Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Και όμως αυτή την φορά μας λένε την αλήθεια – Ενημερώστε τους πάντες (ΒΙΝΤΕΟ).

Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος ίσως δεν θα είναι «ανέμελη γιορτή»...

του Κίμωνα Χαραλάμπους
Πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί κάνουν λόγο από χθες για «εκβιαστικό δίλημμα» της Νέας Δημοκρατίας (αυτοδύναμη κυβέρνηση ή εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική).
Η αλήθεια είναι πως έτσι λειτουργούν συνήθως οι πολιτικοί, εκβιαστικά, προκειμένου να πάρουν ψήφους.

Ωστόσο αυτή την φορά τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Εφόσον, την 7η Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία δεν εκλεγεί αυτοδύναμη, τότε, υπάρχει ο κίνδυνος, η χώρα να οδηγηθεί σε πολιτική αστάθεια και αυτό επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να έχει περάσει από την Βουλή, με 150+ ψήφους, την αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού νόμου από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Αν λοιπόν δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση –και με το ΚΙΝΑΛ να «εκπέμπει» αβεβαιότητα και… διγλωσσία αναφορικά με κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας- τότε ΠΡΑΓΜΑΤΙ η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, με το σύστημα της απλής αναλογικής και με το θερμόμετρο στα εθνικά θέματα να χτυπάει «κόκκινο».
Κάποιοι θα… ήθελαν να δουν «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά, καθώς τα δύο κόμματα εκπροσωπούν δύο εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες στην οικονομία (μείωση φόρων έναντι υπερφορολόγησης), στα εθνικά θέματα (βλ. Συμφωνία Πρεσπών), στο «μεταναστευτικό» και στην κοινωνία.
Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Θέμα Fm 104,6, στις 7 Ιουλίου πρέπει να δοθεί ισχυρή εντολή στην ΝΔ «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική».
Απλή αναλογική, η οποία, ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ, προκαλεί προβλήματα διακυβέρνησης σε Ισπανία, Γερμανία και άλλες χώρες που την χρησιμοποιούν, καθώς καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και βάζει πολλά κόμματα στο παιχνίδι σχηματισμού κυβέρνησης.
Και όπως έλεγαν οι παππούδες μας: «Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει».
Τι προβλέπει το σενάριο του «θερμού καλοκαιριού», όπως το έχει σκιαγραφήσει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

«Εάν το βράδυ της 7ης Ιουλίου το τελικό αποτέλεσμα δείξει ότι το πρώτο κόμμα – το οποίο όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι η ΝΔ – δεν συγκεντρώνει τουλάχιστον 151 βουλευτικές έδρες τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εφαρμόσει το άρθρο 37 του Συντάγματος για τις διερευνητικές εντολές.
Η διαδικασία διαρκεί έως 9 ημέρες καθώς οι εντολές δίνονται στους αρχηγούς των τριών κομμάτων με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους από 3 ημέρες για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας (σ.σ. ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ).
Εάν αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες τότε κατά το Σύνταγμα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».
Σε αυτή την περίπτωση στις 16-18 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής θα υπογράψει νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εντός 30 ημερών. Πιθανότερες ημερομηνίες για την νέα προσφυγή στις κάλπες είναι οι δύο Κυριακές μεταξύ του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή 11 και 18 Αυγούστου.
Ωστόσο, σε αυτό το ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που σημαίνει ότι για να κυβερνήσει αυτοδύναμα το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστά πολύ πάνω από το 40% (σ.σ. αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής είναι μηδενικό τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 50,1% για την αυτοδυναμία).
Για παράδειγμα το σύνολο των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν την ΝΔ με ποσοστά 35% εως 37% που της εξασφαλίζουν από 152 εως 156 έδρες. Στην περίπτωση όμως της απλής αναλογικής θα λάμβανε 102 – 106 έδρες».
Οπότε, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη σε σχέση με το τι θα συμβεί, άπαξ και οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική, πόσω μάλλον στην χώρα των Ελλήνων… 
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου