Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Στάση αναμονής για τις κινήσεις της Αγκυρας.Τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία, μετά και τον κατάπλου του δεύτερου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Αττάλεια. Το πλωτό γεωτρύπανο έχει καταπλεύσει στην Αττάλεια προκειμένου να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα εξαρτήματα που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση γεώτρησης. Τις προηγούμενες ημέρες από την Αγκυρα είχε εξαγγελθεί γεώτρηση περί την χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασίας στην Κύπρο, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί.
Γράφει ο Βασίλης Νέδος.
Στη Λευκωσία υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι η Αγκυρα μπορεί να κλιμακώσει, αναθέτοντας στο «Γιαβούζ» μια γεώτρηση στα νότια της Κύπρου, εντός της ήδη αδειοδοτημένης κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).


Σε Αθήνα και Λευκωσία υπάρχει ικανοποίηση για τη στάση που έχει τηρήσει η Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι άπαντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες έχουν μικρό πρακτικό αντίκτυπο, αλλά πολύ σημαντικό συμβολισμό. Για τα μέτρα που συζητούνται στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι σκληρές διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν οφείλονται αποκλειστικά στις γεωτρήσεις του «Φατίχ», «αλλά ήταν και οι θριαμβολογίες και οι τελετές και η απόδειξη πως, δυστυχώς, η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη τις φραστικές (προειδοποιήσεις). Για αυτό και η ανατροπή του σκηνικού και η υιοθέτηση απόφασης για λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας». Για το χρονοδιάγραμμα αυτής της συζήτησης σε επίπεδο Ε.Ε., ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πιθανές αποφάσεις «παίρνουν κάποιο χρόνο, διότι υπάρχουν οι καθορισμένες διαδικασίες στην Ε.Ε. και είναι πολλές φορές στενάχωρο να παρακολουθείς να γράφεται ή να λέγεται ότι δεν επετεύχθη η άμεση λήψη απόφασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε αυτή τη συζήτηση περί μέτρων, όσοι έχουν εμπειρία τονίζουν ότι πιθανός περιορισμός των προενταξιακών κονδυλίων ή αναστολή των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε., δεν αποτελούν παρά συμβολικής σημασίας αντιδράσεις ενώ, στον αντίποδα, η απόφαση υποχρεωτικών, για όλα τα μέλη, κυρώσεων, θα ενέτασσε την Αγκυρα σε μια κατηγορία με κράτη-διεθνείς παρίες, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, κάτι που είναι αμφίβολο αν θέλει οποιοσδήποτε στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πάντως σαφής. «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα (σ.σ. οι κινήσεις της Ε.Ε.) το οποίο γίνεται. Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε αν αυτή η "απειλή" οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς και αν δεν την οδηγήσει, να περάσουμε πια από τα λόγια σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Ειδικά σε μία εποχή κατά την οποία η τουρκική οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε (στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης) ότι ο ίδιος θα επιδιώξει να έχει ως πρωθυπουργός μια ειλικρινή σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με προϋπόθεση το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο, τονίζοντας «δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Ελληνες πολίτες. Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί συμφωνίας με την ExxonMobil για την εκμετάλλευση οικοπέδου στα νότια της Κρήτης, διερωτώμενος «γιατί έπρεπε να περάσουν 4,5 χρόνια για να γίνει αυτό;». Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα για έλλειμμα ενημέρωσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Δική μου δουλειά, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είναι να διαμορφώσω πλαίσιο συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική. Και θα λαμβάνω την πρωτοβουλία να ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς όταν κρίνω ότι υπάρχουν πληροφορίες που πρέπει να τις γνωρίζουν», είπε.


ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου