Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές υποδηλώνουν ότι το πολιτικό αδιέξοδο του Ισραήλ θα συνεχιστεί.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που ελήφθησαν μετά τη διάσπαση της Κνεσέτ την Τετάρτη το βράδυ και την έναρξη νέων εκλογών για την 13η Σεπτεμβρίου κατέδειξαν ότι ο ÎŸ πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου (πρώην) και ο πρώην υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λιβερμάν βρίσκονται στην Κνεσέτ, 23 Μαΐου 2016. (AP Photo / Sebastian Scheiner, File)
πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα ήταν σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό χωρίς το κόμμα του Αβιγκντόρ Λιμπέρμαν Γιισρέλ Μπέιτεν - όπως ακριβώς συνέβη κατά τις τελευταίες επτά εβδομάδες όταν ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία επειδή ο Λίμπερμαν δεν θέλει να συνεργαστεί.
Ο Nετανιάχου και ο Λίμπερμαν, είναι συμμάχοι και αντίπαλοι πάνω από τρεις δεκαετίες στην ισραηλινή πολιτική, πέρασαν μεγάλο μέρος της Πέμπτης, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για  να θέσουν τα προσωπικά συμφέροντα πάνω από αυτά του κράτους και να προδώσουν τις επιθυμίες των ψηφοφόρων τους. 
Και οι δύο κατέστησαν σαφές ότι δεν θα είναι ξανά συνεταίροι στην ίδια κυβέρνηση.
Ωστόσο, μια δημοσκόπηση του Channel 13 που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το βράδυ έδειξε ότι το πολιτικό αδιέξοδο του Ισραήλ θα διατηρηθεί εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές. Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 720 Ισραηλινοί και είχε ένα περιθώριο σφάλματος 3,8%, προέβλεπε 57 έδρες στην Κνεσέτ με 120 μέλη για το δεξιό μπλοκ με επικεφαλής τον Likud και 54 έδρες για το κεντρο-αριστερό αραβικό μπλοκ, με επικεφαλής τον μπλε και Λευκό κόμμα του πρώην αρχηγού του IDF Μπένυ Γκάντς. 
Σε πλήρη ανάλυση, η έρευνα έδωσε στον Likud, που τώρα συγχωνεύθηκε με το κόμμα Kulanu του Moshe Kahlon, 36 έδρες, ακολουθούμενο από το Blue and White με 33 έδρες. (Στις εκλογές της 9ης Απριλίου, οι Likud και Blue and White έλαβαν 35 έδρες το καθένα και ο Kulanu κέρδισε 4). Ο Yisrael Beytenu ήρθε στη συνέχεια στην ψηφοφορία της Πέμπτης με 9 έδρες (από 5 τον Απρίλιο), ακολουθούμενη από τον Shas και τον Ενωμένο Τόρα Ιουδαϊσμό με 7 (τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα κέρδισαν το καθένα 8 τον Απρίλιο). η Ένωση των Μερών Δεξιάς Πτέρυγας 7 (από 5 τον Απρίλιο), Hadash-Ta'al 7 (άνω των 6). Meretz 6 (από 4). Εργασία 4 (κάτω από 6) και Ra'am-Balad 4 (αμετάβλητη).
Μια άλλη δημοσκόπηση, από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Καν, είχε παρόμοια ευρήματα, δίνοντας στο δεξιό μπλοκ 58 έδρες, το κεντρο-αριστερό-αραβικό μπλοκ 54 και ο Liberman στη μέση με 8.

Η δημοσκόπηση της Kan έδωσε τις θέσεις Knesset ως εξής: Likud 35, Blue and White 34, Yisrael Beytenu 8, Ηνωμένο Τόρα Ιουδαϊσμός 8, Shas 7, Hadash-Ta'al 6, Εργατικό και Meretz 5 και Ένωση Κόμματος Δεξιάς, το νέο δικαίωμα και το Ra'am-Balad 4 το καθένα.
Ο πολιτικός χάρτης του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει κάπως στις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο δημοφιλής εξερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Ayelet Shaked, εντάσσεται ενδεχομένως στον Likud, το Εργατικό Κόμμα του Nετανιάχου, επιλέγοντας έναν νέο ηγέτη και ενδεχομένως συγχωνευόμενο με τον Meretz. , και πολλές άλλες μετατοπίσεις.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου