Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΕΕ: «Πράσινο φως» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία-Σκόπια – «Μπλόκο» στην Τουρκία.

Η Κομισιόν πρότεινε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια καθώς κρίθηκε ότι εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς – Στοπ στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς «απομακρύνεται από την ΕΕ».commission


Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία προτείνει επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ¨Όπως έκανε γνωστό ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν «η Βόρεια Μακεδονία όχι απλώς συνεχίζει την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, αλλά επίσης κατέληξε σε μια ιστορική ασυμφωνία με την Ελλάδα επιλύοντας την επί 27 ετών διαφωνία για την ονομασία της χώρας».

Από την πλευρά της η ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στην Ευρώπη και θα αποτελέσουν μέρος του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με την κυρία Μογκερίνι το 2018 υπήρξε ένα έτος θετικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν δείξει αποφασιστικότητα ώστε να προχωρήσουν στην πορεία της ΕΕ και να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η έκθεση της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν ήταν το ίδιο θετική για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς παρατηρούνται σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το κράτος δικαίου. Αναφορικά με την περίπτωση της Τουρκίας, η Κομισιόν τονίζει ότι η χώρα απομακρύνεται από την ΕΕ και παρατηρούνται σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα ληφθεί από το Συμβούλιο, ενδεχομένως στην συνάντηση του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο Μαρκ Ρούτε της Ολλανδίας, έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή στους στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.       
protothema.gr                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου