Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Το 1984 του Orwell δεν διαβάζεται πλέον σαν μυθοπλασία. Είναι η πραγματικότητα της εποχής μας

Robert Bridge
Ο Robert Bridge είναι Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Πρώην επικεφαλής του περιοδικού The Moscow News, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Midnight in the American Empire», το οποίο κυκλοφόρησε το 2013.

Πριν από 70 χρόνια, ο Βρετανός συγγραφέας George Orwell κατέλαβε την ουσία της τεχνολογίας στην ικανότητά της να διαμορφώσει τα οράματά μας στο τεράστιο έργο του, το 1984. Η τραγωδία της εποχής μας είναι ότι δεν καταφέραμε να λάβουμε υπόψη την προειδοποίησή της.
Ανεξάρτητα από το πόσες φορές διάβασα το 1984, το αίσθημα της απόλυτης αβοήθειας και της απελπισίας που ζυγίζει μέσα από το αριστούργημα του Orwell δεν αποτυγχάνει ποτέ να με εκπλήττει. Παρόλο που συνήθως αναφέρεται ως «δυστροφικό φουτουριστικό μυθιστόρημα», είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία φρίκης σε μια κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε προέκυψε από τα μυαλά των παραγωγών συγγραφέων όπως ο Stephen King ή ο Dean Koontz. Ο λόγος είναι απλός. Ο κόσμος των εφιάλτων που κατοικεί ο πρωταγωνιστής Winston Smith, ένας τόπος που ονομάζεται Ωκεανία, είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς. Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με κάποιο φανταστικό κλόουν ή δαίμονα, είναι το κακό τέρας. 
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ο Orwell επιδεικνύει μια εκπληκτική ικανότητα να προβλέψει μελλοντικές τάσεις στην τεχνολογία. Περιγράφοντας το λιτό κομμάτι του Λονδίνου του Winston Smith, αναφέρει ένα όργανο που ονομάζεται «telescreen», το οποίο ακούγεται εντυπωσιακά παρόμοιο με το φορητό «smartphone» που χρησιμοποιείται με ενθουσιασμό από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σήμερα.
Ο Oργουελ περιγράφει την πανταχού παρούσα συσκευή ως μια "επιμήκη μεταλλική πλάκα όπως έναν κοπιασμένο καθρέφτη" που είναι στερεωμένη στον τοίχο.
Μέσω αυτού του gadget  οι κυβερνήτες της Ωκεανίας είναι σε θέση να παρακολουθούν τις ενέργειες των πολιτών της κάθε λεπτό κάθε μέρα. Ταυτόχρονα, οι θιασώτες του 1984 δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να ξεχνούν ότι ζούσαν σε κατάσταση ολοκληρωτικής επιτήρησης, υπό τον έλεγχο της πολύ φοβισμένης αστυνομίας της Σκέψης. Οι μαζικές αφίσες με το σύνθημα «Big Brother Watching You» ήταν τόσο διαδεδομένες όσο και οι σύγχρονες διαφημιστικές πινακίδες μας. Σήμερα, όμως, αυτές οι ευγενικές προειδοποιήσεις σχετικά με την επιτήρηση φαίνεται περιττή, καθώς οι αναφορές για μη εξουσιοδοτημένη κατασκοπεία εξακολουθούν να παίρνουν περιστασιακά δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στην πραγματικότητα, ακριβώς εγκαίρως για την επέτειο του 1984, έχει αναφερθεί ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει συλλέξει για άλλη μια φορά παράνομα αρχεία για τηλεφωνήματα και γραπτά μηνύματα που έχουν τοποθετηθεί από Αμερικανούς πολίτες. Αυτή η πρόσφατη εισβολή της ιδιωτικής ζωής έχει απορριφθεί τυχαία ως "σφάλμα" όταν μια ανώνυμη εταιρεία τηλεπικοινωνιών  παρέδωσε τα αρχεία κλήσεων στην NSA που δήθεν "δεν τα είχε ζητήσει" και "δεν εγκρίθηκαν"από το Ελεγκτικό Συνέδριο Εξωτερικών Πληροφοριών.
Το 2013, ο πρώην υπάλληλος της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν έσφαξε το σφύριγμα στις παρεμβατικές επιθεωρήσεις της NSA, αλλά με κάποιο τρόπο ο κυβερνητικός οργανισμός μπορεί να συνεχίσει - με τη βοήθεια του εταιρικού τομέα - να αναρροφά την ιδιωτική ενημέρωση των τακτικών πολιτών.  
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου