμες μας παρακολουθούν. Ξέρουν ότι γράφω αυτές τις λέξεις. Και, αν το διαβάζετε σε μια οθόνη, ξέρουν ότι τα διαβάζετε.

Ακούγεται απαίσιο - σχεδόν υπάγεται στα βασίλεια της θεωρίας συνωμοσίας. Αλλά αν νομίζετε ότι δεν έχει σημασία, τότε διαβάστε.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών όπως η «MI5» και η «CIA» μπορούν να κάνουν την τηλεόρασή σας να φαίνεται σαν να είναι σβηστή ενώ σας ηχογραφούν.  Ο ψηφιακός βοηθός σας Alexa της «Amazon» μπορεί επίσης να σας ακούει.           

Μόνο το «Facebook» έχει παραβιάσει το δικαίωμά μας στην προστασία της ιδιωτικής ζωής πολλές φορές καθώς ένας ολοκληρωμένος λογαριασμός θα αξίζει ένα βιβλίο από μόνο του.

Πράγματι, αξίζει να θυμηθούμε ότι, ήδη από το 2010, ο ιδρυτής του «Facebook» Mark Zuckerberg πρότεινε ότι το απόρρητο δεν ήταν πλέον «κοινωνικός κανόνας», εφόσον δήθεν έχουμε «εξελιχθεί» πέρα από αυτό… λόγω του όγκου των πληροφοριών… που κοινοποιήσαμε ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Είναι προς το συμφέρον του - και για τα συμφέροντα άλλων τεχνολογικών γιγάντων - να πιστεύουμε ότι είναι έτσι.

Όλα όσα κάνετε ενώ βρίσκεστε στο «Facebook» παρακολουθούνται, από τις κινήσεις του ποντικιού σας έως όσα γράφετε και αποφασίζετε να διαγράψετε πριν από την ανάρτηση.

Μπορεί να φαίνεται σαν ένα κοινωνικό δίκτυο στην επιφάνεια, αλλά η πραγματική του δραστηριότητα επηρεάζεται από προσωπικά δεδομένα. Θέλει να μάθει ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε, ποιον πληγώσαμε. Θέλει να προβλέψει και να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας. Και εξοπλισμένο με αυτό, μπορεί στη συνέχεια να πουλήσει στους διαφημιζόμενους πρόσβαση στην προσοχή σας.

Δεν είναι καν δυνατό να μείνουμε μακριά από αυτό το τεράστιο τέρας δεδομένων. Το «Facebook» διατηρεί «σκιώδη προφίλ» σε άτομα που δεν έχουν καν λογαριασμούς. Αυτό το κάνει μέσω των διεισδυτικών κουμπιών «like», που εμφανίζονται δίπλα σε περιεχόμενο όπως άρθρα ειδήσεων σε ιστότοπους σε όλο το Διαδίκτυο.

Κάνοντας κλικ στο «like» σημαίνει ότι οι φίλοι σας στο «Facebook» θα δουν τη δραστηριότητά σας και το ίδιο το «Facebook» θα έχει μια εικόνα για τα ενδιαφέροντά σας.

Αλλά αυτό που είναι λίγο γνωστό είναι ότι το «Facebook» μπορεί να συλλέξει βασικές πληροφορίες σχετικά με τη διεύθυνση «IP» ενός επισκέπτη (και συνεπώς την τοποθεσία του), καθώς και άλλους ιστότοπους στους οποίους έχουν προσπελάσει, οι οποίοι περιέχουν επίσης κουμπιά «like» του «Facebook», ακόμη και αν δεν κάνουν κλικ σε αυτά και δεν υπάρχει λογαριασμός στο «Facebook».

Και λοιπόν; Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι ενεργά επιβλαβή;

Αλλά το «Facebook» μπορεί να σας συνδέσει με άτομα που πραγματικά προσπαθείτε να αποφύγετε. Η ενότητα «Άτομα που μπορεί να γνωρίζετε» συνιστά στους χρήστες να συνδεθούν. Αυτό το εργαλείο βοήθησε στην επέκταση του κοινωνικού δικτύου του «Facebook», το οποίο αυξήθηκε από 100 εκατομμύρια μέλη όταν κυκλοφόρησε το 2008 σε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια το 2018.

Μπορεί να συνδέσει τις πραγματικές «σεξουαλικές ταυτότητες» των εργαζομένων με τους πελάτες τους. Ή να διαλύσουν το ιατρικό απόρρητο συνδέοντας τους ασθενείς με ψυχίατρο. Αυτοί οι ασθενείς είχαν πιθανώς τα στοιχεία του ψυχιάτρου στο βιβλίο επαφών του τηλεφώνου τους - και αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για τους αλγορίθμους του «Facebook» για να δημιουργήσουν τον σύνδεσμο.

Ο ιστότοπος προτείνει επίσης σε έναν παρενοχλητή να συνδεθεί με κάποιον ή κάποια που στο μέλλον να αποδειχθεί… ως το ανώνυμο θύμα του… σε όλες της περιπτώσεις της καθημερινής και κοινωνικής ζωής μας.

Για χρόνια, το «Facebook» επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της «Microsoft Bing» να βλέπει τους φίλους των χρηστών του «Facebook» χωρίς τη συγκατάθεσή τους και έδωσε στο «Netflix» και το «Spotify» τη δυνατότητα ανάγνωσης και διαγραφής ακόμη και των «ιδιωτικών» μηνυμάτων των χρηστών του «Facebook».

Το «Facebook» κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποίησε την αναγνώριση προσώπου στις φωτογραφίες σας - χωρίς να εξασφαλίσει τη σωστή συγκατάθεσή σας - για να αναπτύξει μια προσοδοφόρα νέα τεχνολογία. Έχει καταθέσει σίγουρα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που περιγράφουν συστήματα για την αναγνώριση των προσώπων των αγοραστών στα καταστήματα και τα ταιριάζουν με τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2019, εκατοντάδες εκατομμύρια αριθμοί τηλεφώνου χρηστών του «Facebook» εκτέθηκαν σε μια ανοιχτή ηλεκτρονική βάση δεδομένων, επειδή ο διακομιστής στον οποίο βρίσκονταν δεν προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης.

Ελέγχοντας το τηλέφωνό σας το πρωί, ενημερώνετε ένα πλήθος ατόμων - τον κατασκευαστή του «smartphone», τους προγραμματιστές εφαρμογών και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας, καθώς και τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών οποιασδήποτε Αστυνομίας και Αρχών Ασφαλείας (εάν τυχαίνει να σας παρακολουθούν) - τι ώρα ξυπνάτε, πού κοιμήθηκες και με ποιον μοιράζεσαι ένα κρεβάτι, αρκεί να διατηρούν και το τηλέφωνό τους μαζί τους.        

Αυτές είναι μερικές από τις τελευταίες καταχρήσεις εις βάρος ανθρώπινων ελευθεριών, προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων. Όλα φαίνεται να δείχνουν ότι οι παραβιάσεις του δικαιώματος απορρήτου από το «Facebook» δεν πρόκειται να σταματήσουν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια βρετανική κοινοβουλευτική έκθεση έχει δείξει ότι το «Facebook» συμπεριφέρθηκε ως «ψηφιακός γκάνγκστερ» τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι μόνο το «Facebook». Η «Google» υπήρξε επίσης σημαντικός πρωταγωνιστής σε αυτήν την ιστορία. Το 1996, οι ιδρυτές Larry Page και Sergey Brin ανέπτυξαν τον πυρήνα της «Google», έναν αλγόριθμο που μετρά τον αριθμό και την ποιότητα των συνδέσμων σε μια ιστοσελίδα για να αξιολογήσουν πόσο έγκυρος είναι αυτός ο ιστότοπος και κατατάσσει τα αποτελέσματα αναζήτησης ανάλογα.

Ήταν μια λαμπρή ιδέα. Δυστυχώς για όλους μας, ο Page και ο Brin θέλησαν να μετατρέψουν την Αναζήτηση «Google» από ένα καταπληκτικό εργαλείο σε μια εταιρεία δημιουργίας χρημάτων. Μέχρι το 2004 είχε έσοδα 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών.

Πώς το έκαναν; Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους για την πώληση διαφημίσεων. Καθώς οι χρήστες έψαξαν για ό, τι ήθελαν, με κάποια σχετική περιέργεια ή φόβο, η «Google» συγκέντρωσε ωκεανούς δεδομένων.

Έκτοτε, η «Google» δημιούργησε προϊόντα και εφαρμογές για να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα δεδομένα από ακόμη περισσότερες πηγές. Το «Chrome», οι Χάρτες, το «Pixel», το «Nest» και πολλά άλλα σχεδιάστηκαν ως τρόποι συλλογής ακόμη περισσότερων πληροφοριών και δεδομένων από εσάς.

Γιατί μια εταιρεία θα προσφέρει μια επιπλέον υπηρεσία χωρίς χρέωση προς εσάς… όπως τους Χάρτες… κάτι που είναι τόσο ακριβό για τη δημιουργία και τη συντήρηση, χωρίς κάποιο σχετικό αντάλλαγμα; Απλούστατα, η «Google» ήθελε να εξορύξει τα δεδομένα της τοποθεσίας σας.

Πολλοί άλλοι οργανισμοί - όχι πάντα οι προφανείς - κάνουν επίσης δωρεάν τα δεδομένα μας. Εάν πάτε στο γιατρό, να γνωρίζετε ότι τα ιατρικά σας δεδομένα είναι συχνά προς πώληση.

Μεσίτες δεδομένων - έμποροι προσωπικών πληροφοριών - μπορούν να αποκτήσουν ανώνυμα ιατρικά δεδομένα από φαρμακεία, νοσοκομεία, ιατρεία, εφαρμογές υγείας και αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, μεταξύ άλλων πηγών. Τα ιατρικά σας στοιχεία θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια ερευνητών, ασφαλιστικών εταιρειών ή μελλοντικών εργοδοτών.

Η τελευταία αμφισβητούμενη λήψη δεδομένων έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το έτος, όταν οι πληροφορίες ασθενών από τις πρακτικές της Γενικής Ιατρικής συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων των Εθνικών Συστημάτων Υγείας.

Τα δεδομένα των ασθενών του νοσοκομείου διατηρούνται ήδη σε κεντρικό τομέα πληροφοριών. Μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για ερευνητικούς σκοπούς, που είναι προς όφελος όλων.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, όπως το βρετανικό «NHS» ενδέχεται να αποφασίσει να δωρίσει τα αρχεία σας, χωρίς τη συγκατάθεσή σας, σε μια εταιρεία όπως η «DeepMind», η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει στη μητρική εταιρεία της «Google», «Alphabet».

Αυτό μπορεί να μην είναι προς όφελός σας καθόλου. Το «DeepMind» θα μπορούσε να συνδέσει τα δεδομένα σας με τον Λογαριασμό σας «Google», καταστρέφοντας περαιτέρω το απόρρητό σας.

Ωστόσο, οι πιο οικείες πληροφορίες από όλα αφορούν τα γενετικά σας δεδομένα - το προσχέδιο για το ποιοι είστε.

Ας φανταστούμε ότι ένας φίλος σας δίνει ένα κιτ «DNA» στο σπίτι ως δώρο. Τέτοια κιτ, τα οποία μπορούν να σας πουν για τη γενετική σας καταγωγή, βοηθούν στην εξεύρεση απομακρυσμένων συγγενών και ακόμη και να σας πουν τον κίνδυνο ασθένειας, πωλούνται περίπου 100 £.

Στέλνοντας το δείγμα του σάλιου σας, επιτρέπετε σε εταιρείες όπως η «Ancestry» να αναλύσουν, να πουλήσουν και να κοινοποιήσουν τις γενετικές σας πληροφορίες όπως επιθυμούν.

Και τι γίνεται με την οικογένειά σας; Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα είναι ο νόμος σε 30 χρόνια ή πώς θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε οτιδήποτε από γενετικές πληροφορίες μέχρι τότε.

Ίσως έχετε μείνει από λίγη ζάχαρη για το καφεδάκι σας και αποφασίσετε να ρωτήσετε τον γείτονά σας εάν έχει να σας δανείσει.  Καθώς στέκεστε έξω από την πόρτα του, παρατηρείτε ότι υπάρχει ένα νέο «έξυπνο» κουδούνι, το οποίο καταγράφει εικόνες εκείνων που πλησιάζουν. Είναι εικασία όλων για το πού θα καταλήξει το βίντεο και για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί.  

Τα εγγόνια σας ενδέχεται να στερούνται ευκαιριών στο μέλλον λόγω του γενετικού τεστ που εφαρμόζουν πλέον σε όλους μας και επιπλέει αυθαίρετα εκεί έξω στον δημόσιο τομέα, εάν υποδηλώνει κάποια ευαισθησία σε μια ασθένεια που περιορίζει τη ζωή ή ένα αρνητικό γνώρισμα της προσωπικότητας.

Το δικαίωμά σας να διαμαρτυρηθείτε νόμιμα ενδέχεται επίσης να κινδυνεύει από νέες τακτικές που παραβιάζουν περαιτέρω το απόρρητο. Η αστυνομία πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία «stingray» - ψεύτικους πύργους κινητών τηλεφώνων που αρπάζουν την τοποθεσία σας και μπορούν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες, τα μηνύματα κειμένου και την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει μυστικότητα στη χρήση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα δικαστήριο πέρυσι επέτρεψε στις αστυνομικές δυνάμεις να «μην επιβεβαιώσουν ούτε να αρνηθούν» ότι χρησιμοποιούνται.

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η εισβολή της ιδιωτικής ζωής μας μπορεί να είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας - για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, για παράδειγμα. Αντίθετα με ό, τι οι αρχές θα ήθελαν να πιστέψετε, ωστόσο, συμβαίνει πολύ συχνά η εισβολή στην ιδιωτική ζωή μας να δημιουργήσουν ανασφαλείς συνθήκες.

Έχοντας αυτό υπόψη, σκεφτείτε προσεκτικά τι μοιράζεστε στο διαδίκτυο, ειδικά αν αφορά τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου σας σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων είναι όσο το δυνατόν υψηλότερες.

Ποτέ μην κάνετε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή cookies» σε έναν ιστότοπο, επιλέξτε συσκευές που δεν μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο αν μπορείτε και χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Σε όσους αναρωτιούνται εάν το διαδικτυακό απόρρητο έχει σημασία, τους απαντώ «ΝΑΙ», σε όλους τους λογαριασμούς τραπεζών και «email» και τους εφιστώ την προσοχή σε οποιοδήποτε γνωστό ή άγνωστο πρόσωπο.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα τι είδους κοινωνία θα θέλαμε να ζήσουμε. Υπάρχουν δύο δυνατότητες εμπρός μας.

Η πρώτη είναι μια ακραία εκδοχή της κοινωνίας μας με καθημερινή και στιγμιαία παρακολούθηση στην οποία ζούμε σήμερα. Οι κρατικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφάλειας μας παρακολουθούν σε κάθε βήμα, ακούν κάθε λέξη μας και ξέρουν τι αγοράζουμε κάθε μέρα.

Τα «drone - οι κηφήνες» και οι δορυφόροι σας παρακολουθούν από ψηλά και η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σας αναγνωρίζεται όπου κι αν πάτε.

Οι αρχές παρακολουθούν αυτό που διαβάζετε, όταν διαμαρτύρεστε. Η αστυνομία, οι αρχές δημόσιας υγείας, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι εταιρείες παρακολούθησης λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες.

Τα δεδομένα σας χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξουδετέρωση των πανδημιών και την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, σας διαβεβαιώνουν οι αρχές. Αλλά γνωρίζετε ότι χρησιμοποιούνται επίσης για πολύ περισσότερα από αυτά.

Αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο οι μηχανές σας διαχειρίζονται. Παραγγέλνουν φαγητό όταν το ψυγείο σας εξαντλείται. Χρονολογούν την αποδοτικότητά σας στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων σας. Σας λένε να διαλογίζεστε όταν αυξάνονται τα επίπεδα άγχους σας.

Αναρωτιέστε εάν το μέλλον των παιδιών σας μπορεί να διακυβευτεί όταν παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο, καθώς γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματά τους πωλούνται σε μεσίτες δεδομένων που υπολογίζουν τις γνωστικές ικανότητες. Ανησυχείτε για το πόσο υπάκουοι πρέπει να είναι για να έχουν μια ευκαιρία σε αυτόν τον νέο κόσμο.

Πρόκειται για μια κοινωνία που προετοιμάζεται για αυταρχική ανάληψη.

Υπάρχει όμως μια δεύτερη, πολύ καλύτερη επιλογή. Ένας κόσμος όπου τα δεδομένα σας είναι ασφαλή και όχι στο έλεος οποιουδήποτε που θέλει να τα εκμεταλλευτεί ή να πουλήσει. Χρειαζόμαστε ακριβώς τους σωστούς κανόνες.

Γιατί παρακολουθούμε αυτήν τη στιγμή μια πολιτιστική διαδικασία παρόμοια με αυτήν που βελτίωσε τη ζωή μας εκτός ιντερνετικής σύνδεσης. Με τον τρόπο που κάθε υγιής και λογικός κανονισμός εξασφάλισε ότι τα τρόφιμα που πωλούνται ήταν βρώσιμα και ότι τα αυτοκίνητα έχουν ζώνες ασφαλείας, έτσι λοιπόν… και μια διαφορετική λογική ρύθμιση με κοινωνικούς κανόνες μπορεί να εξημερώσει την «Άγρια ​​Δύση του διαδικτύου.

Οι βασικοί κανόνες που καθορίζουμε τώρα θα καθορίσουν το τοπίο απορρήτου των επόμενων δεκαετιών. Είναι κρίσιμο να κάνουμε τα πράγματα σωστά.

Το χρωστάμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας.


© Carissa Veliz, 2021


Πηγή: AΔΑΜΑΣΤΟΣ ΝΕΑ

Με πληροφορίες από: athamastos.blogspot.gr - dailymail.co.uk

thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου