Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει να κάνει πιο πολλά για να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία.

Στις 8 Μαΐου, το Ιράν ανακοίνωσε την απόφασή του να αναστείλει μέρος των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015. Η Τεχεράνη έδωσε στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία προθεσμία για να εξασφαλίσουν ότι προστατεύονται τα δικαιώματα του Ιράν.Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ ΖαρίφIranian Foreign Minister Javad Zarif
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να μείνουν πιστές στην πυρηνική συμφωνία του 2015 υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα για τη διατήρησή της.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον Ιρακινό ομόλογό του Μοχάμεντ αλ Χακίμ στην Βαγδάτη, ο Ζαρίφ ζήτησε «πρακτικές ενέργειες» να ληφθούν σε σχέση με τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις δεν είναι αρκετές.
Υπογράμμισε ότι την αποφασιστικότητα του Ιράν αποκρούσει κάθε προσπάθεια κατά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και στρατιωτικής ή οικονομικής επιθετικότητας.
Ο Ζαρίφ επίσης υπέδειξε ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να αναπτύξει ισορροπημένες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες του Κόλπου, προσθέτοντας ότι το Ιράν έχει προτείνει υπογραφή μίας συμφωνίας μη επιθετικότητας.
Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.
Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών κλιμακώθηκε στις αρχές του μήνα, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις και απέστειλαν αεροπλανοφόρο, μοίρα βομβαρδιστικών αεροπλάνων Β-52 και ομάδα στρατού στην περιοχή.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου