Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

Μείωση ρυθμού εμβολιασμών - Άλλοι μπάφους και άλλοι λαχεία!/Στον αέρα κορωνοπρόστιμα που δεν πληρώθηκαν.

Tόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη φαίνεται πως άρχισε να μειώνεται το ενδιαφέρον για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Αυτό αποδεικνύεται  και από τον καθημερινό απολογισμό της Πύλης Εμβολιασμών η οποία παρέχει πλέον και δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται.

 
Όλα τα κράτη άρχισαν πλέον να προβληματίζονται αναζητώντας τρόπους προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τελειώσουν με την πανδημία.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα είναι πολύ προχωρημένα. Συγκεκριμένα η Ουάσιγκτον άρχισε  να προσφέρει δωρεάν τσιγάρο μαριχουάνας σε όποιον εμβολιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Joints for Jabs». Το εγχείρημα «Τσιγάρα με αντάλλαγμα εμβόλια»,  τίθεται άμεσα σε ισχύ και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο της Πολιτείας δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες λιανοπωλητές μαριχουάνας να παρέχουν στους πελάτες ηλικίας 21 ετών και άνω ένα τσιγάρο μαριχουάνας στα καταστήματά τους, αφού λάβουν την πρώτη ή δεύτερη δόση του εμβολίου. 
 
Στην Κύπρο όμως δεν είμαστε τόσο «προχωρημένοι». Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι, πιο  δελεαστικοί ...
 
Τι θα γινόταν, άραγε,  αν η Κυβέρνηση αποφάσιζε να δώσει κάθε βδομάδα με κλήρωση ένα συμβολικό χρηματικό ποσό δώρο, εν είδη λαχνού-κρατικού λαχείου, σε όσους εμβολιάζονταν; 
 
Ο μόνος που μάλλον δεν θα ήθελε να σκεφτεί το πιο πάνω «αν» θα ήταν ο κ. Κόκκινος και η Πύλη του. 
 
ΜΠΙΛ ΓΑΤΟΣ 
Στον αέρα κορωνοπρόστιμα που δεν πληρώθηκαν.

Αμφίβολη είναι η τύχη χιλιάδων εξωδίκων που εκδόθηκαν τους τελευταίους 15 περίπου μήνες στο πλαίσιο των μέτρων για πρόληψη από την πανδημία του κορωνοϊού και παραμένουν απλήρωτα.Στον αέρα κορωνοπρόστιμα που δεν πληρώθηκαν

Πολλά εξώδικα που εκδόθηκαν σε αλλοδαπούς και δεν πληρώθηκαν στο χρονικό πλαίσιο που καθόριζε ο νόμος, πήγαν στο Δικαστήριο, όμως οι κλητεύσεις για να εμφανιστούν στη δίκη δεν έγινε κατορθωτό να επιδοθούν επειδή οι επηρεαζόμενοι δεν εντοπίστηκαν στη διεύθυνση που δήλωσαν. Μετά την εξέλιξη αυτή οι υποθέσεις αναγκαστικά αποσύρονται από τα Δικαστήρια και κατά πάσα πιθανότητα οι παρανομούντες γλυτώνουν. Τα πλείστα εξώδικα εκδόθηκαν επειδή οι αλλοδαποί βρέθηκαν να κυκλοφορούν άσκοπα στους δρόμους, ενώ υπήρχε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι η υπόθεση να φτάσει στα Δικαστήρια, αυτοί άλλαξαν διεύθυνση με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται.

Στο μεταξύ, χιλιάδες εξώδικα που δεν πληρώθηκαν από τους πολίτες και θα πρέπει να σχηματιστεί ποινικός φάκελος για να σταλούν στο Δικαστήριο, βρίσκονται στο περίμενε, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα θέματα που ηγέρθηκαν στα Δικαστήρια και αφορούν τη συνταγματικότητα ή μη των διαταγμάτων. Αρκετοί δικηγόροι έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον τα διατάγματα που εκδίδει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι εντός συνταγματικού πλαισίου, αφού αυτά δεν έχουν περάσει από τη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος. 

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία να αναμένεται το ξεκαθάρισμα του ζητήματος από τη Δικαιοσύνη και μετά να καταχωρηθούν οι χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν μη πληρωμένα εξώδικα. Ο μεγάλος φόβος που υπάρχει είναι αν τα μέτρα και τα διατάγματα κριθούν αντισυνταγματικά, τότε τι θα γίνει με εκείνους που έχουν πληρώσει τα εξώδικά τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης έχει γνωστοποιήσει με επιστολή του στην Αστυνομία, ότι δεν είναι διατεθειμένος να εξετάζει παράπονα για ακύρωση εξωδίκων ή αναστολή πληρωμής ή με δόσεις και αν κάποιος έχει παράπονο να αποταθεί στην Επιτροπή που λειτουργεί στην Αστυνομία και εξετάζει τις συνθήκες που εκδόθηκε ένα εξώδικο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γύρω στα 650-700 παράπονα από τις 4.000 περίπου που υποβλήθηκαν, έχουν κριθεί βάσιμα για ανθρωπιστικούς λόγους ή λόγω λάθους, γι’ αυτό και υποβλήθηκε εισήγηση στον Γενικό Εισαγγελέα για διευθέτηση.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου