Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Δεν θα πουλάει κανείς, αν δεν έχει την «ΣΦΡΑΓΙΔΑ» – Απόφαση «σταθμός» στην Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ).

Το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες...

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους.
Σε ισχύ τίθεται νέο θεσμικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη, το οποίο αφορά την «κυβερνοασφάλεια».
Με την «Πράξη για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο», που τίθεται σε ισχύ από τις 27 Ιουνίου 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί για πρώτη φορά ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας.

Όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε., «το ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων, τεχνικών απαιτήσεων, προτύπων και διαδικασιών, που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιολόγηση των ιδιοτήτων κυβερνοασφάλειας ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας ή διαδικασίας.
Όποια προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Ευρώπης, δεν έχουν την ηλεκτρονική ευρωπαϊκή «ΣΦΡΑΓΙΔΑ», προφανώς θα απορρίπτονται από τους πολίτες.
Με άλλα λόγια ένα κέντρο διαχείρισης στην Ευρώπη θα κρίνει τι μπορούμε να αγοράσουμε και τι όχι.
Αυτό θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια ή συνιστά ακόμα ένα βήμα για παγκόσμια δικτατορία, η οποία θα ορίζει τα πάντα;
Πάντως, η εν λόγω κίνηση παρουσιάζεται ως μια πρωτοποριακή εξέλιξη, καθώς είναι ο πρώτος νόμος της ΕΕ, που «ανταποκρίνεται στην πρόκληση για ασφάλεια των συνδεδεμένων προϊόντων, των συσκευών Internet of Things (ΙοΤ) και των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω τέτοιων πιστοποιητικών».

Θα χορηγούνται λοιπόν πιστοποιητικά κυβερνοασφάλειας, με πρόσχημα τις κυβερνοεπιθέσεις συγκεκριμένων χάκερ, πολλοί από τους οποίους δεν αποκλείεται να βρίσκονται στην ίδια… «ομάδα» με εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις για την Ευρώπη.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ιστοσελίδα των Βρυξελλών:
Κάθε ευρωπαϊκό σύστημα θα πρέπει να προσδιορίζει:

  • τις καλυπτόμενες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών,
  • τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας, για παράδειγμα, με αναφορά σε πρότυπα ή τεχνικές προδιαγραφές,
  • τον τύπο αξιολόγησης (π.χ. αυτοαξιολόγηση ή αξιολόγηση από τρίτους)
  • το επιθυμητό επίπεδο διασφάλισης («βασικό», «ουσιαστικό» και/ή «υψηλό»).

Τα πιστοποιητικά θα αναφέρονται σε τρία επίπεδα διασφάλισης (βασικό, ουσιαστικό, υψηλό) τα οποία είναι ανάλογα με το επίπεδο του κινδύνου που συνδέεται με την προβλεπόμενη χρήση του προϊόντος, της υπηρεσίας ή της διαδικασίας,
Οι πολίτες θα επιλέγουν φυσικά αυτά που η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει ως απολύτως ασφαλή. Κάτι σαν επιτροπή λογοκρισίας ειδήσεων, η οποία κρίνει ποιες είναι ψευδείς ή ποιες όχι, καθοδηγώντας
Εμείς ευχόμαστε όλα αυτά να είναι για καλό. Σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε βήμα-βήμα σε άλλου είδους καταστάσεις.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου