Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ο νέος αμερικανός ΥΕΘΑ ξεκαθαρίζει στην Τουρκία πως δεν έχει αλλάξει γραμμή.

«Εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400 σημαίνει πως δεν θα λάβουν τα F-35, είναι τόσο απλό» δήλωσε ο Μαρκ Έσπερ, καθιστώντας σαφές πως η αλλαγή ηγεσίας στο Πεντάγωνο δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής.AP Photo/Andrew Harnik

Νέο μήνυμα στην Τουρκία πως θα χάσει το δικαίωμα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εάν παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος του νέου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

«Εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400 σημαίνει πως δεν θα λάβουν τα F-35, είναι τόσο απλό» δήλωσε ο κ. Έσπερ σε δημοσιογράφους κατά την μετάβασή του στις Βρυξέλλες για την διήμερη υπουργική σύνοδο του NATO, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η δήλωση Έσπερ ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως παρά την αιφνίδια αλλαγή ηγεσίας στο Πεντάγωνο, με την αντικατάσταση του τέως υπηρεσιακού υπουργού Πάτρικ Σάναχαν, η πολιτική της Ουάσιγκτον όσον αφορά τους S-400 δεν έχει αλλάξει.

Κατά την σύνοδο του NATO ο κ. Έσπερ θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ.

Στην ίδια σύνοδο η Ελλάδα θα θέσει δια του υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται να υπάρξει τετ-α-τετ του έλληνα υπουργού με τον κ. Ακάρ.

Πριν λίγες ημέρες ο τούρκος προέδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Άγκυρα θα αποφύγει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων κι ότι θα βρει προσωπικά λύση στο ζήτημα με τον ομόλογό του Ντάναλντ Τραμπ, κατά την σύνοδο κορυφής του G-20 στην Οσάκα στα τέλη του μήνα.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη δρομολογήσει την αφαίρεση τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2020 εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων.

Το Πεντάγωνο έχει επίσης αναστείλει την παράδοση των τεσσάρων μαχητικών που έχει ήδη αποκτήσει η Τουρκία κι έχει διακόψει την εκπαίδευση περαιτέρω τούρκων πιλότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου