Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Το «μυστήριο» της 7ης Ιουλίου: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τότε τις Εθνικές εκλογές; (ΒΙΝΤΕΟ).

 Όχι δεν πρόκειται περί περίεργων συμβολισμών, διαβάστε παρακάτω.
Ο Α.Τσίπρας, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής, ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά τον β’γύρο των εκλογών στις 2 Ιουνίου.

Ενώ λοιπόν, φαινόταν πως είχε κλειδώσει η 30η Ιουνίου, εν μία νυκτί, αποφασίστηκε μια άλλη ημερομηνία, αυτή της 7ης Ιουλίου, πράγμα που έκανε πολλούς να αναρωτηθούν γιατί αποφασίστηκε αυτή η αλλαγή.
Αυτό που δήλωσε η κυβέρνηση είναι πως τότε, θα έχουν τελειώσει οι πανελλήνιες, οπότε γονείς και 17χρονοι δεν θα έχουν υποχρεώσεις που θα τους εμποδίσουν από το πάνε στις κάλπες.
Επίσης, σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ακόμη μια εβδομάδα να προετοιμαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πολλοί όμως πιστεύουν πως η αιτιολογία των πανελληνίων είναι απλά ένα πρόσχημα.
Υπάρχει λύση για τις πανελλήνιες αν οι εκλογές γινόντουσαν στις 30 Ιουνίου;

Σαφώς. Πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας λένε πως αφού δεν έχουν ανακοινωθεί τα εξεταστικά κέντρα, στα οποία τα παιδιά θα εξεταστούν στις 29/6, 1/7 και 2/7 μπορούν να βρεθούν ειδικοί χώροι ώστε και οι μαθητές να εξεταστούν στα μαθήματά τους και οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν. Μάλιστα οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στις παραπάνω εξετάσεις, τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, είναι λιγότερο από…χίλιοι!
Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκλογές διεξάγονται το νωρίτερο σε 21-22 ημέρες και το αργότερο σε 30 ημέρες από την προκήρυξή τους.

Επομένως, ακόμη και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδώσει διάταγμα διάλυσης της Βουλής σε 2-3 ημέρες μετά το αίτημα του πρωθυπουργού η μόνη ημέρα που μένει για τις εθνικές εκλογές είναι η 30η Ιουνίου.
Μπορούν να γίνουν οι εκλογές στις 7 Ιουλίου; Ναι, αν ο Α.Τσίπρας αναβάλλει την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μερικές ημέρες ή αν ο Π.Παυλόπουλος καθυστερήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα την έκδοση του διατάγματος που διαλύει τη Βουλή.
Στις 30 Ιουνίου εν τω μεταξύ, συμβαίνει και κάτι ακόμη: Λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των υπολοίπων δικαστικών μελών ανώτατων δικαστηρίων που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας.
Υπάρχουν φωνές, που λένε πως εντέχνως επέλεξε το Μαξίμου να γίνουν οι εκλογές στις 7 Ιουλίου, ώστε να μπορέσει πριν διαλυθεί η βουλή να πραγματοποιήσει την αλλαγή της ανώτατης ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΣ την επόμενη κυβέρνηση.
Μάλιστα επ’αυτού υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, που από κοινού ζήτησαν να παγώσουν όλες οι διαδικασίες αντικατάστασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, πράγμα που φαίνεται να κέρδισαν, αφού με απόφαση του Προέδρου της Βουλής υπήρξε αναβολή της διαδικασίας ακρόασης των υποψηφίων στην Διάσκεψη της Βουλής.
Ένα ακόμη ζήτημα, είναι το αν θα οριστεί ή όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Αυτό που έχει δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως δεν θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα αντικατασταθεί μόνο ο Υπουργός εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως.
Για να γίνει όμως αυτό, να διατηρηθεί το σημερινό υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, πρέπει κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επικαλεστεί ο Α.Τσίπρας κάποιο σοβαρό εθνικό ζήτημα που τον οδήγησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού κατά την ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, αναφέρθηκε μονάχα σε πολιτικό ζήτημα και όχι σε εθνικό ζήτημα.
Έαν συνεχίσει με το αφήγημα του πολιτικού ζητήματος, τότε θα οριστεί αναγκαστικά υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Αν όμως επικαλεστεί εθνικό ζήτημα, τότε σύμφωνα με το Σύνταγμα θα μπορέσει να διατηρήσει το υπάρχον υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο…θα μπορεί να συνεδριάζει ακόμη και μέχρι την παραμονή των εκλογών και να παίρνει αποφάσεις για τη χώρα, δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση.
Σημείωση: Ο Δ.Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε πριν λίγο πως η 7η Ιουλίου είναι η βέβαιη ημερομηνία των εθνικών εκλογών, ενώ συνέχισε λέγοντας πως πράγματι θα υπάρξει επίκληση εθνικού ζητήματος και αυτό θα είναι η ανάγκη ομαλής πορείας της οικονομίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 10 Ιουνίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει διάλυση της Βουλής. Εξήγησε ότι επελέγη η 7η Ιουλίου προκειμένου να μην διαταραχθεί η διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων, και αφού προηγουμένως υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της. «Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού και διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης καθώς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από τον Σεπτέμβριο του 2015», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες αλλαγές στις ηγεσίες των υπουργείων Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών».


Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει την 1η Ιουλίου, που η σημερινή ηγεσία του Αρείου Πάγου θα έχει αποχωρήσει.

Αν ο Π.Παυλόπουλος υπογράψει το σχετικό Διάταγμα, η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα θα δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή.
Αναμένουμε την επίσκεψη του Α.Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως είπε την Κυριακή το Βράδυ.

(φώτο: Eurokinissi)
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου