Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ο πόλεμος των Η.Π.Α. με την ΕΕ.


Η υπερδύναμη διεξάγει στην ουσία έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της ΕΕ με το «INSTEX» – την οποία όμως (ΕΕ) προσπαθεί να διατηρήσει ως σύμμαχο, αν και στην ουσία πρόκειται για ένα προτεκτοράτο της που απειλεί να επαναστατήσει. Ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος δραστηριοποιείται ο αμερικανός S. Banon, κατ’ εντολή του προέδρου Trump – με στόχο τη στήριξη των πατριωτικών κομμάτων που τάσσονται εναντίον της ΕΕ και του ευρώ, έτσι ώστε να διαλυθεί η γερμανική Ευρώπη και ιδίως η Ευρωζώνη.

Ανάλυση


Εισαγωγικά η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία καλύτερα, έχουν δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), με την ονομασία «INSTEX» (Instrument in Support of Trade Exchanges) – ο σκοπός του οποίου είναι επίσημα η παροχή συμβουλών και υπηρεσιών λογιστικής και χρηματοπιστωτικής μορφής για επιχειρήσεις. Στόχος του οχήματος είναι βέβαια η στήριξη του νόμιμου εμπορίου με το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβάλλει κυρώσεις οι Η.Π.Α. (πηγή) – κάτι που δεν κοστίζει μεν καθόλου στην υπερδύναμη, αφού οι ετήσιες συναλλαγές της με το Ιράν είναι μόλις 180 εκ. €, αλλά για την ΕΕ ισχύει το εντελώς αντίθετο, αφού οι δικές της συναλλαγές έχουν αυξηθεί στα 21 δις € (ανάλυση).
Επικεφαλής του «INSTEX» είναι ως συνήθως ένας Γερμανός, τραπεζίτης και πρώην manager για 29 χρόνια της προβληματικής COMMERZBANK – υπενθυμίζοντας πως οι θέσεις κλειδιά της ΕΕ έχουν καταληφθεί από Γερμανούς, οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν και τις δύο εναπομείναντες (της Κομισιόν και της ΕΚΤ).
Στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού εκπροσωπούνται οι τρεις παραπάνω χώρες με ανώτερους διπλωμάτες – ενώ επιδιώκεται να εξασφαλισθεί πως το εμπόριο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με το Ιράν δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις αμερικανικές κυρώσεις. Κρίθηκε δε απαραίτητο, όταν ο πρόεδρος Trump αποφάσισε να ακυρώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (JCPOA), επιβάλλοντας όπως δήλωσε «τις σκληρότερες κυρώσεις όλων των εποχών» εναντίον του – κυρίως όσον αφορά την ενεργειακή του βιομηχανία και ορισμένους άλλους επιλεγμένους τομείς.
Ουσιαστικά τώρα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιτρέπεται να εξάγουν στο Ιράν όλα εκείνα τα προϊόντα που δεν συμπεριλαμβάνονται στις αμερικανικές κυρώσεις – κάτι που όμως δεν είναι δυνατόν να συμβεί, επειδή σχεδόν όλες οι τράπεζες αρνούνται να εκτελέσουν αυτές τις συναλλαγές, λόγω του ότι φοβούνται την τιμωρία τους από τις Η.Π.Α. Ακριβώς για αυτό δημιουργήθηκε το «INSTEX» – ένα είδος «ανταλλακτηρίου», μέσω του οποίου οι απαιτήσεις των ευρωπαϊκών και ιρανικών τραπεζών διακανονίζονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, όταν το Ιράν εκδίδει τιμολόγια για την αποστολή πετρελαίου στην Ευρώπη, τα χρήματα σχεδιάσθηκε να κατευθύνονται απ’ ευθείας στις επιχειρήσεις που εξάγουν τα εμπορεύματα τους στο Ιράν, μέσω του «INSTEX»  – οπότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα διαμεσολάβησης των εμπορικών τραπεζών.
Εν προκειμένω ο Γερμανός επικεφαλής του οχήματος υπολογίζει πως θα του επιβληθούν προσωπικά κυρώσεις από τις Η.Π.Α. – όπως επίσης τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, παρά το ότι είναι διπλωμάτες οπότε προστατεύονται από ποινικές κυρώσεις και ταξιδεύουν ελεύθερα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αιτία είναι το ότι οι Αμερικανοί, καθώς επίσης άλλα κράτη εκτός της ΕΕ, θα μπορούσαν να τους κηρύξουν παρόλα αυτά ανεπιθύμητους – οπότε να τους απαγορεύσουν την είσοδο.
Περαιτέρω η Ευρώπη, με το ευρώ να ακολουθεί καθοδική πορεία (γράφημα) μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης επιβολής προστίμου αρκετών δις € στην Ιταλία λόγω του υπέρογκου δημοσίου χρέους και της αντίθεσης της στην πολιτική λιτότητας, αντιμετωπίζει ένα δεύτερο πρόβλημα που έχει σχέση με το Ιράν – την επιβολή κυρώσεων εναντίον του «INSTEX». Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υφυπουργός οικονομικών των Η.Π.Α. προειδοποίησε με επιστολή του πως τόσο το «INSTEX» που ουσιαστικά σχεδιάστηκε για να παρακάμψει το Swift (ανάλυση), όσο και οποιοσδήποτε συνδεθεί μαζί του (ήδη ανέφερε η Ρωσία πως θα το επιδιώξει), θα αποκλεισθεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα – προφανώς χωρίς να αποκλείει τη χρήση του πυρηνικού οικονομικού όπλου της υπερδύναμης, του Swift.
Ως επιχείρημα του αναφέρθηκε πως το Ιράν και η κεντρική του τράπεζα χρησιμοποιούν παραπλανητικές χρηματοοικονομικές πρακτικές – ενώ δεν έχουν εφαρμόσει παρά μόνο ελάχιστους από τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί παγκοσμίως, κατά της διασφάλισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (πηγή: Bloomberg). Στην ουσία βέβαια η αμερικανική επιθετικότητα, όσον αφορά την ΕΕ, πυροδοτήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι, θα προκαλούνταν επικίνδυνες ρωγμές στο σύστημα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα, εξαιτίας του «INSTEX» – μεταξύ άλλων επειδή παρακάμπτει το Swift.
Παράλληλα ο κ. M. Pompeo, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος λειτουργίας του INSTEX, με τη δικαιολογία της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν – επειδή οι Η.Π.Α. επιτρέπουν την εισαγωγή ιατρικών και άλλων αναγκαίων προϊόντων στο Ιράν, χωρίς κυρώσεις. Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα για την επιβολή κυρώσεων, εναντίον όλων εκείνων που θα συμμετέχουν σε συναλλαγές που δεν επιτρέπονται από την υπερδύναμη – οπότε, παρά τις δηλώσεις της ΕΕ από το 2018, σύμφωνα με τις οποίες θα συνεχίζονταν οι εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν αδιαφορώντας για την αντίθετη αμερικανική πολιτική, ήδη ακούγονται διαφορετικές φωνές.
Στην ουσία πάντως οι Η.Π.Α. διεξάγουν πλέον έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, εναντίον της Κίνας (εμπορικός και νομισματικός), της Ρωσίας, του Ιράν και της ΕΕ – την οποία όμως (ΕΕ) προσπαθούν να διατηρήσουν ως σύμμαχο, αν και στην ουσία πρόκειται για ένα προτεκτοράτο τους που απειλεί να επαναστατήσει. Πίσω από αυτήν την «επανάσταση» βρίσκεται προφανώς η Γερμανία, με τη γερμανική Ευρώπη που έχει «κατασκευάσει» – με τη βοήθεια του ευρώ, της ΕΚΤ και της κρίσης χρέους (θυμίζουμε πως τελικά απέφυγε τη δημιουργία του οικονομικού ΝΑΤΟ).
Ακριβώς λόγω αυτού του επικίνδυνου για τις Η.Π.Α. ενδεχομένου δραστηριοποιείται ένας άλλος Αμερικανός στην Ευρώπη, ο S. Banon, κατ’ εντολή του προέδρου Trump – με στόχο τη στήριξη των πατριωτικών κομμάτων που τάσσονται εναντίον της ΕΕ και του ευρώ, έτσι ώστε να διαλυθεί η ευρωπαϊκή συμμαχία υπό την ηγεσία της Γερμανίας και ιδίως η νομισματική ένωση.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν οι Η.Π.Α. να ελέγξουν πολύ καλύτερα την κάθε χώρα χωριστά και ιδίως τη Γερμανία – η οποία προσπαθεί μυστικά να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία που έχασε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη βοήθεια της οικονομικής κυριαρχίας της στην ΕΕ.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, η Ιταλία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη στάση των Η.Π.Α., ενώ η Μ. Βρετανία, με το BREXIT και ειδικά με το χειρισμό του (καθυστερήσεις, αναβολές κλπ. στα πρότυπα της λειτουργίας της ΕΕ), συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα αμερικανικά σχέδια διάλυσης. Πολλές άλλες χώρες δε και ειδικά οι Πολίτες τους, όπως τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία, αντιδρούν απέναντι στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία, εκμεταλλευόμενη την ισχύ της – με στόχο τη δημιουργία του 4ου Ράιχ, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις.

Στα πλαίσια αυτά, έχει ανοιχθεί ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα – όπου όμως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν υποταχθεί στην καγκελάριο, συνεχίζοντας την πολιτική της υποτέλειας, των υποκλίσεων και της διεθνούς επαιτείας που δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς δεν κατανοούν τους κινδύνους μίας γερμανικής Ευρώπης για την ειρήνη και την ευημερία του πλανήτη μας – ούτε τις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας η σημερινή συγκυρία, εάν τις χειριστούμε σωστά και προς όφελος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου