Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Το Ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει αναλογικό στον Άρη.

Ένα από τα μεγάλα αξιοθέατα του νησιού της Σαντορίνης, στην Ελλάδα, έγκειται στο θεαματικό ηφαιστειογενές τοπίο του, το οποίο περιέχει και θέσεις παρόμοιες με αυτές του Άρη. Μια ομάδα ευρωπαίων και αμερικανών επιστημόνων το έχει ανακαλύψει μετά την ανάλυση βασαλτικών πετρωμάτων που συλλέχθηκαν σε έναν από τους όρμους της.

Το ελληνικό νησί της Σαντορίνης είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, αλλά πριν από 3.600 χρόνια υπέστη μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις που καταγράφηκαν στην ιστορία. Μεταξύ του υλικού που έχει εκτεθεί, οι επιστήμονες βρήκαν τώρα βράχους παρόμοιους με εκείνους του Άρη.
Στο νησί της Σαντορίνης έχουν βρεθεί βασάλτικες πέτρες παρόμοιες με εκείνες που εντοπίζονται από τον περιηγητή Cyriosity στον κρατήρα Gale de Marte. 
"Στην περιοχή του Balos Cove - που βρίσκεται στα νότια του νησιού - ανακαλύψαμε βασάλτες όπως εκείνες που έχουν εντοπιστεί από τους δρομείς στον Άρη και με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες ορισμένων μετεωριτών από τον κόκκινο πλανήτη και εκείνων των χερσαίων πετρωμάτων που ταξινομούνται ως Martian analogues ", επισημαίνει ο Ιωάννης Μπαζιώτης, ερευνητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συν-συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Icarus.
Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς επιβεβαίωσαν ότι αυτό το βασαλτικό υλικό είναι ισοδύναμο με εκείνο που εντοπίζεται στους δρομείς στους κρατήρες Gusev και Gale του κόκκινου πλανήτη και ότι η χημική και ορυκτολογική του σύνθεση μοιάζει με εκείνη των πραγματικά μετεωριτών του Αρη- ) και παρόμοια δείγματα από τον Άρη που περιλαμβάνονται στο ISAR (International Space Analogue Rockstore), μια συλλογή επίγειων πετρωμάτων που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή και τη βαθμονόμηση των οργάνων που θα πετάξουν σε αποστολές στο διάστημα.
"Οι βασάλτες αυτού του όρμου και άλλοι, παρόμοιοι που βρήκαμε και σε δύο περιοχές βορειοανατολικά της Σαντορίνης, είναι αρκετά άφθονοι", εξηγεί ο Μπαζιώτης, "ώστε να μπορούν να χρησιμεύσουν ως προσιτός και χαμηλού κόστους πόρος για πειράματα, αντί να χρησιμοποιήσουν σπάνιους και ακριβούς σφαιροειδείς ολιβίνης-φυτικά που συλλέγονται στη Γη ή υλικό που παρασκευάζεται από συνθετικά μείγματα ".
"Η οπτική μικροσκοπία και οι γεωχημικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι βασάλτες του Balos Cove είναι βιώσιμα ανάλογα για τον χαρακτηρισμό των γεωλογικών διεργασιών και των χημικών και ορυκτολογικών ιδιοτήτων των υλικών που υπάρχουν στην επιφάνεια του Άρη", λέει ένας άλλος συγγραφέας,η Ανεζίνα Σολομωνίδου, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστήματος Αστρονομίας ESAC) που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) κοντά στη Μαδρίτη.
"Επιπλέον, προσθέτει, αυτή η περιοχή του νησιού είναι εύκολα προσβάσιμη και προσφέρει εξαιρετική εφοδιαστική για όργανα δειγματοληψίας, δοκιμών και βαθμονόμησης, επιτόπια εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρέχουσα και μελλοντική εξερεύνηση του Άρη".
Παράλληλα με την τουριστική του σημασία, η Σαντορίνη έχει γίνει ένας εξαιρετικός προορισμός για συγκριτικές μελέτες πλανητών, ένας τομέας ο οποίος, σύμφωνα με τον Σολομωνίδου, "διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο χαρακτηρισμό γεωλογικά απομακρυσμένων εξωτικών κόσμων, όπως σε πλανήτες και σε φεγγάρια, όσο και στην καλύτερη κατανόηση του πλανήτη ".
Εκτός από τους ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ESA, η μελέτη αυτή περιελάμβανε επιστήμονες της NASA,του Καλιτεχνικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (Caltech) και διάφορα ελληνικά ιδρύματα, εκτός από τη συνεργασία του ισπανού γεωλόγου Jesús Martínez Frías για τη βελτίωση του επιστημονικού περιεχομένου του εγγράφου .
Επαφές και πηγές: 
Enrique Sacristán 
FECYT - Ισπανικό Ίδρυμα για την Επιστήμη και την Τεχνολογία
Παραπομπή: "Το ηφαίστειο της Σαντορίνης ως δυνητικό αναλογικό Martian: Οι Basalts του Balos Cove". Α. Πανταζίδης, Ι. Μπαζιώτης, Α. Σολομωνίδου, Ε. Μανουτσόγλου, Δ. Πάλλες, Ε. Καμίτσιος, Α. Καραγεώργης, Γ. Προφήτηλιος, Μ. Κοντογιάννη, Σ. Κλέμε, .Icarus 325: 128-140, Ιούνιος 2019.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BEFORE IT'S NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου