Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

«It´s over, Mr President»

Τιτλοι τέλους στην εξουσία Ερνογτάν βάζει από τις στήλες της Welt ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο δημοσιογράφος που επί ένα χρόνο έμεινε στις τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορητήριο: «Τον περιμένουν δίκες για διαφθορά».

Μέσα σε αυτήν την φράση που έγραψε στο twitter ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο τουρκικής καταγωγής γερμανός αρθρογράφος της εφημερίδας die Welt, που επί ένα χρόνο βρίσκονταν έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορία, συνοψίζει το μήνυμα του χθεσινού εκλογικού «σεισμού» στην Κωνσταντινούπολη, ότι η εποχή Ερντογάν βαίνει προς το τέλος.
«Τον περιμένουν δίκες»
Άντεξε μέχρι τελους ο Εκρέμ Ιμάμογλου Άντεξε μέχρι τελους ο Εκρέμ Ιμάμογλου
Αυτός είναι και ο τίτλος της ανάλυσης στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας. Γράφει ο Γιουτζέλ: «Αυτό το βράδυ του Ιουνίου του έτους 2019 ξεκινά για άλλη μια φορά το τέλος της εποχής Ερντογάν, ένα τέλος που δρομολογήθηκε με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Από τότε ο Ερντογάν δεν έχει νέο αφήγημα να προσφέρει. Ούτε αυτό της δημοκρατίας και της ελευθερίας, με το οποίο είχε ξεκινήσει κάποτε, ούτε αυτό της ευημερίας και των μεγαλοφαντασιώσεών του στο μεσοδιάστημα. Τελευταία έδινε αγώνα για τον ίδιο του τον εαυτό, την ώρα που η χώρα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά είχε μπει σε βαριά κρίση» σημειώνει ο αρθρογράφος, που προβλέπει τα χειρότερα, όταν φύγει από την εξουσία. «Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν παραδώσει την εξουσία, τα δειλινά στην Μαρμαρίδα δεν θα είναι ειδυλλιακά. Τον περιμένουν δίκες για διαφθορά, εκτροπή την συνταγματικής τάξης και για μια σειρά άλλων αδικημάτων».
Ο Ντενίζ Γιουτσέλ σχολιάζει και το «μήνυμα» Οτζαλάν προς τους Κούρδους να κρατήσουν «ουδέτερη» στάση στις χθεσινές εκλογές και τις κατηγορίες Ερντογάν προς τον φυλακισμένο πρώην αρχηγό των Κούρδων Σαλαχατίν Ντεμιρτάς, ότι δεν υπακούει στον Οτζαλάν. «Πρόκειται για μια διαδικασία εξαπάτησης σε μια χώρα, στην οποία δεκάδες πρώην βουλευτές και πρώην τοπικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στις φυλακές, επειδή πήραν εντολές από το ΡΚΚ».

Το ράπισμα της Κωνσταντινούπολης
Πανηγυρισμοί των οπαδών του Ιμάμογλου στους δρόμους της Πόλης Πανηγυρισμοί των οπαδών του Ιμάμογλου στους δρόμους της Πόλης
Για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών ισοδυναμεί με ράπισμα: «Για το μέλλον της Τουρκίας αυτές οι εκλογές αποτελούν σημάδι ελπίδας, γιατί δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας παρά τις ελλείψεις είναι ικανό να κάνει διορθώσεις με δημοκρατικό τρόπο. Η ισχύς του Ερντογάν ξεπέρασε το ζενίθ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν τόσο εύκολα οι συνθήκες στην Τουρκία. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2023. Σε περίπτωση που γίνουν νωρίτερα η αντιπολίτευση θα πρέπει να δείξει στη χώρα ό,τι ακριβώς έγινε στην Κωνσταντινούπολη για να επιτύχει».
Για το Spiegel ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε ιστορία: «Είναι ο θρίαμβος ενός ανθρώπου, με την οποία κανείς δεν υπολόγιζε. Για το κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό, που φαίνεται ότι είχε ξεσυνηθίσει να νικά. Θρίαμβος και για την τουρκική δημοκρατία, που χιλιάδες φορές θεωρήθηκε νεκρή, αλλά νεκραναστήθηκε. Όμως για τον Ερντογάν το αποτέλεσμα αποτελεί την χειρότερη ήττα της πολιτικής του θητείας». Αντίθετα ο σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt υποστηρίζει ότι η εξουσία του Ερντογάν δεν διερράγη ακόμη: «Καταρχήν είναι σαφές ότι η παντοδυναμία Ερντογάν με τη απώλεια της Κωνσταντινούπολης και των άλλων μεγαλουπόλεων υπέστη σημαντικό πλήγμα. Μόνο η μητρόπολη του Βοσπόρου αντιπροσωπεύει το 1/3 της οικονομικής ισχύος της χώρας. Σε αυτή δίνονται τα μεγαλύτερα δημόσια έργα, όπως η οικοδόμηση γεφυρών, αεροδρομίων και τούνελ. Και πολύ συχνά κέρδιζαν τους διαγωνισμούς εταιρείες που πρόσκεινταν στο κόμμα του Ερντογάν, που με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζε μια βάση μεγάλης υποστήριξης, ακόμη και στην οικονομία. Όποιος νομίζει τώρα ότι όλα τελειώνουν, κάνει λάθος. Η αντιπολίτευση έγινε λίγο πιο δυνατή, αλλά όχι τόσο δυνατή για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και το κόμμα του χωρίς φόβο. Η νίκη Ιμάμογλου αποτελεί τομή, αλλά με αβέβαια έκβαση».
Ειρήνη Αναστασοπούλου.
dw.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου