Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ιράκ: Προειδοποίησε τα αραβικά κράτη για κίνδυνο πολέμου με το Ιράν.

Καταιγιστικός ο πρόεδρος του Ιράκ σχετικά με το Ιράν και τις επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς τα αραβικά κράτη του Κόλπου με κοινό ανακοινωθέν υποστήριξαν το Ριάντ.Ιράκ

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαβεβαιώνοντας ότι θα ταχθούν όποιας δράσης αναλάβουν για να υπερασπιστούν την ασφάλειά τους μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε πετρελαϊκούς τους πόρους.
Ανακοίνωση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) την οποία μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο SPA αναφέρει ότι οι έξι χώρες του οργανισμού συζήτησαν σε κατεπείγουσα σύνοδό τους στο βασίλειο να δημιουργήσουν κοινό μηχανισμό άμυνας.
Οι έξι χώρες απαίτησαν ακόμη από το Ιράν να πάψει να χρηματοδοτεί «παραστρατιωτικές οργανώσεις» και «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το Ιράκ διαχώρισε την θέση του

Το Ιράκ εναντιώνεται στο επίσημο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο αραβικών κρατών στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο καταδικάζει την «ανάμιξη» του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας πριν από λίγο.
Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την επικράτειά της, μετά την επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον δύο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο βασίλειο αυτόν τον μήνα.
Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των αράβων ηγετών στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, ότι οι εντάσεις με το Ιράν μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα μπει στο στόχαστρο η ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του Ιράκ ζήτησε επίσης από γείτονες και συμμάχους να υποστηρίξουν τη σταθερότητα της χώρας του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου