Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

“Η Τουρκία έχει 2 εβδομάδες διορία για να αποφασίσει για το μέλλον της στο ΝΑΤΟ”!

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχουν απομείνει στην Τουρκία για να αποφασίσει αν η σχέση της με το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ως έχει ή θα επαναπροσδιοριστεί. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του το Ahval, με αφορμή το ρεπορτάζ του CNBC το οποίο μεταδόθηκε και δεν διαψεύστηκε από κανέναν. Τι λέει το ρεπορτάζ:

“Η Τουρκία έχει λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες για να αποφασίσει εάν θα ολοκληρώσει μια πολύπλοκη συμφωνία όπλων με τις ΗΠΑ ή θα διακινδυνεύσει σοβαρές κυρώσεις, επιμένοντας στη συμφωνία για να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία…Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, η Τουρκία πρέπει να ακυρώσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία και να την αντικαταστήσει με συμφωνία για το αμερικανικό σύστημα Patriot της Raytheon ή να επιλέξει την απομάκρυνση από το πρόγραμμα F-35 της Lockheed Martin “.
Το ρεπορτάζ , βασίζεται σε ανώνυμες πηγές,αλλά δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.
Όπως γράφει το Ahval οι απειλές των ΗΠΑ δεν είναι κούφιες. Η Γερουσία των ΗΠΑ έχει λάβει σαφή θέση κατά της αποδέσμευσης των F-35 στην Τουρκία. Με σχετικό νόμο απαγορεύει τη χρηματοδότηση για τη μεταφορά των F-35 ή σχετικού εξοπλισμού και πνευματικής ιδιοκτησίας στην Άγκυρα “εκτός αν ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί το ρωσικό σύστημα και πιστοποιεί ότι δεν θα το αγοράσει στο μέλλον », αναφέρουν επίσημες πηγές.
Σύμφωνα με το Ahval η κλιμάκωση της αναμέτρησης ΗΠΑ-Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με όσα στο παρελθόν έχουν προκύψει και είχαν οδηγήσει σε “κυρώσεις-χάδια” εναντίον της Τουρκίας. Το άρθρο επικαλείται τις …συμβολικές “κυρώσεις” που μόνο τέτοιες δεν ήταν ,όταν η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο. Αυτή τη φορά διακυβεύεται η ίδια η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά συμβαίνουν με τον Ερντογάν να έχει μπροστά του μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Στις 23 Ιουνίου γίνονται οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και ο Ερντογάν πολιτικά δεν έχει κανένα απολύτως περιθώριο να φανεί υποχωρητικός έναντι των ΗΠΑ.
militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου