Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Κάτω από τα παλαιστινιακά σπίτια, οι αμερικανοί απεσταλμένοι σφυρίζουν σε ένα αρχαίο δρόμο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

O Ντέιβιντ Φρίντμαν και ο Τζέισον Γκρενμπλάτ παρευρίσκονται στα εγκαίνια του αρχαίου εβραϊκού προσκυνηματικού δρόμου που ανασκάφηκε στη γειτονιά Σίλβαν.

Ο Ντέιβιντ Φρίντμαν καταστρέφει τον τελευταίο εναπομείναντα τοίχο μπροστά από τον Δρόμο Προσκυνημάτων, σε τελετή στην γειτονιά Ανατολικής Ιερουσαλήμ του Silwan, στις 30 Ιουνίου 2019. (Facebook / Screen capture)
Ο Αμερικανός Πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίτνμαν και ο απεσταλμένος της ειρηνευτικής δύναμης του Λευκού Οίκου, Jason Greenblatt, κατά την εναρκτήρια τελετή της Κυριακής, σφυρηλάτησαν το τελικό τείχος που βρισκόταν μπροστά από ένα αρχαιολογικό τουριστικό χώρο, που είχαν σκάψει κάτω από παλαιστινιακά σπίτια ,στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
"Είτε υπήρχε ποτέ αμφιβολία για την ακρίβεια, τη σοφία, την ευγένεια του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, σίγουρα πιστεύω ότι αυτό δημιουργεί όλες τις αμφιβολίες για ανάπαυση", δήλωσε ο Φρίντμαν.
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει στο Εθνικό Πάρκο του Δήμου του Ντέιβιντ στην παλαιστινιακή γειτονιά του Silwan, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η περιοχή έχει αρκετούς εβραϊκούς θύλακες.
Μιλώντας λίγο μετά τον Φρίντμαν, ο Μπάρκατ δήλωσε  ότι το πιο πρόσφατο αρχαιολογικό εύρημα «ελπίζουμε να επιτρέψει στον κόσμο να καταλάβει γιατί ποτέ δεν θα χωρίσουμε την πόλη της Ιερουσαλήμ. "
Αρκετές δωδεκάδες ακτιβιστές από τον παρατηρητή του διακανονισμού Peace Now διαμαρτυρήθηκαν έξω,για το γεγονός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η αριστερή ΜΚΟ χαρακτήρισε την οδό προσκυνήματος "τη σήραγγα διαμάχης", προσθέτοντας ότι "προκάλεσε την εκκένωση των παλαιστινιακών σπιτιών στις γειτονιές και την αύξηση των εντάσεων μεταξύ παλαιστινίων κατοίκων και εβραίων εποίκων.
Ο Δρόμος προσκυνήματος, ο οποίος ανεβαίνει από την πισίνα του Σιλοαμ στο εβραϊκό ναό, χρονολογείται όχι νωρίτερα από 30-31 μ.Χ., κατά τη διάρκεια του διαβόητου Ρωμαίου κυβερνήτη Ποντίου Πιλάτου. Αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία ο Ιησούς καταδικάστηκε σε θάνατο, δήλωσε ο αρχαιολόγος του Ντέιβστον Σάντον σε μια τηλεοπτική περιήγηση του ιστοτόπου του 2017.
"Σε αντίθεση με τις περισσότερες αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκινούν από το έδαφος κάτω, αυτή η ανασκαφή έγινε υπογείως, κάτω από τη σύγχρονη Ιερουσαλήμ", γράφει ο Doron Spielman, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Δήμου του Δαβίδ, στο Times of Israel op- ed την Κυριακή. "Δεκάδες φωτογραφικές μηχανές οπτικών ινών χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρυπτογραφήσουν το σημείο εκσκαφής, ενώ οι χάρτες και τα διαγράμματα που έκαναν αρχαιολόγοι τον περασμένο αιώνα και κατά το ήμισυ άνοιξαν το δρόμο προς τα εμπρός", έγραψε.
Ωστόσο, ο Άμπεκ Σαβέ, αριστερή οργάνωση που δεσμεύτηκε να προστατεύσει τους αρχαιολογικούς χώρους ως κοινή κληρονομιά όλων των πολιτισμών και θρησκειών στη χώρα, διαφώνησε με τα ευρήματα του Δήμου του Ντέιβιντ, λέγοντας ότι αν και ο δρόμος παρουσιάζεται ως μέρος της διαδρομής προσκυνήματος, "Η μέθοδος οριζόντιας ανασκαφής και η περιορισμένη επιστημονική δημοσίευση δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε χτίστηκε ο δρόμος και πώς ενσωματώθηκε στην αστική διάταξη της Ιερουσαλήμ".
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου