Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κοντά στη Ρωσία - τι πρέπει να γνωρίζετε.

Γράφει ο Darius Shahtahmasebi.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατηγική της στρατιωτικής κατοχής της Ρωσίας, διαμορφώνοντας βαθύτερες στρατιωτικές συμμαχίες στα σύνορα της χώρας. Η στρατηγική αυτή δεν μπορεί να παρεκκλίνει, έστω κι αν αυτό σημαίνει τη δημιουργία σχέσεων με εθνικιστές.
Μόλις αυτό το μήνα, η Εσθονία υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις
Ηνωμένες Πολιτείες, το τρίτο και τελευταίο κράτος της Βαλτικής, που το πράτει. Τα νέα αυτής της ενισχυτικής στρατιωτικής συμμαχίας έχουν έρθει περίπου την ίδια στιγμή που τέθηκε σε ισχύ μια άλλη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η οποία υπογράφηκε αυτή τη φορά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).  
Η συμφωνία ΗΠΑ-Εσθονίας υπογράφηκε στο Πεντάγωνο και σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτει αμυντική συνεργασία για τα δύο έθνη μέχρι το έτος 2024, αν και δεν παρέχει λεπτομέρειες για το τι θα λάβει χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, πόσο μάλλον για το ποσό των δολαρίων που ο φορολογούμενος των ΗΠΑ θα συνεισφέρει. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, είναι ότι οι τομείς συνεργασίας πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δυνατοτήτων και την βοήθεια στον τομέα της άμυνας, την άσκηση κατάρτισης, την άμυνα στον κυβερνοχώρο, την Εσθονική Αμυντική Λίγκα, τις περιοχές κατάρτισης και την υποστήριξη του κράτους υποδοχής .
Φαίνεται επίσης πιθανό ότι η Εσθονία θα προσπαθήσει να φιλοξενήσει περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων που βασίζονται στον κυβερνοχώρο. Όπως προκύπτει, η Εσθονία είναι μία από τις πιο προηγμένες χώρες στον κόσμο όταν πρόκειται για τη χρήση της τεχνολογίας στον κυβερνοχώρο, γνωστή για την εφαρμογή της αποκαλούμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ακόμη και το Skype δημιουργήθηκε από τους Εσθονούς και μεγάλο μέρος της τεχνολογίας του Skype η εργασία εξακολουθεί να τρέχει από τη Βαλτική). Σύμφωνα με την Stratfor , την " κορυφαία πλατφόρμα γεωπολιτικής νοημοσύνης " στον κόσμο , η Εσθονία έχει γίνει ηγέτης σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου. Το έθνος είναι επί του παρόντος στο σπίτι του Συνεργατικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Η τελευταία εξέλιξη για άλλη μια φορά πετάει απέναντι στην ήδη αποκεντρωμένη θεωρία ότι η διοίκηση Tραμπ όχι μόνο διορίστηκε από τη ρωσική κυβέρνηση αλλά συνεχίζει να λαμβάνει τις εντολές της από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην πραγματικότητα, η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αποτελεί μέρος του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Βαλτικής που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Εσθονία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ (και της ΕΕ), αφού προσχώρησε στη βορειοατλαντική στρατιωτική οργάνωση το 2004. Είναι γνωστό ότι είναι μία από τις χούφτες των μελών για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ να δαπανήσει πάνω από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για την άμυνα και βρίσκεται επίσης στη διαδικασία εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του στρατού.
Ο σημερινός πρεσβευτής της Εσθονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Jonatan Vseviov, δήλωσε κάποτε στις " Αμυντικές Ειδήσεις" ότι το ΝΑΤΟ ήταν ο « ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας μας ». Ο Vseviov είναι της άποψης ότι το NATO κάνει πολύ καλό έργο στην άμυνα και την αποτροπή - μόνο μία χώρα και μία χώρα.
Μόλις πρόσφατα, ένα σημαντικό πρακτορείο ειδήσεων από την περιοχή της Βαλτικής δήλωσε ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος είχε κάνει μια σύντομη, μικρού μήκους εισβολή στον εσθονικό εναέριο χώρο. Μην με ενοχλείτε, το χρονοδιάγραμμα αυτής της πρόσφατα υπογραφείσας συμφωνίας είναι μάλλον απλή σύμπτωση, αλλά νομίζω ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα που διακυβεύονται μιλούν από μόνα τους.
Στο πλαίσιο της " αποτροπής ", ο κ. Vseviov εξήγησε επίσης ότι διεξήχθησαν συζητήσεις μεταξύ της Εσθονίας, της Λετονίας και της Δανίας για τη σύσταση μιας Πολυεθνικής Διεύθυνσης Βόρεια για να συμπληρώσει αυτό που έχει ήδη καθιερώσει η Πολωνία.
Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, δεν έκανε τίποτα παρά να επαινεί την Εσθονία για τη συμβολή της στη στρατιωτική συμμαχία.Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επί του παρόντος νομικά υποχρεωμένες να " υπερασπιστούν " περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.Ακόμα, όπως και στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν βρει μια βολική και χρήσιμη φιλία με εθνικιστικά στοιχεία - αρκεί να σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω και να περιορίσει τη Ρωσία.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου